Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. január 15., hétfő

Így kezeld a nyilvános helyen őrjöngő gyereket



Így kezeld a nyilvános helyen őrjöngő gyereket
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Még a legjobbakkal is előfordul néha... Keep calm és olvass tovább!
Ha otthon, a négy fal között vágja le a csemete a hisztit, a legjobb (bár kétség kívül nem a legegyszerűbb) megoldás, ha nem veszel róla tudomást – ez igen hatékony módja annak, hogy megfékezzük a kis toporzékolót. Nyilvános helyen azonban nem igazán megvalósítható – ilyenkor az alábbi módszerekkel érdemes próbálkozni:
1. Vidd csendesebb, elszigeteltebb helyre!
Ha másképp nem megy, vedd ölbe (hiába kapálózik), vagy rángasd magad után, és vonulj vissza vele a mosdó baba-mama szobájába vagy egy eldugott sarokba, amíg le nem nyugszik. Minél kevesebb ember (szemrehányó) tekintete előtt zajlik a "műsor", annál gyorsabban véget ér.

2. Ne próbáld megvesztegetni, lekenyerezni!
Ez az egyik lehető legrosszabb módszer a kicsi megfékezésére. Hiszen a lényeg az lenne, hogy megértse, a cirkusz nem használ, nem ér el vele semmit. Van másik megoldás, hidd el, ne add be a derekadat.
3. Ne adj neki lehetőséget a kiborulásra!
Ne tedd ki az apróságot olyan helyzeteknek, amikről tudod, hogy rosszul kezeli. Ne menj vele a hipermarket játékrészlegébe (sőt, kerüld el messziről), ne vidd fesztiválokra, vásárokra, piacokra, ha tudod, hogy ez a program mindig üvöltözésbe fordul – hanyagold ezeket egészen addig, amíg már biztos vagy benne, hogy a gyerek "kultúráltan" is el tudja őket viselni.
4. Előbb magadra figyelj!
Először a saját érzelmeidet rendezd és kontrolláld! Végy két-három mély levegőt, mielőtt lereagálnád a viselkedését. Ha irritált vagy és agresszíven szólsz hozzá, csak olajat öntesz a tűzre!


5. Ha egy mód van, csak kipihent és jóllakott gyerekkel indulj útnak!
A cirkuszok nagy része abból fakad, hogy a kölyök elfáradt, álmos, éhes, vagy mindezek együtt. Ha nincs olyan állapotban, hogy bírja a gyűrődést, inkább ne hurcold őt magaddal.
6. Ne leckéztess, ne akard őt meggyőzni!
Az észérvek ilyenkor mit sem érnek – nem ez a megfelelő pillanat arra, hogy nevelni próbáld a gyereket. A puszta szó nem használ: próbáld inkább meghökkenteni valamivel, kizökkenteni őt ebből az állapotból (akár egy határozott ölelés is működhet), elterelni valamivel a figyelmét.
7. Figyelj a jelekre!
Te ismered a legjobban a gyerekedet – bizonyára tudod, melyek azok a jelek, amik arra utalnak, hogy a vihar kitörni készül. Ha azt látod, pillanatok kérdése és borul a bili, gyorsan keress valamit, amivel elterelheted a figyelmét. Ez lehet egy ismerős játék, ami a táskádban lapul (melyik anyukának ne lenne tele a táskája ilyesmikkel?), vagy valami finomság, ami épp kéznél van.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése