Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. január 7., vasárnap

HOGYAN INDULJUNK TURÁZNI


Hogyan induljunk túrázni?


Kirándulni indult a család a hegyekbe. Mindenre fel voltunk készülve, hiszen szeptember környékén elég szeszélyes tud lenni az időjárás manapság. Aludni bár menedékházakban aludtunk, így sátorra szerencsére nem volt szükség, de minden mást nekünk kellett vinni magunkkal ahhoz, hogy egy tökéletes hétvégét tudjunk összehozni.
Mi is kell egy ilyen három napos kiránduláshoz?
– hálózsák, tiszta nadrágok, tiszta pólók, tiszta fehérnemű, persze több szett is mivel ki tudja, hogy mikor fog esni az eső. Aztán kell még meleg pulóver és minden olyan ruhadarab, ami képes a testünket melegen tartani, ha esetleg estére túlságosan is lehűlne a levegő. Kell egy vízálló, kényelmes, strapabíró ruhadarab, mellyel az egyenetlen terem nem válik pokollá túrázás közben. Kell egy jó masszív hátizsák, amiben minden elfér, és persze ne felejtkezzünk meg a tisztálkodási szerek, mint fogkefe, fogkrém, szappan, stb. eszközökről sem.

Továbbá elengedhetetlen része a túrának a folyamatos élelem ellátmány, amiről jó időben kell gondoskodni, mert bizony a hegyekben a fák között nem sok közértet talál az ember. A legfontosabb a víz, hogy midig legyen nálunk elég folyadék. Továbbá kell, hogy legyen nálunk hideg élelem, mint kenyér felvágott, esetleg valamilyen sajt, májkrém és zöldségek, valamint nm árt, ha néha meleget is tudunk enni, ez persze nem egyszerű, mert a hús könnyen megromlik, ha nincs hűtve tárolva, de azért ki lehet találni finomságokat, melyeket egy egyszerű kemping gázfőző és egy edény segítségével össze is tudunk dobni. Így ha igényeljük a meleg ételt, ezeknek az eszközöknek, evőeszközökkel is együtt próbáljunk meg helyet találni.
Ne felejtkezzünk meg ugyan akkor az elsősegélyről sem. Nagyon fontos, hogy mindig legyen nálunk megfelelő ködszer és legyünk minden eshetőségre felkészülve. Így első és legfontosabb a fertőtlenítő szer, valamint a géz. Mert a nyílt sebek gyógyítása a legfontosabb. Aztán nem árt, ha van nálunk rovarcsípés, napégés és allergia elleni kenőcs, spray vagy tabletta, hiszen az ilyen típusú balesetek is gyakran előfordulnak a természetben. De szót kell ejtenünk a valamivel egyszerűbb, de mégis a sokszor legelengedhetetlenebb fájdalomcsillapító, láz – és gyulladáscsökkentő tablettákról sem. A mi családunkba a gyerekek legtöbbször a lázcsillapításra szorulnak rá egy egy ilyen túra alatt, mert még nem annyira erős a szervezetük, hogy a hőmérsékletingadozást és kimerültséget egyszerre tudja kezelni. De ez néha még nálunk a felnőtteknél is előjön, ezért is van mindig nálunk fájdalom- és lázcsillapító.
Természetesen több fajta gyógyszer, lázcsillapító van, mint azt az ember el tudná képzelni, ezért mi úgy döntöttünk, hogy a számunkra legkényelmesebben elérhető patikát próbáljuk meg becélozni, melynek termékei  remélhetőleg olyanok, amelyek nekünk tudnak segíteni a lázcsillapításban.
Ezt meg is találtuk. A lázcsillapító, amit használunk az pedig, az Algoflex Junior 40mg/ml, valamint az Algoflex 400mg filmtabletta. Ez a két gyógyszer tökéletesen segít minden olyan típusú fájdalom, ami egy kirándulás során előfordulhat a gyerekeknek és a felnőtteknek is egyaránt.  A gyógyszerek magas ibuprofenum tartalmának köszönhetően gyorsan jut el a fájdalomközponthoz és hamar csillapítja azt. Így a rendszeres használata sem okoz gondot, mivel nem kell túl sokat és túl gyakran szedni ahhoz, hogy hasson. Nem szteroidos, így nincsen kártékony hatása, és függőséget sem okoz. A gyerekeknek sincsen vele bajuk, ami pedig nagy szó, mert köztudott, hogy milyen nehéz egy gyereket rávenni, hogy vegye be a gyógyszer, hogy segít neki és nem kell félni tőle.
Természetesen mindenképp utána kell járni, hogy van e bármilyen gyógyszerérzékenysége, vagy gyógyszerallergiája a felhasználójának. Ez egy fontos tényező, nehogy véletlenül ártsunk vele magunknak és rontson az állapotunkon.
Tehát a kiránduláshoz visszatérve, ha mindenről gondoskodtunk a ruházkodáson át az élelmen keresztül a megfelelő elsősegély csomagig, nincs más hátra, mint táskát a hátra és indulhat a túra.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése