Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. január 20., szombat

Töredező körmök: okok és megoldások



Töredező körmök: okok és megoldások
A vitaminhiánytól a stresszig
A körmünk jóval többet elárul az egészségünkről, mint hisszük, és az, ha folyton letörik, szintén fontos "jelzőrendszer" lehet. Cikkünkben néhány gyakori okot gyűjtöttünk össze, melyek a köröm töredezése mögött állhatnak.
Vashiány
A túl gyakori körömvágás sem tesz jót? Kutatók szerint felboríthatja a körömnövekedés egyensúlyát és nehezen gyógyuló betegségeket is okozhat. Miket? Ide kattintva talál részleteket!
A vitamin-, pontosabban a vashiányt nemcsak a köröm gyengesége, töredezése jelezheti, de az is, ha a körmünkön bemélyedések vannak, vagy ha a köröm homorú felületű. A vasnak nagyon fontos szerepe van a vérképzésben, illetve abban, hogy a létfontosságú oxigén eljusson a sejtekhez. Ennek hiányában fáradékonyság, sápadtság, hajhullás és koncentrációs nehézségek is jelentkezhetnek a köröm elgyengülése mellett.
Állandó gépelés
Akár a számítógép billentyűzetét püföljük egész nap, akár a telefonunkat nyomkodjuk, a körmünkre nyomás nehezedik, amikor kemény felületekkel találkozik. Ez pedig idővel berepedezéshez, töredezéshez, vagy a köröm behasadásához vezethet. Ezek a sérülések gyakran szabad szemmel nem is láthatóak, viszont hajlamosabbá tehetnek például a gombás fertőzésekre! A körmünket vágjuk rövidre, és gépeléshez inkább az ujjbegyeinket használjuk.
Az egészséges köröm hidratált, sima, egyenes lejtésű
Dehidratáltság
A "szabály" szerint minden kézmosás után be kellene krémezni a kezünket ahhoz, hogy a bőrünk és a körmeink egészségét, hidratáltságát és rugalmasságát megőrizhessük. A valóságban sokan csak esténként kenik be a kezüket - és még többen vannak, akik elvétve teszik ezt meg. Az állandó kézmosás azonban kiszáríthatja a bőrünket a körömágynál is, így az alatta lévő, a köröm növekedéséért felelős szövetek is sérülnek. A frissen növő köröm ezért gyenge, töredező, behasadásra hajlamos lesz.
Körömpiszkálás
Akár az esztétika, akár a stressz okozza, hogy állandóan a körmüket, illetve a körömágyat piszkáljuk (esetleg rágjuk is), ezzel meglehetősen sokat árthatunk a köröm egészségének. A körömágy ugyanis fontos védőfunkciót tölt be, óvja a körmünket a víztől, a kórokozóktól, a káros anyagoktól, melyekkel naponta találkozunk. Ha ez a pajzs sérül, a károsodás közvetlenül a körmünket érinti, és például a fertőzésekre is hajlamosabbá válhatunk.
Körömlakklemosó
Sokan még mindig a jó öreg acetonra esküsznek, pedig ez a vegyszer erős oldószer, mely nemcsak a körömlakkot távolítja el, hanem a köröm természetes olajait is, melyek feladata a köröm rugalmasságának megőrzése. Az aceton miatt a körmünk kiszárad és nagyon törékennyé válik. Válasszunk olyan terméket, mely kíméletesen távolítja el a lakkot!


1-



2-



3-






4-



5- 




 

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése