Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. január 21., vasárnap

Cicaharcok avagy a lányok közötti hatalmi játszmákCicaharcok avagy a lányok közötti hatalmi játszmák
Hogyan lehet a hatalmi játszmákat elkerülni, és ha benne vagyok, hogyan lehet belőle kijönni?
A lányok között hatalmi játszmák osztályszinten néha durvák, és kevésbé láthatók, mint a fiúk kakaskodása.
Amennyiben a lánya osztálya nem jó közösségileg szinte biztos, hogy része ezeknek a hatami játszmáknak. Ebben a hírlevélben szó lesz arról, hogy mi a hatalmi játszmák oka, hogyan lehet belőle kiszállni.
 • Mikortól kezdődnek a lányok közötti hatalmi játszmák?
Bár igazán kemény játszmákat a lányok tinédzser korban vívnak, de a játszmák óvodás korban kezdődnek. Azzal, hogy ki kivel játszik, ki kinek a barátnője.
Azok a lányok kerülnek általában hátrányba, akik valamilyen módon kilógnak a sorból. Ők azok, akik visszahúzódóbbak, de nem feltétlen önbizalomhiányosak (!), vagy testi adottságaikban különböznek (ducibbak, szemüvegesek, betegesebbek, stb.).
 • Sok múlik a pedagóguson
Amennyiben a pedagógus nem veszi észre a hatalmi játszmák eldurvulását, esetleg nem törődik vele, nem épít tudatosan osztályközösséget, akkor a gyerekek úgy érzik, hogy szabad kezet kapnak.
Különösen veszélyes, ha maga a pedagógus is megosztó személyiség, és nehezen visel egyes gyerekeket. Alsó tagozatban a tanár szava még szent, a gyerekek sok esetben azokra szállnak rá. akiket a tanár is nehezen szível.
 • Sok múlik a szülőkön
A problémát mindig azok a lányok kezdik, akik valamilyen szempont szerint nem tudnak elfogadni másokat. Ők a megosztó személyiségek. Elkezdődnek a furkálások, pletykálkodások…
A gyerek nem magától lesz megosztó személyiség. Ő a szüleit példájából tanul.
Azokban a családokban, ahol erős előítéletek vannak jelen, könnyen ítélkeznek egyes (gyakran kiragadott) tulajdonságok alapján, ott a gyerekek is másolják a felnőttek viselkedésformáit.
 • Károsak-e ezek a játszmák vagy fogadjuk el természetesnek a jelenséget?
A lányok közötti hatalmi játszmák egyszerre természetes jelenségek, és eldurvulás esetén károsak is.
Minden közösségben kialakul egyfajta rangsor. A lányok között sincs másképp.
Itt a játszmák nem fizikai erőszak alapján dőlnek el, hanem az alapján, hogy mi a fő trend, értékrend az adott osztályon belül.
Tehát, ha az a fő trend, hogy ki milyen jól néz ki, akkor ez lesz a csapásirány, ami mentén folynak a harcok, ha a tanulás, a sport, a vagyoni helyzet, akkor azok mentén indul be a játszma.
 • Mi a hatalmi játszmák forgatókönyve?
Az, hogy egy osztályban mennyire jó az osztályközösség csak a hatalmi játszmák erősségére hat. Ahol rossz az osztályközösség, ott egészen durva játszmák is felütik a fejüket.
Az első fázis, amikor a gyerekek felmérik egymás képességeit, tulajdonságait, és kialakul a fő irányvonal, ami mentén a vezetők (vezetni vágyók) elkezdhetik maguk köré szervezni a barátnőket.
Kialakulnak a magok, akik ugyanazok mellett az értékek mellett teszik le a voksukat.
A magok megpróbálnak maguk köré csábítani minél több embert. A csábítás eszközei lehetnek egészen jó emberi értékek, de beletartozik a zsarolás, az érzelmi manipuláció, a fenyegetés is (te is úgy járhatsz, mint…).
A csoportok vagy egymásnak esnek, vagy elkülönülnek egymástól, és önálló irányvonalat vesznek fel.
 • Azok vannak bajban, akik nem tudtak egyik értékrenddel se azonosulni, és kívülállók lettek, vagy bukott vezérek, akik mellől elpártoltak az osztálytársak.
Ők vagy megalázkodnak, vagy megvívják a harcukat, felvállalják a kívülálló szerepét, vagy megszöknek (iskolaváltás).
 • Mi módon lehet a lányok közötti hatalmi játszmákból kiszállni?
 • Meg kell tanulniuk kezelni, a többiek lelki bántalmazását, lepattintani magukról a piszkálást.
Ez csak erős önbizalommal vagy annak felépítésével lehetséges.
 • Önnek, mint szülőnek olyan értékrendet kell felépíteni a gyermekében, mely értékálló, és a lánya belső tulajdonságait erősíti.
 • Fel kell készíteni gyermekét arra, hogy mire számítson. Tehát nem elég sajnálni, és bíztatni, hogy vágjon vissza. Ha felkészült, akkor eldöntheti, hogy milyen taktikát válasszon a többiekkel szemben.
 • Beszélgessünk el lányunkkal a barátság alapvető értékeiről, jellemzőiről, mert a játszmák során a barátságok alaposan próbára lesznek téve!
 • Beszélgessünk vele arról, hogy mi az a határ ameddig a gyermek hajlandó elmenni, hogy béke legyen az osztályban, és mi az, ami már számára is elfogadhatatlan.
 • Segítsünk neki megérteni, hogy mi motiválhatja azokat a lányokat, akik őt cikizik, megpróbálják manipulálni.
 • Nézzünk szét a saját házunk táján is! Ugyanis nem biztos, hogy a többiek az egyértelmű rosszak. Lehetséges, hogy lányunk viselkedése is hagy némi kívánnivalót maga után, melyen érdemes lenne változtatni.
 • Szülők adott esetben, ha erre van nyitottság fogjanak össze, és együtt beszéljenek az osztályfőnökkel, de megszervezhetnek egy rendkívüli szülőit is.
 • Mindenről gyűjtsenek bizonyítékot, mert könnyen lehet, hogy a másik letagad mindet. (sms, messenger üzenetek, hátra ragasztott cetlik, tönkrement ruhák, stb.)
 • Hogyan tudják a lányok megkeseríteni egymás életét, ha valaki nem áll be a sorba?
A lelki vagy fizikai bántalmazásokon túl az önbizalomrombolás teljes skálájára is fel kell adott esetben készülni.
 • Gyakoriak a felültetések, amikor az áldozatot megpróbálják bepalizni, kellemetlen helyzetbe hozni, leégetni mások, a fiúk előtt.
 • A lányok akár burkolt jelzésekkel tudtára adják az áldozatnak, hogy ki lesz közösítve, ha valamire nem mond igent. Ilyen lehet a fiúkkal szemben valamilyen heccelés, alkohol, szex, mely mind magába foglalja annak a veszélyt, hogy a dolgok akár balul is elsülhetnek.
 • Fogyókúrára, rosszabb tanulásra, balhéra kényszerítés.
 • Fiúk bevonása az adott célszemély megalázása érdekében.
 • Be kell-e állni a sorba vagy maradhat valaki kívülálló?
Amennyiben a fentebb részletezett osztálytrend a család, a lányuk számára nem elfogadható nem kell beállni a sorba. Nyugodtan lehet nemet mondani.
De ilyenkor a szülő teljes mellszélességgel álljon ki a gyermeke mellett, mert szüksége lesz támogatásra.
Amennyiben a lánya elég erős ahhoz, hogy kívülálló legyen, és/vagy az osztállyal együtt töltött idő rövid (hamarosan felvételizik, ballag), akkor a kívülállóság is bevállalható. Ha a gyermeke nincs kitéve közvetlen fizikai veszélynek.
 • Mikor van szükség iskolaváltásra?
 • Amikor a gyermek összetört lelkileg, és nincs támogatója az osztályon belül.
 • Amikor a pedagógus nem mond határozottan nemet az eldurvult hatalmi játszmáknak, és kicsúszik a kezéből az irányítás.
 • Amikor tettes lányra a szüleire nem lehet hatni, ők nem segítőkészek.
 • Amikor a gyermeke tanulmányi eredménye, egészsége romlik, vagy önromboló tevékenységekbe kezd.
 • Önbizalomépítés, hogy a lánya állja a sarat!
Önbizalomépítésből sose elég, de ilyen helyzetekben CSAK ez a megoldás kulcsa.
Feldolgozni a traumákat, megtanulni nemet mondani, barátnőket szerezni, kiállni önmagunkért.
Ön nincs egyedül a problémájával! Szívesen és örömmel segítek.
 • Fektessen most a gyermeke jövőjébe!
Segítsen könnyebbé tenni az életét!
Találkozzunk 2018 március 24-én Budapesten, hogy az Ön gyermeke ne a lustaság bajnoka legyen, hanem képes legyen együttműköni, és ezáltal életrevalóbbá válni.
Egy gyerek, egy szülő csupán 15000ft-ért vehet részt ezen az életre szóló, hasznos tanfolyamon.
Az Ön gyermeke ott lesz?

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése