Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. május 19., szombat


Gyermekkori anyajegyek szűrése


A gyermekkori anyajegyek szűrése sok esetben kevésbé fontos a szülők számára, pedig az anyajegyek követése, és a gyermekek gondozásba vétele a felnőttkori melanómák esélyét csökkentheti.

Anyajegyek gyermekkorban

Az ún. veleszületett anyajegyek már az újszülöttek bőrén is láthatóak, vagy rövid idő alatt megjelennek. Nagyságuk szerint osztályozzuk, vannak kicsik – 2 cm-nél kisebbek – közepesen nagyok – 2 és 20 cm között –, ill. nagy, vagy óriás anyajegyek. Kis számú, apró, szabályos anyajegyek nem, de a nagyméretű, akár egész testtájakat beborító, sötét, szőrős anyajegyek igényelnek figyelmet, szoros ellenőrzést. Később, ahogyan a gyermek növekszik, az ún. szerzett anyajegyek száma is gyarapodhat. 50 darab szabályos anyajegy alatt elégséges a szülői figyelem is, azonban e fölött törekedni kell a bőrgyógyász folyamatos kontrolljára. Ha számuk hirtelen növekedni kezd, vagy formájuk, színük megváltozik (bennük új színek jelennek meg, vagy fehér, piros, barna udvaruk keletkezik, véreznek, vagy nedveznek), azonnal bőrgyógyászhoz kell fordulni. Az anyajegyek sorsát nemcsak a gének határozzák meg, hanem az is, hogy gyermekként mennyi időt töltöttünk a napon anélkül, hogy a káros UV sugarak ellen védelmet biztosítottak volna számunkra. A későbbi melanómák kialakulásának egyik oka a gyermekkorban szerzett UV sugárzás okozta nagyfokú gyulladás.

Az anyajegyek változásának követése

A gyermekkori anyajegyek követése gyermekbőrgyógyászatban jártas szakorvos feladata, mivel az egyes szabálytalanságok megítélése más gyermekkorban, mint a felnőtteknél. Bőrgyógyászaink dermatoszkóp (bőrre helyezhető, apró mikroszkóp) segítségével minden anyajegyet egyenként megvizsgálnak. Alakjukat, mintázatukat, színüket elemzik, a szabálytalanságokat rögzítik, lefényképezik, hogy a későbbiekben összehasonlítható legyen egy következő kontroll során. A gyermekkori anyajegyek megfigyelését kiemelten javasoljuk a családban már előfordult rosszindulatú bőrdaganat, vagy a más veszélyeztetett csoportba tartozó gyermekek esetében (világos bőrű, szőke hajú, kék szemű gyerekek).
Már a születés után nagyon figyeljünk arra, hogy a gyermekünk bőre védelem alatt álljon az UV sugárzás ellen. Mivel a kicsik bőre érzékenyebb, hajlamosabb a leégésre, így felnőttkorra a „bőr emlékezete" rosszindulatúvá formálhat egy-egy ártalmatlan anyajegyet.
Gyermekbőrgyógyászaink hozzáértő és empatikus szakemberek, forduljon hozzánk bizalommal! A gyermekkori anyajegyek szűrése, megfigyelése és követése csupán rövid időt vesz igénybe, és fájdalommentes. Hívjon bennünket a +3630 545 4159-es telefonszámon, és jelentkezzen be kollégáinknál anyajegyvizsgálatra!
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése