Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. május 22., kedd

3 lelki ok, amiért bepisil a gyerek

3 lelki ok, amiért bepisil a gyerek
Miért nem működik a bilitréning?
Bármit megtehetsz, a kicsi újra és újra bepisil? Ne ess pánikba, inkább tudd meg, mi állhat a háttérben.


Kevés szülő van, akinek gyermeke visszaesés nélkül eléri a szobatisztaságot. Nagyon frusztráló, ha a gyermek folyamatosan bepisil éjszaka, vagy néhány napi siker után visszaesik, de a legjobb módja annak, hogy megküzdj a szoktatás problémáival, ha nyugodt maradsz, és megpróbálsz rájönni, mi állhat a visszaesés hátterében.

Ha a kicsinek már több hete nem volt szüksége pelusra, de egyszer csak újra bepisil, érdemes utánajárnod, hogy mi zavarhatta meg. Lehet, hogy valamilyen nyilvánvaló dolog a baj oka, például bölcsődébe kezd járni, vagy kistestvére születik, netán valamilyen húgyúti problémája van.
Előfordul azonban, hogy mélyebbre kell ásnod a lelkében, hogy megtaláld az okokat. Tudd meg, mi állhat a háttérben, és hogyan küszöbölheted ki a problémát, hogy a kicsi végre száraz maradjon.

Új közösség miatti szorongás és félelem

Ha a gyerek meg is tanulta a vécé használatát, amikor bölcsődébe kezd járni, készen kell állnod a balesetekre. Elsőre az egész nagyon furcsa lesz számára, különösen, ha most először kerül távol a szülőktől, és sok dolgot kell hamar megtanulnia. A gyerektől elvárhatják, hogy anélkül használja a vécét, hogy rászólnának, amit esetleg nem ért meg.
Ha a bölcsi szabályai szerint egyedül kell kimennie, az könnyen szorongást válthat ki belőle, de akár olyan apróság is frusztrálhatja, hogy a vécéöblítésnek más a hangja, mint otthon. Lehet, hogy azért fél használni a vécét, mert sokan vannak körülötte, és zavarba jön, ha ki kell mennie, de az is lehet, hogy egyszerűen csak nyomasztja a sok új élmény. Próbáld kitalálni, hogy mi zavarhatja a kicsit, és segíts úrrá lenni a félelmein, így a balesetek hamar megszűnnek. Kérd meg a gondozókat, hogy kísérjék ki a mosdóba, és magyarázd el neki, miért más a WC a bölcsiben, mint otthon.

gy érzi, háttérbe szorul az új baba miatt

Az új kisbaba érkezése akkor is visszavetheti a gyereket, ha régebben már szobatiszta volt, ha pedig még bepisil, lehet, hogy ez az időszak a baba miatt elhúzódik. Bár a gyermeket látszólag elvarázsolja a kistestvér, lehet, hogy zokon veszi a pici körüli nagy felhajtást. Úgy érezheti, hogy nem tisztességes dolog, hogy ez a kis betolakodó elveszi minden idődet, és újra bepisil, mert ezzel próbálja magára vonni figyelmedet, illetve visszaszerezni korábbi státuszát.

Hogyan kezeld a helyzetet?

Hagyj időt a picinek arra, hogy hozzászokjon a jövevényhez. Nyugtasd meg, hogy - bár a baba elég sok idődet elveszi - még mindig szereted, és magyarázd el neki, hogy megvan a helye a családban. Hizlald az önbizalmát azzal, hogy elmondod neki, milyen fontos szerepe van, mint nagy testvérnek, és ennek az új, felnőtt szerepnek a részeként emlékeztesd a vécé használatára.
Ha dühvel válaszolsz, valószínűleg továbbra is bepisil majd, csak azért, hogy ezzel is kiváltsa belőled ezt az érzelmi választ, hiszen izgalmas felfedezés lehet a kicsi számára, hogy indulatra fakaszthatja a mamáját egyszerűen azzal, hogy bepisil.

Próbáld rávenni a gyereket, hogy beszéljen a kisbabával kapcsolatos érzéseiről, és mondd el neki, hogy nem baj, ha kezdetben dühös vagy féltékeny. Ha a nagy testvér képes megfogalmazni ellenérzéseit, akkor kevésbé fogja azokat más módon kifejezni, mint például hisztivel vagy bepisiléssel. Fontos, hogy a gyermek ne zárja magába a frusztrációját amiatt, hogy már nem ő a család szeme fénye.

Válás miatti belső konfliktusok

A szülők válása még nagyobb gyerkőcök számára is megrázó lehet, a kisebbeknél pedig gyakran komoly lelki sebeket okoz. Elképzelhető, hogy porontyod magát okolja, vagy kétségbeesik, hogy elvesztette a kontrollt az őt körülvevő események fölött, és emiatt újra bepisilhet. Az is lehetséges, hogy az új helyzetben egy kis extra szeretetre vágyik, hiszen hirtelen két szülő helyett kell törődnöd vele, miközben te is nehéz helyzetben vagy: ebben az esetben lehet, hogy a bepisiléssel próbálja felhívni magára figyelmedet.

Ha mindehhez az is társul, hogy az apa, aki eddig mindennap része volt az életének, most csak hétvégenként viseli gondját, hirtelen összezavarodhat, és talajvesztettnek érezheti magát, és minden téren elkezd úgy viselkedni, mint kisebb korában, mintha ezzel az idő kerekét is visszafordíthatná.

Hogyan kezeld a helyzetet?

Néha azzal a szülővel működik együtt jobban a gyerek, akit ritkábban lát. Ne feledd, hogy a balesetek őt is elkeseríthetik, hiszen valószínűleg ő sem akar csalódást okozni. Biztosítsd a kicsit arról, hogy, ha bepisil, az semmiképp sem befolyásolja egyikőtök iránta érzett szeretetét sem.
Add a tudtára azt is, hogy a kettőtök problémájához neki semmi köze, és nem miatta vagytok külön. Nagyon fontos, hogy, ha mindketten részt vesztek a gyerek nevelésében, bilire szoktatási stratégiátok ne legyen egymásnak ellentmondó, hogy a gyereket ne zavarja össze a két versengő megközelítés.

Kíméld meg a kicsit minden feszültségtől, ami közöttetek fennáll, hiszen ez a gyermek viselkedésére csak káros hatással lenne, és további gondokhoz vezethet. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése