Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. május 3., csütörtök

Csupán csintalan a gyerek vagy hiperaktív?

Csupán csintalan a gyerek vagy hiperaktív?




A hiperaktivitásban szenvedő gyerekek túl mozgékonyak, impulzívak és figyelmük könnyen elterelődik. Legtöbbször nehézséget jelent számukra követni az utasításokat, ami befolyásolja óvodai, iskolai teljesítményüket.
A kötöttségekhez való hozzászokás is problematikus folyamat lehet, amely agressziót válthat ki a hiperaktív gyerekekből. Jellemző továbbá, hogy nem tudnak egy helyben megülni, állandóan váltogatják a játékait, képtelenek várni.
Azonban e vonások a legtöbb gyermekre igazak, óvatosan bánjunk tehát a hiperaktivitás címkéjével!
Tény, hogy a hiperaktivitás előfordulásának gyakorisága nem állapítható meg egyértelműen, azonban a hiperaktívnak tartott gyerekek több mint felénél nincsen szó biológiai eredetű viselkedészavarról, csupán nagyobb mozgásigénnyel rendelkeznek, mint társaik.

Hogyan kezelje a hiperaktivitást?



A hiperaktív gyermekre fokozottan kell figyelni. A megfelelő terápiás fejlesztéssel gyors és látványos eredményt érhetünk el. Ezek lehetnek: viselkedésterápia, mozgásterápia, szenzoros integrációs terápia, Doman-Delacato módszer, kreatív játékterápiák, ének- és zeneterápia, szülői tréningek. Végső esetben gyógyszeres kezeléshez is fordulhatunk.
A végleges megoldást nem egyik, vagy másik terápia elszigetelt alkalmazása jelenti, hanem több terápiás eljárás ismeretében a feladatok differenciált alkalmazása, egyénre szabása.

Fokozottan figyeljünk a másodlagos-, járulékos tünetek kezelésére, megszüntetésére (agresszió, alacsony önértékelés, motiváció hiány, alacsony fusztráció tolerancia, szorongás, társas beilleszkedési gon #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése