Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. május 20., vasárnap

BENŐTT KÖRMK

Benőtt köröm: mit tehetünk?

A biztonsággal meghatározható legkisebb kimetszést alkalmazzák

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A benőtt köröm kellemetlen, fájdalmas betegség, mely leg­gyakrabban a nagyláb­ujjunkon jelentkezik. 
A nyár egyet jelent a szandálszezonnal, ám sokak nem mernek nyitott lábbelit viselni. A benőtt köröm a legtöbb esetben nyomásra, tapintásra érzékeny, és fájdalommal jár, nem beszélve arról, hogy nyáron nem túl esztétikus látvány. A benőtt köröm leggyakrabban a nagylábujjakon fordul elő, ritkábban bármely lábujj körmét érintheti, s akár a köröm mindkét oldala begyulladhat. A körömbenövés oka a beforduló éles körömszél és a környező lágy szövetek kapcsolatából eredő gyulladásos reakció.

Cél a tartós gyógyulás

Dr. Beleznay Gyöngyikét, bőrgyógyász-kozmetológus szakorvost kérdeztük meg arról, hogyan lehet a benőtt, begyulladt körmöt a leghatásosabb módszerrel meggyógyítani.
– A kiváltó tényezők között szerepel a szűk cipő viselése, sérülés vagy a helytelen körömvágási szokások – sorolta Beleznay Gyöngyike. – A köröm benövését a legtöbb esetben a lábujjak körmeinek nem megfelelő vágása okozza. A láb ujjain lévő körmöket – a kézen lévő körmökhöz hasonlóan – ívesre akarja vágni a legtöbb beteg, a köröm széleinek lekerekítésével. A lábujjak esetében ezzel szemben inkább az egyenesre vágást javaslom. További problémát jelenthet, ha a lábujjak körmei túl nagyok, s a lábbeliben – a kevés hely miatt – folyamatos terhelésnek vannak kitéve. Az állandó nyomás miatt kialakuló gyulladásos sarjszövet fájdalmasan lüktető, vörös, vérzésre és nedvedzésre hajlamos „vadhús”, mely igen fájdalmas, és napi gondot okoz a harisnya- és cipőviselésben – folytatta a bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos.
– A körömbenövés folyamatát gyakran gombás fertőzés is kísérheti, melynek kezelése szintén fontos feladat a tartós gyógyulás érdekében. Benőtt köröm bőrsebészeti kezelése előtt – ha jelentős gyulladás észlelhető – célszerű az érintett lábujjakat naponta gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő szerekkel kezelni, és kényelmes lábbelit viselni.

Megelőzni a kiújulást

A benőtt köröm bőrsebészeti eltávolításának alapelve a panaszok mielőbbi megoldása, a lehető legszebb gyógyulási eredménnyel – kezdte válaszát a Derma-Art Bőrgyógyászati Magánklinika alapító-tulajdonosa. – A műtét során helyi érzéstelenítést követően a benőtt köröm szélét, vagy széleit vékony csíkban eltávolítják, majd a gyulladásos sarjszövetet, a „vadhúst” is. A biztonsággal meghatározható legkisebb kimetszést alkalmazzuk finom eszközök használatával. A köröm termelődéséért felelős matrixsejteket lehetőség szerint nem roncsoljuk, hogy gyógyulás után ép köröm nőhessen. A körömágy elroncsolása egész életre szóló deformitást hozna létre! – hangsúlyozta Beleznay Gyöngyike. – A kiújulás elkerülését a helyesen végzett körömgondozás biztosítja, mely pár hetente fájdalommentes eljárás keretében az ideális útra tereli a köröm növekedését.

Műtét utáni teendők

– A benőtt köröm eltávolítását követő napon a kötést kamillával le kell áztatni, Betadine oldattal beecsetelni és néhány napig antibiotikum-tartalmú kenőcs helyi használata is javasolt. A 3. naptól otthon, ahol elkerülhető a seb szennyeződése, kötés nélkül is hagyható a lábujj, éjszaka pedig ne legyen fenn kötés – szedte csokorba a műtét utáni teendőket a szakorvos.
– A gyógyulás ideje 1–3 hét, melyet befolyásolhat a gyulladásos folyamat kiterjedése és az esetlegesen fennálló alapbetegségek, pl. cukorbetegség, érszűkület. Ezt követően célszerű elkezdeni a körömnövekedés helyes    
A nyár egyet jelent a szandálszezonnal, ám sokak nem mernek nyitott lábbelit viselni. A benőtt köröm a legtöbb esetben nyomásra, tapintásra érzékeny, és fájdalommal jár, nem beszélve arról, hogy nyáron nem túl esztétikus látvány. A benőtt köröm leggyakrabban a nagylábujjakon fordul elő, ritkábban bármely lábujj körmét érintheti, s akár a köröm mindkét oldala begyulladhat. A körömbenövés oka a beforduló éles körömszél és a környező lágy szövetek kapcsolatáA nyár egyet jelent a szandálszezonnal, ám sokak nem mernek nyitott lábbelit viselni. A benőtt köröm a legtöbb esetben nyomásra, tapintásra érzékeny, és fájdalommal jár, nem beszélve arról, hogy nyáron nem túl esztétikus látvány. A benőtt köröm leggyakrabban a nagylábujjakon fordul elő, ritkábban bármely lábujj körmét érintheti, s akár a köröm mindkét oldala begyulladhat. A körömbenövés oka a beforduló éles körömszél és a környező lágy szövetek kapcsolatából eredő gyulladásos reakció. yulladásos reakció. 


A nyár egyet jelent a szandálszezonnal, ám sokak nem mernek nyitott lábbelit viselni. A benőtt köröm a legtöbb esetben nyomásra, tapintásra érzékeny, és fájdalommal jár, nem beszélve arról, hogy nyáron nem túl esztétikus látvány. A benőtt köröm leggyakrabban a nagylábujjakon fordul elő, ritkábban bármely lábujj körmét érintheti, s akár a köröm mindkét oldala begyulladhat. A körömbenövés oka a beforduló éles körömszél és a környező lágy szövetek kapcsolatából eredő gyulladásos reakció. 

 

hirdetés




#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése