Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. május 19., szombat

Anyajegyek – velünk született jelek a bőrön

Anyajegyek – velünk született jelek a bőrön

Az újszülötteknek gyakran vannak pattanásaik vagy különféle foltjaik, amelyek hamar eltűnnek, amint a baba alkalmazkodik a méhen kívüli élethez. Az anyajegyek azonban egész életünk során elkísérnek minket.
Megszokott, hogy különböző jegyeket fedezünk fel a baba bőrén szüléskor vagy rögtön utána. A születési jelek változnak az alig észrevehetőtől egészen a torzító jegyekig, amelyek akár kicsik, akár nagyok, nagyon zavaróak lehetnek. De mik is ezek tulajdonképpen?
Ezek a jegyek lehetnek laposak vagy domborúak, alakjuk lehet szabályos vagy szabálytalan, különböző színárnyalatuk lehet a barnától, a bronzon, feketén át egészen a halványkékig, rózsaszínig, pirosig, vagy liláig. A születési jelek két fő csoportja a piros vascularizált foltok (hemangiómák, eperfoltok, tűzfoltok vagy “gólyacsípések”) és a pigment foltok (anyajegyek, mongolfoltok, tejeskávé foltok).
Rendszerint ártalmatlanok, a legtöbbjük magától eltűnik, vagy az idő múltával kisebbedik. Néha összefüggenek más egészségügyi problémákkal, ezért konzultálj az orvossal, ha ez a te gyerekednél is fennállhat.

Mi okozza a velünk született bőrelváltozásokat?

A baba vele született foltjainak kialakulását nem lehet megelőzni, és nincsenek semmilyen összefüggésben azzal, amit csináltál, vagy nem csináltál terhesség ideje alatt. Nincs abban semmi igazság, amit az öregek mondanak, hogy ezek a foltok attól alakultak ki, amit az anyuka tett vagy megevett a terhesség alatt. A legtöbb ilyen jel kialakulásának oka ismeretlen. Örökölni ugyan lehet őket, de rendszerint nem öröklődnek, és általában a születés alatt a bőrt ért sérülésekhez sincs közük.

Az anyajegyek típusai

Az anyajegyek két fő csoportját a kialakulásuk oka szerint különböztetjük meg. A vascularizált foltok akkor jelennek meg, ha a véredények nem a megfelelő módon alakulnak ki – akár túl sok van belőlük, akár nagyobbak a normálisnál. A pigmentfoltokat a bőr pigment-termeléséért felelős sejtek túlzott növekedése okozza.

Vascularizált foltok

A legelterjedtebbek a lazacfoltok, hemangiómák és a tűzfoltok:

Lazacfoltok

Más néven gólyacsípésnek is nevezett világospiros színű foltok a leggyakoribbak. Gyakran a homlokon, a szempillákon, a tarkón, orron, a felső ajkon, vagy a fej hátsó felén jelennek meg. Jobban láthatóak akkor, amikor a gyerek sír. Egyesek ugyan megmaradnak közülük, de leggyakrabban ezek a foltok eltűnnek, amikor a baba betölti az egy- vagy kétéves kort.

Hemangiómák

Ezek felszíni foltnak minősülnek akkor, amikor a bőr felszínén jelennek meg (“eper alakú foltok”), és mély foltoknak akkor, ha a bőrfelszín alatt jelennek meg. Picit kidudorodhatnak, piros színűek, és néha csak a baba születése után néhány nappal vagy héttel láthatóak. A mély hemangiómák lehetnek kék színűek, mert a bőr alatti mélyebb szövetekben helyezkednek el. Ezek az első hat hónapban gyorsan növekednek, de rendszerint visszahúzódnak és eltűnnek, amint a gyerek eléri az ötödik vagy a kilencedik évet. Egyesek közülük, a nagyobbak, hagyhatnak hegeket maguk után amikor eltűnnek, ez azonban egy apró műtéttel korrigálható. A legtöbbjük a fejen vagy a nyakon jelenik meg, de a test bármely részén megjelenhetnek és komplikációkat okozhatnak, ha a látási, táplálkozási, légzési vagy más testi funkciók közelébe kerülnek.

Tűzfoltok

Ezek az elszíneződések, amelyek úgy néznek ki, mint a testen elszóródott borfoltok, rendszerint az arcon, a nyakon, a karon vagy a lábon jelennek meg. Ezek a foltok bármekkorák lehetnek és a gyerekkel együtt nőnek. Idővel a színük sötétebbé válhat, megnagyobbodhatnak, és kis kövecskékké formálódhatnak, ha nincsenek kezelve. Ezek a foltok maguktól nem múlnak el. Azokat, amelyek a szemek mellett jelennek meg, ellenőrizni kell a szemekkel kapcsolatos komplikációk elkerülése érdekében.

Pigmentfoltok

A leggyakoribb pigmentfoltok a tejeskávéfoltok, a mongolfoltok és az anyajegyek.

Tejeskávé foltok

(“café au lait”-nek is nevezik)
Olyan színük van, mint a tejeskávénak. Bárhol megjelenhetnek a testen és idővel gyarapodhatnak is. Egy ilyen folt jelenléte nem probléma, de ha több is van belőle a gyerek testén, akkor jobb, ha felkeresed az orvost, mert ez lehet a neurofibromatózis jele is (egy olyan genetikai betegség, amely túlzott sejtosztódást okoz az idegszövetekben).

Mongolfoltok

Ezek a lapos, kékesszürke foltok gyakran a hát alsó részén vagy a fenék táján jelentkeznek. Gyakoribb a sötétebb bőrűeknél, az ázsiai, hispániai, afrikai, dél-európai, indián gyerekeknél. Ezek a foltok idővel – a gyerek iskolás koráig – teljesen eltűnnek.

Anyajegyek

(naevus) A legtöbb embernél élete során megjelennek ilyen barna színű anyajegyek. A születéssel megjelenő anyajegy egész életen át megmarad. A nagyobb vagy óriás anyajegyek később bőrrákot okozhatnak. A kisebbek nem jelentenek akkora veszélyt. Színük lehet bronz, barna vagy fekete, lehetnek laposak vagy domborúak, szőr is nőhet belőlük.

Mikor van szükség orvosra?

Orvosnak kell megnéznie az anyajegyet, hogy megállapítsa annak fajtáját és esetleges kezelési módját. Akkor hívd az orvost, ha a folt vérzik, fáj, viszket, vagy elfertőződött. Mint minden más sebet, ezt is ki kell tisztítanod, bekötnöd és tartanod a kötést, amíg a vérzés eláll. Ha a vérzés nem áll el, hívd az orvost! A nyitott sebek gyakran hemangiómákat képeznek és megfertőződhetnek. A pigmentfoltok ritkábban okoznak problémákat, mégis a szemölcsöket szemmel kell tartani színváltozás, nagyság, vagy felületváltozás esetén, ami lehet normális, de lehet a bőrrák jele is.

Az anyajegyek kezelése

Ezeket a jegyeket rendszerint békén hagyjuk, kivéve az anyajegyeket, és bizonyos esetekben a tejeskávé foltokat. Az anyajegyek – különösen a születéskor jelen lévő nagyok és óriás méretűek – néha sebészeti úton lesznek eltávolítva, annak ellenére, hogy a legnagyobbakat lehet a legnehezebben eltávolítani. A tejeskávé foltok lézerrel eltávolíthatóak ugyan, de gyakran újra kialakulnak.
A vascularizált foltokat viszont kezelni lehet. Kivételt képeznek a lazacfoltok, amelyek általában maguktól eltűnnek; a nyak hátsó részén lévők hosszabb ideig megmaradhatnak, de ezek nem annyira láthatók. A tűzfoltok és a hemangiómák bizonyos fajtái eltorzíthatják és zavarhatják a gyerekeket. A hemangiómákat általában nem kezelik, mert ezek visszahúzódnak a gyerek kilencéves koráig. A nagyobb és komolyabb hemangiómákat szteroidokkal kezelik. A tűzfoltokat lézerrel kezelik. A legtöbbjüknek világosabb színe lesz a lézersugár hatására, egyesek újra kialakulnak és újra kell kezelni őket. A lézerkezelést általában gyermekkorban kezdik, amikor a foltok és a véredények még kisebbek. A fejen vagy a nyakon lévő foltok reagálnak a legjobban a lézerkezelésre. Egy speciálisan átlátszatlan smink álcázhatja a tűzfoltot.

anyajegyek

Segítsd a gyermeked, hogy nézzen szembe a testén található anyajegyekkel!

A gyerek testén felfedezni egy veleszületett bőrelváltozást felérhet egy sokkal. Senki sem tökéletes, de sok embernek a fejében tökéletes gyerek képe van. Ha a veleszületett folt jól látható, az emberek lehet, hogy kérdéseket tesznek fel, és lehet, hogy jobban megnézik, ami nagy illetlenség. Segít, ha van egy előkészített egyszerű magyarázat, amivel ezeket a “tolakodó kérdéseket” kezelni lehet. A legtöbben nem rosszindulatúak, de jó, ha figyelmeztetjük őket, ha túl messzire mennek.
Már igen fiatal korban figyelnek a gyerekek arra, hogy a szülők miként válaszolnak az ilyen helyzetekben. Így tanulják meg ők is, hogyan nézzenek szembe mások reakcióival. Ha világosan és nyíltan beszélsz a gyerekkel ezekről a foltokról, azzal arra ösztönzöd, hogy fogadja el ezt a jelt olyannak, ami a testének része, ugyanúgy, mint például a hajszín. Jó, ha egyszerű válaszokat tanul meg arra az esetre, amikor ezekről a jelekről kérdezik, mint például: “Ez csak egy születési jel, egy anyajegy. Ezzel születtem“. Érzelmileg nagyon fontos a gyereknek, hogy megértő család és barátok vegyék körül, akik normálisan kezelik őt.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése