Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. május 15., kedd

Felfúvódás (haspuffadás) kezelése gyermekeknél

Felfúvódás (haspuffadás) kezelése gyermekeknél

Okai:

Felfúvódás akkor alakul ki, amikor túlzott mennyiségű gáz gyülemlik fel a belekben, ami általában az elégtelen emésztés következménye. Nehezen emészthető ételek (pl. hüvelyesek, káposzta vagy teljes kiőrlésű kenyér) okozhatnak problémát. Az egyes ételekre való érzékenység, az emésztőrendszer szervi eredetű betegségei vagy a lelki problémák, pl. iskolai drukk is emésztési zavarokhoz vezethetnek, ami puffadással jár. Csecsemőknél főként az első három hónapban jelentkezik puffadás, innen a „három hónapos hasfájás” elnevezés.

Így jelentkeznek a panaszok:

A kis beteget kellemetlen teltségérzet gyötri, hasa felpuffad és feszül. Szelek távoznak belőle, időnként savanyú böfögés és hasfájás jelentkezik. Székrekedés is okozhat gázfelgyülemlést.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Ha a panaszok huzamosabb ideig fennállnak és gyermekünk szenved, tőlük vagy ha egyéb tünetek, pl. hasfájás társulnak mellé, vizsgáltassuk ki gyermekünket.

Így segíthetünk gyermekünknek:

  • Gyomor- és béltea: az édeskömény, a kamilla, a citromfű és a kö­mény keveréke görcsoldó hatású, serkenti az emésztést és nyugtatja a beleket. Kellemes ízének köszönhetően csecsemők és kisgyermekek is szívesen fogyasztják.
Így készül a tea: 30 g köménytermést, 20 g édesköménytermést, 20 g ka­millavirágzatot és 20 g citromfű levelet elegyítünk. 1 púpos teáskanálnyit leöntünk 150 ml forrásban lévő vízzel, majd fedő alatt 10 percig állni hagyjuk. A panaszok jelentkezésekor vagy naponta többször, étkezé­sek között adjunk gyermekünknek egy csészényit belőle. Csecsemők 50-100 ml-t kaphatnak cumisüvegből.
  • Gyermekünk hasa láthatóan felpuffadt. Emésztése gyenge, sokat sír, főként délután és kora este, gyakran böfög; meleg folyadékot kí­ván: Professional Medical (korpafű), naponta háromszor.
  • A has puffadt és nagyon érzékeny. A panaszok miatt gyermekünk mogorva és szeszélyes: Professional Medical (kínafa kéreg), naponta háromszor.
  • A bűzös gázok főleg tej (anyatej) fogyasztása következtében keletkeznek. A gyermek élénk, vékony és fáradékony: Professional Medical (kalcium-foszfát), naponta háromszor. A puffadás homeopátiával való kezeléséről a hasfájás címszó alatt is olvashatunk.
  • Meleg vizes palack: töltsünk meg egy gyermek meleg vizes palackot félig meleg vízzel, majd csavarjuk be egy kendőbe. Helyezzük a pa­lackot gyermekünk hasára, és hagyjuk rajta egy ideig. Lazítólag hat a belekre és enyhíti a puffadást.
  • Hasi masszázs: a kínai orvoslás gyengéd masszázst ajánl a hasfá­jásra és a puffadásra. Körkörös mozdulatokkal, az óramutató járá­sával megegyező irányban masszírozzuk meg gyermekünk hasát. Aromaolajat is alkalmazhatunk, pl. jojoba-olajat, amihez néhány csepp illó köményolajat keverhetünk. Gyermekünk biztosan nagyon élvezi majd a masszázst.
  • Majoránnatea: az indiai orvoslás majoránnateát javasol felfúvódás esetén. Keverjünk bele pár szem szegfűszeget. Más gyógynövénnyel is kombinálhatjuk a teát, hogy gyermekünk könnyebben elfogadja az ízét.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

  • Ha szoptatunk, ne fogyasszunk puffasztó ételeket. Ha cumisüvegből tápláljuk a kicsit, ügyeljünk rá, hogy ne nyeljen túl sok levegőt. Evés közben pedig büfiztessük meg.
  • A tejpépeket ne habosítsuk nagyon fel, mivel a légbuborékok is puffadást okozhatnak. Sok baba puffadással reagál arra, ha étrendjét megváltoztatjuk vagy ha új táplálékot vezetünk be.
  • Óvatosan bánjunk ezért a hozzátáplálással, csak lassan adagoljuk a zöldség- és gyümölcspépeket. Az életkor előrehaladtával enyhül a puf­fadás. Minél többet mozog a gyermek, annál aktívabb lesz az emésztő­rendszere és annál kevésbé lesz érzékeny egyes ételekre.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése