Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. május 29., kedd

Viszket, hámlik, büdös? Ezért lesz gombás a lábad!

Viszket, hámlik, büdös? Ezért lesz gombás a lábad!


Ez a cikk 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A meleg idő és az izzadás gyakoribbá teszi az atlétaláb néven ismert bőrtünetek megjelenését. Ez tulajdonképpen gombás fertőzés a lábon. Dr. Vincze Ildikó szerint megfelelő kezeléssel megszabadulhatunk a kínos tünetektől.
Nem csak a lábat érintheti

Az atlétaláb tüneteit többfajta patogén gomba okozhatja, az uszoda, a közös zuhanyzók, a zárt cipő tartós viselete elősegíti a fertőzés kialakulását. Bizonyos betegségek, mint cukorbetegség, keringési rendellenesség, egyes gyógyszerek tartós szedése hajlamosítanak a fertőzésre. A meleg, nedves, sötét környezet nemcsak a lábon, hanem a testhajlatokban is gombás bőrbetegség kialakulásához vezethet.

Forrás: Thinkstock

Az atlétaláb tünetei eltérőek lehetnek, enyhe esetben a lábujjak között hámlás, berepedés, esetleg nedvedzés tűnik fel, főleg a két utolsó lábujj között. Kiterjedtebb tüneteknél bőrpír, hámlás jelentkezik a talpon, talpélen, hólyagcsák, nedvedzés is előfordulhat, ekkor már irritáció is társulhat a gombás bőrtünetekhez. A tünetek a lábfejre is kiterjedhetnek. A bőrelváltozásokat általában viszketés, égő érzés, berepedések esetén fájdalom kíséri.

A gombásodás kezelése fontos, mert a berepedések egyéb kórokozók behatolását elősegítik a bőrbe -, illetve a bőr alatti szövetekbe, így súlyos másodlagos fertőzések is kialakulhatnak. A megfelelően kiválasztott és elegendő ideig végzett kezelés fontos a teljes gyógyulás eléréséhez. Lényeges a hajlamosító tényezők megszüntetése és a visszafertőződés megelőzése.

Mi okozhat lábgombásodást, mire figyeljünk?

- Szűk, vastag, gumitalpú cipő
A túl szűk cipők összenyomják a lábujjakat, így ideális táptalajt nyújtanak a gombáknak a szaporodásra. A műanyag cipők pedig azzal növelik a kockázatot, hogy melegen és nedvesen tartják a lábat, sokkal inkább, mint a bőr- és a vászoncipők. A cipő tehát legyen jól szellőző, nyáron pedig lehetőleg viseljünk szandált.

- Vastag, műszálas zokni
A nem megfelelően nedvszívó zokni jelentősen növeli az atlétaláb kialakulásának kockázatát. Az orvos által ajánlott hintőporok segíthetnek szárazon tartani a lábat.

- Sportolás után is viselt sportcipő
Ha a sportolás végeztével nem cseréljük le az átizzadt sportcipőt, azzal többszörösére növeljük a rizikót.

- Közös használati tárgyak
Kerüljük más cipőjének, papucsának viselését, zuhanytálcák, kádkilépők fertőtlenítésére figyeljünk, szállodai szobák padlózatán se mászkáljunk mezítláb.

- Medence, közös zuhanyzó
Az olyan helyszíneken, amelyek vizesek, párásak, valamint sok ember használja őket, könnyen terjed a fertőzés, különösen legyengült immunrendszerű személyek közt.
Mit tehet az orvos?

"A diagnózis az esetek nagy részében egyszerű a klinikai kép alapján. Ugyanakkor azt is ki kell derítenünk, fennáll-e esetleg más betegség is, például pszoriázis vagy ekcéma. Előfordulhat, hogy mintát veszünk az érintett területről, és a tenyésztés eredménye alapján célzottan, szájon át szedhető gombaellenes szert rendelünk el. Ha mégsem ez a fertőzés áll a háttérben, további vizsgálatok dönthetik el, mi okozza a panaszokat" – ismerteti dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász. "Enyhébb esetekben elégséges lehet akár a megfelelő, recept nélkül kapható szer is, ám ha komolyabb fertőzésről van szó, szükség lehet külsődleges és gyógyszeres kezelésre is a teljes gyógyuláshoz." #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése