Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. május 18., péntek

Mitől álmodik rosszat a gyermek? - Felelősség, amely a kezedben van!

Mitől álmodik rosszat a gyermek? - Felelősség, amely a kezedben van!


A gyermek gyakran nyűgös, fáradt, és mi csak biccentve annyit mondunk: álmos. De vajon, ha éjjel is alszik, és délután is szendereg, mitől álmos a kicsike? Talán végig kellene gondolni, hányszor ébred fel, vagy alszik el nehezen, hányszor akar inkább ébren maradni, hisztizve, sírva, mint figyelni belülre, a rémképekre? Lehet, hogy fél elaludni? 


Mikor és mennyit nézzen Tv-t?
Ma a televíziótól egy gyermek sem tiltható el, csak ha a szülők sem nézik, és fogyasztják a televízió remekeit. Egy bizonyos idő után, többnyire az oviban kezdődően, azonban ez  presztizs kérdés lesz, és mert a többiek néznek tv-t, a mi gyermekünknek is kell - egy picit. Ezért nem lehet haragudni, ép ésszel kell határt húzni, mikor mit és mennyit.
Nem elég azonban meghatározni a mennyiséget, mert valóban, napi 4 és 5 óra tv nézése egy kisgyermeknek igen megterhelő lehet, a sok inger, hang, szín, még egy felnőttet is felidegesít, megterhel, hát még a gyermeket. Már naponta egy óra tv-nézés is sok lehet egy óvodáskorúnak, még az iskolásoknál sem törvényszerű, hogy naponta kell engedélyeznünk az infodoboz használatát.


Mit kap tartalmilag?
A mit kérdése ugyanígy fontos. Sajnos ma, a filmek, rajzfilmek bekategorizálása nem elég egyértelmű. Gyakran veszélyes, és kemény filmekre mondják, hogy mese, máskor a legostobább filmekre is korhatáros karikákat helyeznek a készítők, valahogy az elbírálás nem reális, és mindemellett – ami nem is lehet – nem személyre szóló. 
Tudnunk, kell hogy saját gyermekünk mennyire érzékeny, mely hatásokra, vannak akik megijednek a hangoktól, megint másokat semmilyen ronda látvány nem érdekel, de a hirtelen képbe berobbanó villanások, tárgyak és képek halálra rémisztik őket. Tudnunk kell azt is, és ehhez minden filmet először együtt kell megnézni a gyermekkel, és ismerni kell személyét – hogy mi az, ami pozitívan ragadja meg, és mi az, ami negatívan és rosszul érinti. Egyes gyerekek még egy kedves mesében is félnek a kígyóktól, vagy a pókoktól, mások meglepő módon, de a télapótól, vagy a kék színű madártól félnek, ezer és egy aggodalom lehet a gyermek korábbi negatív élményeiből táplálkozva.

HarmoNet tipp: Játékból valóság? - A gyermek egyéniségének titkai >>


Megdöbbentő példák
Egy én kicsi pónim az ovis kisleányok számára kedves lehet, de azért mert mondjuk a sorozat megkapó és éneklős, vidám, nem jelenti azt, hogy sokszor jóval nagyobb durranásnak szánt film is befogadható, olykor a filmekben nem a szokásos, napi, ismétlődő események vannak jelen, hanem egyedit, vadat és izgalmasat akarnak a gyermeknek. Az izgalom szó sajnos túl sokszor is szerepel szótárunkban, s mert a felnőttek arra vágynak, úgy gondoljuk, a gyermeknek is erre van szüksége, de valójában ez nem igaz, a gyermek élvezi, ha ismeri a mesét, tudja a visszatérő elemet, vagy találkozhat kedvenc karakterével.

Egy hároméves gyermeknek a fantáziafilmek még semmiképp sem ajánlhatók, ahogy a Shrek című film vagy éppen a Szörny Rt. is kedves és megkapó, de általános iskolás korosztály alatt nem jó, ha a gyermek kezébe jut. Ide tartozik hogy hiába szereti az 5 esztendős kisfiú a kung-fu-s playstation játékot (az is miért kerül hozzá és hogyan?) akkor sem javallhatunk neki megnézésre egy kínai, akár eredeti s így kevésbé erőszakos kung-fu filmet. A Gyűrűk Ura csodás történet. Könyvben 12 éves kortól, de filmben inkább csak 15 éves kor után ajánlanám.

A hibátlan szervezés
A legbiztosabb, ha a gyermek videót, dvd-t néz, amit akkor nézhet, amikor mi beindítjuk. Nézzük meg a borítót, és nézzük meg a bemutatott képkockákat, ha a grafika torz, groteszk ne vegyük meg a gyereknek. A klasszikus Beetle Juice film pl. felnőtteknek maximálisan ajánlható, és egyszerűen tökéletes, szuper, de egy kisgyereknek visszatetsző, ijesztő, és bizarr. 

A filmekbe, ha tudunk, nézzünk bele, vizsgáljuk meg előzeteseiket az Interneten, a film honlapján, és főként kicsi gyermekünkkel (értsd általános iskola felső tagozatig) nézzük meg először együtt a filmet. Ha rossz élmény éri, engedjük, hogy fogja a kezünket. Soha ne csúfoljuk ki, ha valamitől fél, ha izgul. Ha az ijesztő jelenetet meg akarja nézni, ismételni, próbáljuk meg lebeszélni, ha hajthatatlan, együtt tekerjük vissza, beszéljük meg, és dolgozzuk fel vele az eseményt, sőt, lehetőleg a beszélgetés során, jussunk el valamilyen pozitív eredményhez, valamihez, amiért az a negatív helyzet, az az ijesztő jelenet is nagyon jó. Minden rosszban van valami jó, találjuk meg! Nagyon fontos tehát, hogy a gyermek kezébe ne jussanak ijesztő filmek.

HarmoNet tipp: (Miért) nézzük a TV-t? >>

Rémálmok gyötrik
Miért olyan elképesztően nehéz ez? Nagyon sok szülő panaszkodik hogy a gyermek fáradt. Hát persze, természetes, hiszen éjjel az alvásuk nyugtalan, az álom szakaszból felébrednek, néha félnek elaludni. Ennek többnyire vad filmek a kiváltói, s a vad szót kéretik ezúttal korosztályonként másképp, gyermekenként egyénien értelmezni. A gyermek rossz alvása, és rémálmai mögött, gyakran megtalálhatjuk a filmeket. Ha rosszat álmodik, meséltessük el vele, ha kicsi, rajzoljuk le. Ha kiderítettük melyik mese tett rá ilyen mély, és rossz benyomást azt távolítsuk el, tegyük el egy dobozba, vagy ajándékozzuk el, ne hagyjuk elől, mert lehet a gyermekben magában nem tudatos, hogy attól a filmtől volt, csak egy-egy jelenet ijeszti meg. A lelkére nekünk kell vigyáznunk 

Mi volna pedig a legjobb? Sok szabadtéri és kötetlen program, kézműves foglakozások, a jó öreg bábszínház (szintén lehet ijesztő, figyeljünk rá), vagy éppen egy csodás mesekönyv közös elolvasása. Ezeket a gyermek jobban fogja értékelni, hiszen megfogható, érezhető fizikailag, nem csak egy mozgókép a síkban!

Fodor Kata

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése