Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. május 2., szerda

Mit tegyél, ha harap a gyermeked? 2013-05-09

Mit tegyél, ha harap a gyermeked?

harapós Amikor a második fiam született, az első nagyon sokszor megharapta. Semmi indulat, rossz szándék nem volt benne, mégis harapott. Mivel tudtuk, hogy ilyen, figyeltünk rá és próbáltuk mindig megóvni a kicsit, amikor a nagy tátott szájjal közeledett felé, de persze nem voltunk mindig sikeresek. Akkor is sejtettük már, hogy ő a szeretetét próbálja így kifejezni, de a következő tesó születésénél lettünk biztosak benne, hogy jól gondoltuk. Amikor a harmadik is megszületett, a nagy nem győzte puszilgatni. 20 hónaposan, amikor az első öccse született, még nem tudott puszit adni, de látta, hogy mi valami ilyesmit csinálunk, hát ő is próbálkozott. Ez a sok harapás tehát a szeretet jele volt nálunk. Sajnos nem minden gyermek harap szeretetből!
Miért harapnak a kicsik? (Nemcsak a fiúk!)
Két-hároméves gyerekeknél meglehetősen gyakran fordul elő. Némelyik gyerek harap, ha szomorú vagy csak egyszerűen meg akarja védeni azt, amit „sajátjának” tart. Mások harapnak, ha veszélyben érzik magukat, vagy engedniük kell mások erejének. Így próbálnak védekezni. Ettől még nem kell kétségbe esni, ez a viselkedés nem jelenti azt, hogy a fiadból igazi agresszor lesz! Még kinőheti ezt a szokását, csak segíts neki!
A harapós időszak szerencsére nem túl hosszú, bár sajnos többször is megharapja valamelyik társát és ez különösen nehéz lehet a konfliktus résztvevőinek. Ha a gyermek harap, az nem biztos, hogy a szülők hibája, bár ők gyakran hibásnak érzik magukat, szégyellik is magukat, mivel úgy érzik, hogy a környezetükben, a hátuk mögött mindenki elítéli őket, hogy rosszul nevelik a gyermeküket.
Hogy viselkedjünk, ha a gyermek valakit megharapott?
•    Azonnal le kell reagálni. Jelezzük nemtetszésünket a harapós gyermeknek. Röviden, de keményen mondjuk el neki a szabályt: „Nem szabad harapni!”
•    Az incidens hevében a legjobb azt mondani a harapós gyermeknek, hogy „ezt megbeszéljük később”, mint feltenni a kérdést, például, hogy „miért haraptad meg a barátodat?” – a feldühödött gyermek aligha tudja megmagyarázni, hogy miért lépett fel úgy, és nem pedig másképp.
•    Próbáld visszafogni magad, amikor a gyermeked megharap valakit! Keményen szólj rá, de ne kezdj el kiabálni!
•    Forduljunk a megharapott kisgyermek felé a következő szavakkal: „Ó, ugye fáj ? Gyere, mossuk meg ott együtt!” Vigasztaljuk meg a kicsit.
•    Amennyiben a megharapott gyermek még mindig fenyegetve érzi magát, vezessük egy olyan helyre, ahol megnyugodhat.
•    Ha a megharapott gyermeket abszolút nem sikerül megnyugtatni, a legjobb szorosan átölelni – ez gyakran segít neki visszanyerni a nyugalmát.
•    Hívd oda a sírós, megharapott gyermekhez a harapós gyermeket, hogy segítsen megnyugtatni az áldozatot – néha még egy kis tréfa vagy egy kis butaság is segíthet megváltoztatni a hangulatot.
Amikor kettesben vagy kisfiaddal, akiről már tudod, hogy szokott harapni, beszélgess vele sokat arról, hogy mit tegyen, ha mérges, ha félti valamelyik játékát; milyen jó lett volna, ha a korábbi esetben a harapás helyett valami más megoldást választott volna. Segíts a gyermekednek megérteni azt, hogy a harapás nem játék. Annak, akit megharapunk, nagyon fáj! Mutasd meg neki, milyen az, ha valakit megharapnak, de jó, ha tisztában vagy vele, hogy a gyerekek többsége nem tudja a saját fájdalmát összehozni azzal a fájdalommal, amit ő okoz másoknak.
Tudd, hogy a harapás ugyanúgy megijeszti a „harapóst”, mint a sértettet. A gyermek inkább ösztönösen harap, nem biztos, hogy tudatosan. Éppen ezért a harapós gyermeknek segíteni kell, hogy leküzdje ezt az ösztönös reakciót.
Ha tudod, hogy a fiad hajlamos a harapásra, amikor nagyon elfáradt vagy amikor fel van húzva, légy résen és tartózkodj a közelében, hogy időben közbeléphess!
Tudnod kell, hogy nem Te vagy az egyetlen szülő, akinek harcolnia kell gyermeked harapási kísérleteivel!
Janda Zsuzsa, pszichológus tanácsai harapós gyerekek szüleinek >>
Ne maradj le a Srácnevelde újdonságairól, legfrissebb híreiről! Itt iratkozz fel az értesítőre és ajándék e-bookot küldök Neked!
Hetente egyszer pedig kapsz egy összefoglalót a legfontosabb cikkekről.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése