Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. május 28., hétfő

Lázgörcs gyermekkorban


Lázgörcs gyermekkorban
A lázgörcs csecsemő- és kisgyermekkorban általában fertőzés miatt kialakuló lázas állapot következménye. A szülő számára ez nagyon aggasztó, ijesztő élmény lehet, még ha csak néhány percig is tart maga a görcstevékenység, a szerető szülő ezt egy örökkévalóságnak érzékeli…
A lázgörcs, lázas konvulzió a kisgyermeki agy jellemző válasza a "láz kihívására", a lázra, mint ingerre. Óriási szerencse, hogy a lázgörcs közel sem olyan veszélyes, mint amilyennek látszik! Általában nincsen (hosszú távú) károsító hatása. A szülő annyit tehet, hogy lázgörcs közben igyekszik a sérüléstől megóvni gyermekét, a görcs lezajlása után pedig biztosítja számára a kellő pihenést, nyugalmat. A lázgörcs lezajlását követően ki kell hívni a gyermekorvost, vizsgálja meg a kicsit.
Tünetek
A lázgörcs tünetei az enyhe körkörös szemmozgástól a súlyos rázkódásig, rángásokig, izomgörcsökig terjedhet.
Melyek még a jellemző tünetek?
• 38°C feletti láz
• Tudatvesztés
• Karok és lábak mindkét oldali rángó mozgása
• Körkörös szemmozgások
A görcs lehet egyszerű és összetett, komplex.
• Egyszerű lázgörcs: ez a gyakoribb eset, a görcs néhány másodperctől 15 percig terjedhet. 24 órán belül nem tér vissza, jellemzően tónusos-klónusos görccsel kezdődik (hasonlóan az epilepszia egyik típusához). Viszont a roham nem csak az egyik testfélre korlátozódik.
• Komplex lázgörcs: 15 percnél tovább tart, 24 órán belül megismétlődhet, és kolrátozódhat csak az egyik testfélre.
• A lázgörcs gyakran akkor jelentkezik, ha a kisgyermek láza hirtelen emelkedik, és lehet akár a betegség első jele is.
Mikor kell orvoshoz fordulni?
Az első alkalommal, ha lázgörcs fordult elő, akkor is hívjunk orvost, ha a görcs csak néhány másodpercig tartott. Az első alkalmat követően alapos vizsgálat szükséges. Ha a lázgörcs 10 percnél tovább tart, mentőt kell hívni! Az alábbi kísérőtünetek is fontosak:
• Hányás
• Nyakmerevség
• Légzési nehézség
• Extrém aluszékonyság
A lázgörcs okai
• Vírus- vagy baktériumfertőzés
A gyermekkori lázgörcs hátterében általában leggyakrabban vírus- vagy baktérium-eredetű fertőzés áll. Tipikusnak számít ezek között a légúti fertőzés, vagy a rózsahimlő. Kevésbé gyakori, de igen súlyos lehet az agyat érintő bármely fertőzés, pl. az agyhártyagyulladás (meningitisz), vagy agyvelőgyulladás (enkefalitisz). E kettő egyébként láz nélkül is okozhat görcsös állapotot.
• Védőoltást követő görcsök
Egyes védőoltások után kialakulhat lázgörcs, pl. a di-per-te (diftéria, pertusszisz, tetanusz), vagy az MMR (kanyaró, mumpsz, rubeola) védőoltásokat követően. Enyhe láz, hőemelkedés a védőoltás beadása után jelentkezhet. A lázgörcs itt nem a védőoltás, hanem a láz miatt jön létre.
Kockázati tényezők
Csecsemő- és kisgyermekkor
A legtöbb lázgörcs 6 hónapos – 5 éves kor között fordul elő. 6 hónap alatt nem jellemző, 3 év felett pedig csökkenő számban észlelhető. A gyakorisága kb. 1:25, tehát 4% körüli érték.
Családi halmozódás
Egyes esetekben megfigyelhető a családokban a lázgörcs előfordulásának örökletes vonása. Bizonyos gének hordozhatják az ezzel kapcsolatos nagyobb fogékonyságot.
Szövődmények
Bár a lázgörcs látványa a szülőben igen mély nyomot hagy, a legtöbb lázgörcsös roham szerencsére nem jár következményekkel. Az egyszerű lázgörcs nem okoz agykárosodást, mentális visszamaradottságot, tanulási problémákat, és semmiféle agyi zavarra sem utal.
A lázgörcs a későbbi epilepsziának sem előjele, itt ugyanis a görcsképződés az abnormális agyi elektromos aktivitás következménye. Az esély, hogy a lázgörcsöket produkáló gyermek epilepsziás legyen, nem több mint 1%.
Visszatérő lázgörcsök
A gyermekkori lázgörcs egyetlen fontosabb szövődménye, hogy a lázgörcs visszatérhet. Ez a jelenség a gyermekek mintegy 30%-ánál fordul elő.
A lázgörcs kiújulása jellemzőbb, ha:
• Már alacsonyabb láz esetén is kialakult az első roham.
• A láz kialakulása után gyorsan fellépett a görcsös állapot.
• A gyermek gyakran lázas.
• Közvetlen hozzátartozó betegségtörténetében is volt/van lázgörcs.
• 15 hónapos kor alatt jelentkezett az első lázgörcs.
A lázgörcs diagnózisa
Lázgörcs után az alábbi vizsgálatokat kell elvégezni a kisgyermeken: fizikális vizsgálat, vérkép és vizelet. Ezek általában elegendőek a valószínűsíthető ok feltárásához.
Ha az orvos központi idegrendszeri fertőzésre gyanakszik, végezhetnek lumbálpunkciót is (gerinccsapolás, ahol kis mennyiségű agy-gerincvelői folyadékot, likvort vesznek le vizsgálat céljából). A likvorból meghatározható, ha fennáll agyi, vagy gerincvelői fertőzés.
Komplex roham esetén célszerű lehet EEG-vizsgálat végzése is.
Kezelés, gyógyszerek
Görcsroham idején nem szükséges a láz csökkentése. Ilyenkor ne próbáljunk gyógyszert adni, mert fennállhat a fulladás veszélye! Hasonlóképpen ne próbálkozzunk hűtőfürdővel sem. A legjobb, ha a görcs idején a kicsi a földön, vagy az ágyon fekszik.
A legtöbb lázgörcs néhány percig tart. Ha a lázgörcs 10 percen túl is fennáll, vagy ismétlőd rohamok esetén azonnali orvosi segítséget, mentőt kell hívni.
Súlyosabb esetek, epizódok
Ha a lázgörcs 15 percnél is tovább tart, az orvos rendelhet végbélen át, vagy injekcióban (vénásan) adott készítményeket a görcs megállítására.
Ha a görcs súlyos fertőzés következménye, vagy a fertőzés forrása nem meghatározható, a gyermeket további megfigyelésre kórházban tarthatják. Egyszerű lázgörcs esetén általában nem szükséges a kórházi tartózkodás.
Amit otthon a szülő is megtehet
Lázgörcs kialakulása esetén maradjunk nyugodtak, és próbáljunk az alábbiak szerint cselekedni:
• Fordítsuk a kicsit az egyik oldalára, vigyázzunk, hogy le ne eshessen az ágyról.
• Maradjunk a közelben, próbáljuk megnyugtatni.
• Távolítsunk el minden éles, kemény tárgyat a közeléből.
• Vegyük le róla a szoros, akadályozó ruházatot.
• A görcs közben ne akadályozzuk, ne igyekezzünk őt lefogni!
• A kicsi szájába semmit se tegyünk bele roham közben!
Figyelni kell az órát, mennyi ideig tart a roham, figyelni kell a roham természetét, melyik testtájon kezdődött, merre terjedt stb. Ez segítheti később az orvos munkáját, a diagnózist.
Számos kisgyermek nem sokkal a lázgörcs után ismét vidáman játszik és szaladgál. Ha nyugodtak maradunk, mindent alaposan megfigyelünk, és időben hívjuk az orvost, ezzel mindent megtettünk amit megtehettünk kisgyermekünk érdekében.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése