Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. március 23., hétfő

A TOJÁSALLERGIA GYERMEKEKNÉL

A tojásallergia gyermekeknél
Megelőzés, kezelés
A tej mellett az egyik leggyakoribb allergénünk.
Hazánkban a tojás a tej mellett az egyik leggyakoribb allergén nemcsak a felnőttek, hanem sajnos a kisgyerekek körében is.
Szoptatás alatt is elkezdődhet
Az ételallergia tünetei már a szoptatás időszakában is jelentkezhetnek. Ennek oka, hogy az anya által fogyasztott ételek bizonyos mennyiségben átjutnak az anyatejen keresztül a baba szervezetébe is.
http://www.femina.hu/spacer.gif
Érdemes ezért megfigyelnünk, hogy a panaszok mely ételek fogyasztását követően jelentkeznek, és a továbbiakban teljesen hagyjuk el a gyanús élelmiszert - magyarázza dr. Hidvégi Edit. Ha így nem jelentkeznek a tünetek, akkor az egész szoptatási idő alatt érdemes a tojásmentes diétát tartani. Amennyiben az ekcémás tünetek továbbra sem múlnak, akkor más élelmiszerekkel is próbálkozhatunk, de ilyenkor mindenképpen javasolt egy szakorvost felkeresni.
A tojásallergia tünetei
A szoptatás időszakában a tojásallergia tüneteként a babánál jelentkezhet bőrallergia, ekcéma és hasi panaszok. A tojást nyolc hónapos kor után vezethetjük be a babák étrendjébe. A kicsinek kezdetben kizárólag friss, jól megfőzött tojássárgáját készítsünk, majd fokozatosan kaphat tojásfehérjét is.
Ez allergiára hajlamos gyermekeknél legalább kettő-négy hónappal későbbre halasztandó. Ebben az időszakban a tojás fogyasztását követően fellépő bőrviszketés, kipirosodás, bőrkiütés, száj körüli zsibbadás, az arc vagy a torok duzzadása, légzésnehézség, hányás, hasmenés, hasi fájdalom esetén kell gondolnunk tojásallergiára.
A tyúk vagy a tojás?
A tojásra allergiás betegeknél nagyon ritkán a csirkehús fogyasztása után is allergiás tünetek jelentkezhetnek. Ez megközelítőleg az esetek 10%-ában észlelhető. Az oka a keresztallergia, melynek hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy sok szervezet, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tud különbséget tenni közöttük. Egyes tojásallergiás betegeknél a tyúktoll allergénjének belélegzése is asztmás tünetet, köhögést okozhat.
Nyomokban tartalmazhat
A tojásallergia egyetlen kezelési módja, a tojásmentes diéta betartása, mely - különösen gyermekeknél - sokszor nem könnyű feladat.
Mire érzékeny a gyerek?
vagy
vagy
Tojásfehérje számos élelmiszerben található, leginkább a pékáruk, a kenyérfélék, a ragufélék, a tésztafélék, a krémtöltelékek és fagylaltok tartalmazzák. Fontos, hogy bevásárlás során mindig olvassuk el az egyes ételek összetevőit is.
Az alábbiak tojásfehérje jelenlétére utalnak: albumin, tojás - tojássárgája,tojásfehérje, tojáspor, szárított tojás -, tojáshelyettesítők, tojáslikőr, globulin, lecitin, lizozim, majonéz, ovalbumin, ovovitelin, tojáshab.
Ötletek a tojás pótlásár
Főzés során az ételek sűrítésére tojás helyett használjunk keményítőt vagy burgonyát. Vásárolhatunk tojáspótló port is. Az ételek lazítására alkalmazható rizs, búzadara, tojásmentes zsemlemorzsa, élesztő, szódabikarbóna.
Az interneten számos oldal található, ahol ételallergiás betegek osztják meg a már kipróbált recepteket egymással. Keresgéljünk a tojásmentes finomságok közt, és próbáljunk ki új ízeket, ételeket.
Kinőhető!
A gyermekek többsége hároméves korára kinövi a tojásallergiát. Előfordulhat, hogy ez későbbi életkorra tolódik, és az esetek kisebb százalékában ugyan, de atojásallergia egész élet során megmaradhat.
Forrás: Orvostkeresek.hu


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése