Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. március 13., péntek

AJAKHERPESZ GYERMEKEKNÉL KÉPEKBEN

AJAKHERPESZ GYERMEKEKNÉL  KÉPEKBEN

A herpesz vírus I-es típusával történő fertőzés a bőrön (ajakherpesz, herpes labialis) és nyálkahártyákon (szájüregi herpesz) jelentkezik. A II-es típusú vírus a nemi szerveket érinti és a nemi herpeszt (herpes genitalis) okozza. A herpeszt okozó herpes simplex vírusnak (HSV) mai tudásunk szerint nyolc alcsoportja létezik, amelyek emberben betegséget okozhatnak. Ezek közül két fajta a legelterjedtebb: a HSV I és a HSV II altípusok, melyek az ajakherpeszt és a genitális herpeszt is okozzák.
Az első esetben az elsődleges fertőzés általában már a kora gyermekkorban megtörténik. A második herpeszvírus-típus esetén az elsődleges fertőződés a nemi élet során alakul ki.
A herpesz vírusok jellemzője, hogy az elsődleges fertőzés a helyi jellegzetes lefolyású hólyagképződés mellett súlyos általános tünetekkel, magas lázzal, rossz általános állapottal jár. A vírus ezután a fertőzött szervezetben (az idegvégződésekben) marad nyugvó formában és bizonyos körülmények hatására, amikor az immunvédekezés legyengül, a vírus aktiválódik és a fertőzés visszatér. A vírus aktiválódását az immunitás csökkenése, lázas állapot, antibiotikum szedése, menses, stressz, fizikai megterhelés váltja ki általában.
 A visszatérő fertőzések jellemzője, hogy kevésbé súlyos formában, általában körülírt területen jelentkeznek, általános tünetek nélkül. A herpesz tünetei A herpes simplex vírus okozta megbetegedésre jellemző, hogy a fertőződést követően körülbelül 4-7 nap múlva jelentkeznek az első tünetek viszketés, égő fájdalom formájában. Ezt követően vörös folt jelenik meg, majd kialakulnak a jellegzetes apró, fájdalmas hólyagocskák. Kezdetben a hólyagok tartalma víztiszta színű.
A HERPESZFERTŐZÉS KIVIZSGÁLÁSA

A herpesz gyanúja a jellegzetes tünetek alapján merül fel. Az I-es típusú herpesz fertőzés (ajakherpesz, nyálkahártya herpesz) esetén a hólyagok az ajkakon, illetve a szájnyálkahártyán jelentkeznek. Sokszor ezek olyan fájdalmasak, hogy még a táplálkozást is megnehezítik. Gyakori a másodlagos felülfertőződés baktériumokkal, mely súlyosbítja a betegséget. Igen súlyos lehet a gyermekkori ekcémában szenvedő kisgyermekek fertőzése, ebben az esetben az egész testfelszínen megjelenhetnek hólyagocskák

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/

IKONOGRÁFIA

1-



2-



3-



4-



5-


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése