Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. március 14., szombat

HONNAN TUDOD HOGY TEHETSÉGES A GYERMEKED ??

Honnan tudod, hogy tehetséges a gyereked?
Feltűnően okosabb a társainál és mindent azonnal megért? Érlelődik benned a gyanú: lehet, hogy tehetséges? Honnan tudhatod, és hogyan segítheted?
Amikor egy fiatal pár gyermeket vár, a leendő szülők sokszor tele vannak kérdésekkel, bizonytalansággal, aggodalommal (egészséges lesz-e a baba, hogyan fog fejlődni, elég okos lesz-e, stb.) Ahogy nő a baba, sorra oszlanak el az aggodalom forrásai, és a kérdések is egyre változnak. Egy biztos: azok a szülők vannak a "legnehezebb" a helyzetben, akik vagy fogyatékkal élő, vagy kiemelkedően tehetséges gyermeket nevelnek.

A tehetség korán, már óvodás korban "tetten érhető": a gyermek belső irányultsága ugyanis nagyon pontosan felfedezhető abból, mihez van érzéke. A tehetséges gyermek általában a következő képességeiben jár korosztálya előtt: általános értelmesség, intellektuális képesség, speciális tanulási képességek (mozgás, zene, kézügyesség, társas készségek), kreatív gondolkodás, azaz ötletesség, vezetői rátermettség (irányítás), művészi adottságok, motiváltság (erő és energia).

Hogyan alakul(hat) ki a tehetség?

A szakemberek máig vitáznak arról, hogy a különleges tehetség pusztán veleszületett jelenség vagy valamiképpen szerephez jutnak benne családi vagy egyéb környezeti tényezők is. A legtöbben azonban arra voksolnak, hogy mindkettőnek szerepe van benne, legfeljebb az arányok tekintetében lehetnek eltérések közöttük.


Hol a helye a családban?

A szakemberek egyik csoportja nagy jelentőséget tulajdonít a gyermek családon belüli pozíciójának - szerintük ugyanis sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy a családelsőszülött gyermeke lesz valamiben különlegesen tehetséges, mint hogy ugyanabban a családban a második, vagy harmadik gyermeke. (Érdemes elgondolkodni azon, hogy ez az arány az újdonsült szülők első gyermekükre való - még ha csak átmeneti is - intenzív odafigyelésének köszönhető-e.


A tehetség kiemelése

A tehetség kiemelésében és magasabb szintre fejlesztésében a legfontosabb a szülők példamutatása, a gyermekek ugyanis elsősorban a szülői mintákat követik. Éppen ezért nagyon fontos (ha nem a legfontosabb) a család szerepe, nem szabad minden nevelő-fejlesztő funkciót "átadni" az iskolának.


A kiemelkedően tehetséges gyermek főbb jellemzői

* Briliáns a memóriája, kombinációs készsége.
* Kitartó.
* Jó megfigyelő.
* A tanulásban kortársaihoz viszonyítva rendkívül koraérett, sokkal korábban és gyorsabban elkezd tanulni, mint az átlagos gyermekek.
* Bizonyos tantárgyakban kiemelkedik, másokban azonban a kortársai alatt teljesít.
* Kiválóan kommunikál.
* Érzékeli és megkülönbözteti a "finom" ok-okozati összefüggéseket.
* Gyakran vezető szerepet tölt be a kortársaik között.
* Elképesztő energiával bír.
* A feladatok megoldásában a tökéletességre törekszik.
* Szeret és tud egyedül dolgozni.
Kreatív.
* Fejlett az igazságérzete.
* Kis korában nem képes feldolgozni a kudarcot, ezért olyas feladatba, amiben nem jó, nem is kezd bele.
* Szeret megbízást teljesíteni.


Hogyan hozhatod ki belőle a legtöbbet?

A legfontosabb, hogy továbbra is követhető mintaképet mutass a gyermekednek, ne hagyd leromlani a rólatok és a világról alkotott jó képét.

Fejleszd a képességeit - játékokkal, feladatokkal, a tehetségéhez illő fejlesztő módszerekkel (ehhez ne szégyellj szakembertől segítséget kérni)!

Bátorítsd az önelfogadásban (gyakran másságnak élik meg ezt a helyzetet a gyerekek, amit nehezen tudnak feldolgozni).

Biztosítsd számára az ingergazdag, támogató környezetet (ne hagyd, hogy az iskolából hazaérve bezárkózzon a szobájába és a számítógép vagy a tévé mellett üljön egész délután, inkább vidd el múzeumban, olvassatok az érdeklődéséhez illő könyveket, stb.)

Nyújts neki érzelmi biztonságot (háttérországot), mindig hallgasd meg és érdeklődj a "dolgai" iránt.

Sok időt tölts vele - játszva, tanulva, beszélgetve, és a lehetőségeidhez képest képest biztosítsd számára a tanulás személyi, tárgyi, anyagi feltételeit.

Mintegy menedzserként lépj fel tehetsége megmutatásában, kibontakoztatásában


Az iskola feladata

Sok tanárnak gyűlik meg a baja a kiemelkedően tehetséges gyermekekkel. Különösen nehéznek mondható ez a kisiskolások esetében, az alsóbb tagozatban. Ha ugyanis a pedagógusok ugyanannyit követelnek tőlük, mint amennyit az átlagtól, akkor ezek a gyerekek - bármilyen furcsa is - rendszeresen alulteljesítenek, ami amellett, hogy óriási "pazarlás", könnyen a tehetséges gyerekek "elszürküléséhez" vezethet. Ezért a szakemberek mindenképpen a tehetséges gyerekekkel való külön foglalkozások szükségességét hangsúlyozzák.



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése