Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. március 23., hétfő

SZEMHÉJ,SZARU ÉS KÖTŐHÁRTYA GYULLADÁS GYERMEKEKNÉL

3 súlyos betegség a vörös, viszkető szemek mögött
Nem biztos, hogy szemeid az egész napos monitorbámulástól vörösödnek ki. Akár komolyabb betegség is állhat a háttérben, ismerd fel időben a bajt!

hirdetés
Szemed világára nem lehet eléggé vigyázni. A napfény, az állandó monitorbámulás és az idő múlása mellett még komoly betegségek is fenyegethetik egészségét. Akötőhártya, a szaruhártya, illetve a szivárványhártya egyaránt begyulladhat. Ismerd fel a betegségeket időben!
Szaruhártya és kötőhártyagyulladás
A latinul conjunctivitisnek hívott probléma nagyon gyakori szembetegség. Ilyenkor a szemgolyót védő és a szemhéjat bélelő, normál körülmények között átlátszó kötőhártya begyullad és kivörösödik. Többnyire allergia, bakteriális vagy vírusfertőzés következménye, de okozhatják irritáló anyagok, például vegyszerek vagy cigarettafüst is. Általában mindkét szem érintett, de rendszerint az egyik szem előbb gyullad be, majd azt követi a másik fertőződése. A gyulladás heveny formája akár több hétig is eltarthat, a kiváltó okoktól és a kezeléstől függően.
http://www.femina.hu/spacer.gif
Jellemző tünetek
  • Vörös szemek.
  • Váladékozás, könnyezés.
  • Enyhe fájdalom, idegentest érzése.
  • Összeragadt szemhéjak, homályos látás.
Mi a teendő?
A kötőhártya-gyulladást ne próbáld házilag kezelni, mert a szakszerűtlen ellátás a probléma súlyosbodásához vezethet. A kiváltó októl függően a szemorvos antibiotikumot, vírusellenes gyógyszert,gyulladáscsökkentő vagy antihisztamin-tartalmú szemcseppet ír fel. A gyógyulás elősegítése érdekében valószínűleg esténként műkönnyet is kell használnod.
Szaruhártya-gyulladás
A szaruhártya - latinul cornea - a szemgolyó elülső felszínén elhelyezkedő vékony, átlátszó réteg. Rajta keresztül jut a fény a szem belsejébe, így - mint első fénytörő közeg - igen fontos szerepet játszik az éleslátásban. A szaruhártya gyulladása - kreatitis - elsősorban a kontaktlencsét viselőket veszélyezteti: ilyenkor a lencsehordást abba kell hagyni.
Bakteriális keratitis
A bakteriális keratitis úgy alakul ki, hogy a szaruhártya belsejébe, annak felületi sérülésein keresztül baktériumok hatolnak be. A gyulladás ezen fajtája heves szemfájdalommal jár, a szaruhártyával szomszédos szemfelszín pedig gyakran kivörösödik.

Íme, a legerősebb baktérium- és vírusölő növények
ovábbi jellemző tünet, hogy a szaruhártyán kis fehér beszűkülés indul el. A bakteriális fertőzés könnyen a szaruhártya hegesedését idézheti elő, ami súlyos látásromláshoz vezethet. Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, azonnal orvoshoz kell fordulnod. A szemorvos valószínűleg széles spektrumú antibiotikus cseppeket, valamint pupillatágítót ír fel, melyek gyakran injekcióval egészülnek ki.
Vírusos keratitis
Amennyiben vírusos eredetű keratitisről van szó, hátterében valószínűleg herpeszvírus vagy adenovírus húzódik meg. A betegség általában egyoldali, a szem vörössége mellett jellemző tünet a torokfájás és a nyirokcsomó-duzzanat.
http://www.femina.hu/spacer.gif
Amennyiben ezeket a jeleket tapasztalod, semmiképpen ne használj szteroidos cseppeket, mert ezek csak súlyosbítják a problémát. Minél előbb fordulj szemorvoshoz! A kezeléshez pupillatágító, valamint virosztatikus cseppekre lesz szükség.
Szivárványhártya-gyulladás
Nem csupán a kötőhártya és a szaruhártya, de akár az írisz is begyulladhat. A betegség bármely életkorban előfordulhat, de elsősorban fiatal és középkorú nők esetében alakul ki. Kialakulásának oka sok esetben ismeretlen, de előfordul, hogy herpeszvírus, rubeola vagy Lyme-kór áll a háttérben. Amennyiben visszatérő problémáról van szó, úgy a szervezet egyébgyulladása, a test valamely pontján található góc - például egy gyulladt fog vagy arcüreggyulladás - okozza a betegséget.
Gyakori tünetek
  • Bőséges könnyezés.
  • Fájdalom, vörös szemek.
  • Közelre nézéskor fokozódó fájdalom.
  • A szembogár alakja szabálytalanná válik.
Kezelési lehetőség
Elsősorban a kiváltó gócpontot kell megkeresni, ezután az orvos gyulladáscsökkentő, valamint pupillatágító szemcseppet ír fel. Ez utóbbiak megakadályozzák aszivárványhártya szélének letapadását, és ellazítják a szivárványhártya izomzatát, felgyorsítva ezzel a gyógyulás folyamatát. Ugyanakkor számolnod kell kellemetlen következményekkel is: a fényérzékenység növekedésével, valamint az olvasás nehezítettségével. Amennyiben időben fordulsz orvoshoz, elkerülheted az olyan súlyosabb szövődményeket, mint a szemlencse, illetve a szaruhártya elváltozása.
Cikkünk a Reader’s Digest Családi orvosi kalauz című könyve segítségével készült.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése