Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. március 16., hétfő

KAMASZGONDOK SZÜLŐSZEMMEL

KAMASZGONDOK SZÜLŐSZEMMEL
Sok szülő nehezen kezeli azt az időszakot, amikor gyermeke kamaszkorban jár. Hogy az összezördülések, viták ellenére megmaradjon közöttük a bizalom, a szülőnek is jól meg kell gondolnia, mit mond.
– Mi lehet az oka annak, ha a szülő nem tud kommunikálni kamaszkorú gyermekével?
– Nem csak kommunikáció kérdése az, ha egy gyermek nem tudja magát megértetni a szüleivel. Nagyon fontos az is, hogy kisgyermek kora óta milyen kapcsolatot ápol egymással a két generáció. A normális szülő-gyermek kapcsolatban a felnőtt be tudja vonni a gyermeket a döntésbe, hagyja, sőt akár el is várja, hogy a gyermek elmondja véleményét.
Sokszor panaszkodnak a szülők, hogy kicsi korában nem ilyen volt a gyermek. Ne is csodálkozzanak rajta, hiszen a szófogadás is csak addig működik, amíg a gyermek nem akar önállósulni. Nagyon fontos a szereteten alapuló kapcsolat: tudjunk okosan szeretni, próbáljunk meg hatni rá, hozzásegíteni őt a komoly döntések felelősségteljes meghozatalához, ugyanakkor következetesen és nagyon konkrétan megfogalmazva szabjuk meg a határokat.
– Mi történik, ha valamit ma szabad, holnap pedig nem?
– A gyermeknevelés egész folyamatában elengedhetetlen a következetesség. Ami ma nem, az holnap is nem legyen. Ám azt is tudnunk kell, hogy nincsenek megmásíthatatlan elvek, és minden kijelentésünket az adott helyzethez mérve kell értékelnünk.
A szabályátlépések következményekkel járnak mind a szülő, mind a gyermek számára. Mindezt egy egész életen át alakítjuk. Előbb addig, amíg a fiatalnak kialakul a saját jellemrendszere, utána pedig élete végéig újraértékeli a körülötte történő dolgokat.
– Hogyan alakul ki egy gyermek jellemrendszere?
– Nagyon sok múlik azon, hogy szeretetben érkezett-e a gyermek, esetleg véletlenül; várták vagy csak elfogadták, hogy jön. A csecsemő élete első évében érzi, hogy van valaki mellette, akiben feltétel nélkül megbízhat, aki feltétel nélkül szereti. Amint közösségbe kerül, megkezdődik a leválás.
Nem is igazi dackorszak ez, inkább csak jelzés a környezetének, hogy „én is vagyok, és önálló személy vagyok”. A kamaszkor nagy problémája, hogy a szülő is nehezen éli meg a gyermek leválását, azt, hogy a fiatal megpróbálja kialakítani a saját értékrendjét. Sokszor a kamasz csak azért húz téli fagyban teniszcipőt, mert megmondták neki, hogy csizmát vegyen fel. Nem úgy kell ellentmondani a gyermeknek, hogy csak a mi igazunk érvényesülhet, hanem észérvekkel tudjuk meggyőzni őt az igazunkról.
Egy kamasz fejében komoly „meccsek” játszódhatnak le az igazságérzete miatt. Nagyon fontos épp ezért a pozitív minta állítása: ne kérjem a fiamtól, hogy ne dohányozzék, ha én magam nem tudok lemondani róla. Épp ezért komoly áldozathozatalokkal jár a gyermeknevelés.
– Miért szükséges az empátia kialakítása?
– Az empátiára nevelés során is alakul a gyermek értékrendszere. Meg kell tanulnia megnevezni az érzéseket, az érzelmeket, el kell magyarázni, hogy ha valaki szomorú, miért az, és hogyan lehet megvigasztalni. Otthon megtanulhatja az „elméletet”. Közösségbe kerülve saját kortárscsoportjában kezdi megtapasztalni, gyakorlatba ültetni az otthonról hozott ismereteket. Kedvezően hat a majdani szülő-kamasz kapcsolatra, ha kicsi kora óta segítjük a gyermeket az önismeret kialakításában. Fontos, hogy tisztában legyen azzal, hogy miben jó, milyen képességei vannak. Ez segíti később őt abban, hogy a saját kritériumainak, értékrendjének megfelelően válassza meg a barátait is. Merjük megdicsérni, ha jól cselekszik, és merjünk szabályokat szabni, ha azokat érvekkel meg tudjuk indokolni.
– Mivel ártunk a legtöbbet egy kamasznak?
– Tudja, mi az egyetlen szó, amit egy kamasznak nem szabad mondani? Azt, hogy nem. A kamaszokat az indulat hajtja, egy belső feszítő érzés, melyet nem tudnak levezetni. Ez kialakulhat azért, mert nem mer ellentmondani a szüleinek, vagy mert terrorizálják, elnyomják otthon, vagy csak egyszerűen nem lát követendő példát abban, ahogy a szülők egymáshoz viszonyulnak. Ezért jó például a sport, mert megtanítja az indulatot levezetni, higgadtan pedig beszélgetni, egyezkedni is könnyebb, és meg lehet tárgyalni a kamasszal, hogy döntései milyen következményekkel járnak. Kiegyensúlyozott gyermekkel szemben a szülő is tudja úgy érvényesíteni az akaratát, hogy másnak nem árt vele, és a kamasz ezt is megtanulhatja tőle.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése