Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. március 28., szombat

NYÁRI PROBÉMÁK A GYEREKEKNÉL

Nyári problémák a gyerekeknél
A káros anyagok 70 százaléka élelmiszerrel jut a szervezetbe

A vakáció kizökkenti a gyerekeket megszokott közösségükből, a megszokott életritmusukból, máshol, másképp, rendszertelenül esznek. A fertőző vírusok mellett még ez is megviselheti a cseperedőket


A gyerekeket éri utol legtöbbször az úgynevezett
utazó hasmenés, s ez a fertőzés a leggyakoribb a nyári időszakban –Külföldi kiruccanások hirtelen támadó betegsége ez, amelynek okozója nem feltétlenül vírus, egyszerűen arról van szó, hogy az adott országban egészen más a baktérium flóra, mint amihez otthon a szervezet hozzászokott. Tehát hiába tartjuk be a legelemibb higiénés szabályokat, vesszük a palackos ásványvizet stb., a baj akkor is utolérheti az utazót. Általában nem jár lázzal, banális hasmenés a kísérője. Ám minél kisebb a gyerek, annál veszélyesebb a hasmenés. Ezért a folyadékpótlásra különösen oda kell figyelni. Tévhit, hogy meleg teát kell itatnunk a gyerekkel, s az is, hogy a citromos tea erősíti a hányingert. Nem kell ragaszkodnunk a teához. Ha mégis, akkor sót is szórjunk bele. Bármilyen folyadék megfelel pótlás gyanánt, csak az a lényeg, a gyerek igyon, még ha kortyonként is, mert a nagy melegben jóval labilisabb a szervezet, sokkal gyorsabban kiszáradhat. Legszembetűnőbb jele a levertség, aluszékonyság, ilyenkor orvoshoz kell fordulnunk, mert nem kizárt, hogy infúzióra van szükség. Tehát nem a széntabletta vagy egyéb gyógyszer után kell szaladgálni, hanem itatni és diétáztatni a gyereket. Hamar el is múlik az utazó hasmenés.

Könnyen elkapható uszodában, strandon, de annál hosszadalmasabban gyógyítható a
vírusos szemgyulladás. Ha valaki a családból hazaviszi a vírust, nagy valószínűséggel az egész családon átmegy a fertőzés. Megduzzad, sőt be is dagad a szem, könnyezik, piros lesz. Nem szabad dörzsölni! Ajánlott orvoshoz fordulni, aki szemcseppet ír fel. 

A strandriogató dizentéria, azaz vérhas egyre ritkábban fordul elő. Persze még mindig vannak olyan strandok, ahol nem vízáteresztős a medence és a fürdőzők sem ügyelnek a tisztaságra. A kórokozók jelenléte meleg, sötét, barna vizű medencékre jellemző. Ha széklet kerül a medencébe, többnyire elkerülhetetlen a fertőzés. Enyhébb lefolyása hasmenéssel jár, de az rendkívül erős, tartós. Súlyosabb esetben magas lázat is előidézhet, ilyenkor antibiotikumra is szüksége van a gyereknek. A komolyabb hasmenésnél infúzió is szükséges. 

A kisgyerekek bőre érzékeny, és a strandon
összeszedhetnek bőrgombát, ami a hajlatokban, összefekvő területeken telepszik meg. Hámlásos bőrfelület keletkezik, illetve a lábakon, legtöbbször a köröm alatt fertőznek a bőrgombák. 

A szőke, fehér bőrű gyerekek
hajlamosak a különféle allergiákra. Szezonális allergiát szúnyog, méh, darázs, kullancs vagy egyéb más rovarcsípés okozhat, aminek nyoma van a bőrön. Ezenkívül pollen, egyes gyümölcsök (apró magvas) is felkerülhetnek az allergiát kiváltók listájára. Különféle gélek és sprayk segíthetnek. Az allergia kezelésére hatalmas gyógyszerarzenálja van az orvostudománynak, ezért nem mindegy milyen készítménnyel indítunk –
A
kisgyerekek direkt napoztatása nem szerencsés. Déltől 3-4 óráig nem ajánlatos őket tűző napra tenni. Sokan nem tudják, hogy nemcsak a napon fekvés, de az egész napos, tűző napon ugrálás is járhat napszúrással, erős fejfájás és láz kíséretében. Ha a szülő nem gyanakszik, nehéz megkülönböztetni más betegségtől, mert a kezdeti tünetek sok esetben ugyanígy jelentkeznek. 

Gyakoriak a
melegkiütések is. Igazából nincs mit kezelni rajta – noha vannak erre babaolajok –, maguktól elmúlnak rövid idő alatt, ha szellőzik a bőr, szabadok a hajlatok, könnyű ruhába bújtatjuk a gyereket, és alaposan megfürdetjük, megtisztogatjuk. 

Kerti kismedencébe, ha csak a család apraja használja, nem feltétlenül fontos neomagnolt feloldani. Ha nem ugrálnak be koszos lábbal, nem piszkítanak bele, nincs fertőzésveszély. 

A szalmonella alattomos, hiszen ugyanattól a fertőzéstől egyesek tünetmentesek, míg mások komolyan megbetegszenek. Baromfi és tojás a legismertebb terjesztői. Napon álló, pangó ételekben fordul elő, vagy rosszul hőkezelt árukban, élelmiszerekben. Nyers, kellően át nem sütött húsok is veszélyesek, és a gáztűzhelyen hagyott ételmaradékok.
 A legtöbb ételmérgezés a háztartásokban fordul elő, az egészségre káros anyagok 70 százaléka élelmiszerrel, 20 százaléka levegővel és 10 százaléka vízzel jut a szervezetbe

A savós agyhártyagyulladásról (serosus meningitis) tavaly sokat hallhattunk, amikor Romániában fordultak elő tömeges megbetegedések. Sajnos, ez is a szezonális fertőzések kategóriájába tartozik. Fejfájással, lázzal, hányingerrel, szédüléssel jár, s ha mindez kiegészül tarkókötöttséggel, tarkómerevedéssel – szinte biztosak lehetünk a betegségben. Azonnal keressük fel az orvost. Megnyugtató, ho #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése