Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. március 21., szombat

A H.I.V. FERTŐZÉS BŐRTÜNETEIRŐL

A HIV (Human Immunodeficiency Virus, magyarul emberi immunhiány-előidéző vírus) az AIDS nevű betegség kórokozója. Az emberi immunrendszert támadja meg, évek alatt elpusztítva, védtelenné téve a fertőzésekkel, daganatokkal szemben.

A HIV fertőzés terjedésének módjai
·         Védekezés nélküli szexuális érintkezéssel - hüvelyi, orális és anális szex révén. Az anális szexuális aktus azért kockázatosabb, mert az anális behatolásnál kisebb-nagyobb sérülések, akár végbél berepedés is kialakulhat,melyeken keresztül a vírus hatékonyabban behatolhat.
·         Intravénás kábítószert használóknál, különösen akkor, ha másokkal közös tűvel, fecskendővel adják azt be maguknak.
·         Fertőzött vérrel és vérkészítménnyel (véradáskor 1986 óta minden vért tesztelnek).
·         Terhes anyától gyermekre méhen belüli fertőzéssel, a szülés során  vagy szoptatással.
·         Nem megfelelően sterilizált orvosi eszközök használatakor.
A HIV fertőzés, AIDS tünetei
A HIV vírussal megfertőződött embernek, a fertőzéstől számított 2-4 hét múlva heveny influenza-szerű tünetei lehetnek, tehát magas láz, végtagfájdalom, gyengeség, rossz közérzet, különböző bőrkiütések, hasmenés,  torok gyulladás léphet fel. Az influenza-szerű tünetek és a torokgyulladás mellé még máj, lép és nyirokcsomó megnagyobbodás is  társulhat. Miután mindez lezajlik, nagyon-nagyon hosszú ideig, hónapokig, de van, hogy évekig nem alakulnak a ki a korai AIDS tipikus tünetei, panaszai, és addig az illető tökéletesen tünet- és panaszmentes, annak ellenére, hogy HIV fertőzött és tovább fertőzi szexuális partnereit a HIV vírussal!
A bőr-és nyálkahártya elváltozások a HIV fertőzés gyakori és fontos kísérői, a fertőzöttek 90%-ában jelen vannak. A leggyakoribb betegségek vírusos és gombás fertőzések, különböző kiütések és bőrdaganatok. A bőrbetegségek gyakorisága az immungyengeség kialakulásával együtt emelkedik.

Bőrtünetek HIV fertőzöttség esetén

Herpesz (herpes simplex)

HIV fertőzötteknél a tünetek gyakran hosszasan fennállnak, kiterjedt, fájdalmas sebeket és fekélyeket figyelhetünk meg a bőr elhalásával, lázzal. Leggyakrabban a száj körül, a nemi szerveken és a végbélnyilás körül jelennek meg. Utóbbi esetben fájdalmas székelés is előfordulhat.

HIV fertőzötteknél az immunrendszer legyengül,emiatt a hólyagos tünetek sokkal kiterjedtebbek, fájdalmasabbak, fekélyek, bevérzések alakulhatnak ki, és szokatlan módon többször is kiújulhat.

Uszoda szemölcs (molluscum contagiosum)

Az uszoda szemölcs normális esetben kisgyermekeken jelenik meg, de a HIV pozitivak 8-10 %-ánál is észlelhetőek  a közepén behuzódást mutató göbcsék, gömbszerű kiemelkedő növedékek. A HIV fertőzötteknél gyakori az arc, nyak, hónalj, kar, kéz bőrén és a nemi szervi területeken, és jellegzetes, hogy a növedékek akár az 1 cm-es nagyságot is meghaladhatják.

Humán Papilloma Vírus (HPV) fertőzés
A condylomák megjelenhetnek és extrém nagyságot érhetnek el a szeméremtesten, hüvelyben, a hímvesszőn, a végbélben és a végbél nyílás környékén. A hegyes függöly vagy nemi szervi szemölcs eleve gyakori megbetegedés, de HIV fertőzöttekben szinte minden esetben megjelenik.

Oral hairy leukoplakia
A szájüregben és a nyelv felszínén jelentkező fehér, rücskös, fonalszerű felszíni alakzatokat képező elváltozás. Általában az immunrendszer előrehaladott károsodása mellett alakul ki. Szubjektiv panaszként az ízérzés zavara, kellemetlen szájszag említhető meg. Megjelenése rossz prognosztikai jel.

Gombás fertőzések
A bőr és nyálkahártya gombás fertőzése meglehetősen gyakran fordul elő HIV fertőzötteknél. Szájnyálkahártya, garat, nyelőcsői, és körömgomba makacs előfordulása nehezíti meg a beteg életét.

Kaposi sarcoma
Az AIDS stádiumban jelentkezik a Kaposi sarcoma. Kezdetben lilás-vörös foltok, majd laposan előemelkedő, később kifelé növekvő tumorok, melyek gyorsan szétterjednek és gyakran jelennek meg az orrcsúcson vagy a fülkagyló szélén.

Szeborreás ekcéma (seborrhoeas dermatitis)

Leggyakrabban a fejbőrön, arcon, de néha máshol is jelentkező hámlással járó gyulladásos bőrbetegség. Az egyik leggyakoribb bőrtünet HIV fertőzötteken, a fertőzés korai szakaszában már jelen lehet. Az immunállapot romlásával párhuzamosan nő a gyakorisága és súlyossága.

Egyéb bőrtünetek
HIV fertőzöttekben egyéb szokatlan bőrjelenségek is előfordulnak szokatlan helyen, életkorban és súlyossággalSokszor a bőrtünetek keltik fel a gyanút a tapasztalt szakemberben, hogy a beteg HIV fertőzött lehet. A korai szakaszban felismert HIV fertőzés esetében a modern gyógyszeres kezelésnek köszönhetően a beteg életminősége és életkilátásai jelentősen javíthatóak, ezért érdemes HIV szűrést végezni gyanús bőrtünetek esetén.

EGYES BŐRTÜNETEK H.I.V. FERTŐZÉSBEN KÉPEKBEN
1-



2-



3-



4-



5-



6-





#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése