Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. március 10., kedd

ELFELEDETT BETEGSÉG AZ ÓTVAR ??

Elfeledett betegség, az ótvar
Sokan azt gondolják, hogy az ótvar a régi korok betegsége, és ma már nem fordulhat elő, vagy ha mégis, akkor csak a rossz szociális körülmények között élők kaphatják el. Ez éppúgy, mint a fejtetű esetében, ez téves nézet. Az ótvar leggyakrabban kisgyermekkorban fordul elő, a legérintettebb a 2-6 éves korosztály. A fertőzés lappangási ideje 11-3 nap, de egyes esetekben akár 10 nap is lehet.

Az ótvart két olyan gennykeltő baktérium okozza, mely normál körülmények között is megtalálható a bőrön. Éppúgy, mint a legtöbb baktérium, ezek is a bőr akár milliméternyi sérülésein (ez lehet kidörzsölt orr, karcolás, herpesz, hólyag, stb.) jutnak be a szervezetbe. Ezzel a fertőzéssel nagyon kell vigyázni, hiszen erőteljesen fertőző, a gyermek már magával a vakarással is tovább terjesztik saját testükön. Másokra is rendkívül veszélyes, hiszen érintéssel kerülhet egyik gyermekről a másikra. Ezért a beteg egyén nem mehet közösségbe! Az ótvar erőteljesen viszket, de nem fáj!

Az gennyes gócok a bőr legfelső rétegei alatt jönnek létre, a bőr felszínén rendszerint apró sebeket okoznak. Általában az arcon, a füleknél, a száj-és orrnyílások környékén jelennek meg először, de gyakori a karokon is.

A fertőzésnek két fajtáját különíthetjük el: A gyakoribb vesiculo-pustulosus, és a ritkább bullosus. Az előbbi esetben apró piros foltokból hólyagok képződnek, melyek kifakadnak és, bár nem fájnak, hihetetlenül viszketnek. A ritkábbik esetben hámhiányos terület marad vissza a bőrön, a kifakadás után. Súlyosabb szövődményekre csak újszülött- és csecsemőkorban kell számítani, a későbbi években kialakuló ótvar esetén a nem kezelt, kiterjedt betegség velejárója lehet a vesebetegség.

Az ótvar kezelésére nagy figyelmet kell fordítani, hiszen az időben megkezdett megfelelő kezelés hatására a sebek, hegek nélkül gyógyulnak. A kezelés helyi jellegű, vagyis a pörkök eltávolítása a legfontosabb, melyet áztatással vagy orvos által felírt kenőccsel szükséges végezni. A kezelés végén célszerű fertőtlenítő hatású ecsetelővel, vagy krémmel kezelni az érintett területet, majd nappalra fedőkötést tenni rá.  Bizonyos esetekben antibiotikum szedésére is szükség lehet, hogy a szövődményeket megelőzzük. Gyenge immunrendszerrel rendelkező betegek esetén nem ritka a kiújulás esélye.



GYÓGYULÓFÉLBEN LÉVŐ ÓTVAR
















Az otthoni kezelés azonban csak akkor lehet hatásos, ha


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése