Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. május 27., hétfő

FURUNkULÓZIS GYERMEKKORBAN KÉPEKBEN


FURUNKULÓZIS GYERMEKEKNÉL

A furunkulus a szőrtüsző gyulladása. A fertőzést leggyakrabban a Staphylococcus aureus baktérium okozza.. Főként a nagyobb gyermekeknél és serdülőknél  találkozunk ezzel a kórképpel de minden korcsoportba előfordulhat.A gyakoribb előfordulási hely a hajas fejbőr az összefekvő  bőrfelületek de előfordulhat bármely testrészen.A gyulladás kiinduló pontja a szörtüsző és először egy kis vörös szinü,féjdalmas göb keletkezik,amely lassan beolvad. A felszin fehéren elszineződik,a mélyebb szövetek beolvadnak-gennyképződés és szövetelhalás keletkezik.Végül genny és szövetbomlás termékek ürülnek a mélyebb szövetekből.Egyes esetekben a genny spontán felszivódik de a –fehér színü göb lassan tünik el.
Különös figyelmet kell forditani a felső ajak az orr,az alsó szemhéj furunkusainak, mindezt azért mert ez az anatómiai régió bő limfatikus hálózattal rendelkezik és következményképpen nagyobb egy szepszis vagy egy vénás trombózis veszélye, A leggyakoribb szövődményei  hegesedés és fertőzés vagy tályog, a bőr, a gerincvelő, az agy, vese, vagy más szervekben.
Egyes gyermekeknél gyakrabban újraképződik. .
 A visszatérő az úgynevezett krónikus furunculosis Egyes gyermekeknél gyakrabban újraképződik főként a hiányos higiénés viszonyok között élő gyermekeknél A bőr fertőzések gyakran átterjedhetnek a család többi tagjaira. Szisztémás tényezők, amelyek gyakran gyengébb ellenállású betegeknél hajlamositanak  a fertőzésretöbbek pl: a cukorbetegség, az elhízás, és a hematológiai rendellenességek , alultápláltság és immunszuppresszív szerek..

Kezelés
Gennyes beolvadás előtt,párakötés,utána sebészi megnyitás.Visszatérő furunkulózis esetén szisztémás antibiotikus kezelés.

IKONOGRÁFIA

 1-Furunkulózis-/szinte megszámlálhatatlan a furunkulusok
2-Furunkulózis
3-Furunkulózis
4-Beolvadt furunkulus-a kelevény vőgye-
5-Furunkulus kezdeti stádiumban
6-Furunkulus-sztafilokokkusz fertőzés
7-Furunkulózis
8-A felső ajak furunkulózisa egy potenciálisan veszélyes helyen
9-Gangrénás furunkulózis
10-Kiterjedt és nagyon elhanyagolt furunkulózis egy 9 hónapos csecsemő nyakszirtjén

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése