Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. augusztus 13., szombat

A BÁRÁNYHIMLŐ CSECSEMŐKNÉL ÉS KISDEGYERMEKEKNÉL KÉPEKBEN

A fertőzés lappangási ideje 14-21 nap, ezt követően több hullámban jelentkeznek a jellegzetes piros pöttyök. Elsőként az arcon, nyakon, törzsön, majd a végtagokon, előfordulhatnak a hajas fejbőrön, tenyéren, talpon, sőt, még a szájban és a nyálkahártyán is. A viszkető pöttyök kezdetben gombostűfej nagyságúak, majd egy napon belül hólyagok jelennek meg, melyek két-három napon belül gennyessé válnak, közepük behúzódik és végül pörkké száradnak. A pörkök, amelyek élő kórokozót már nem tartalmaznak – tehát nem fertőznek – maguktól leválnak, a teljes gyógyulás ezt követően mondható ki. A pörkök helyén lévő hegek 2-3 hét után nyomtalanul eltűnnek. A betegség gyermekkorban általában 1-2 hét alatt problémamentesen lezajlik.
A lappangási idő végén, a tünetek megjelenése előtt 1-2 nappal már fertőz a bárányhimlős. Tapasztalat, hogy családon belül a bárányhimlővel másodikként fertőzött családtagon jóval több hólyag jelentkezik, a harmadik fertőzöttnek pedig a bőrjelenségektől alig kivehető a bőre.
A bárányhimlőt kísérheti nem túl magas láz, gyengeség és étvágytalanság. A bárányhimlős gyermek gyakran nyűgös, nehezen kezelhető a viszkető hólyagok miatt.
Ha gyermekünknél bárányhimlő tüneteit véljük felfedezni, a rendelő felkeresése előtt feltétlenül értesítsük gyermekorvosunkat, mert a vizsgálatra elkülönített helyiségben kerül sor – a fertőzés gyors terjedése miatt.

1-



2-



3-



4-



5-



6-



7-Kiütések a szájnyálkahártyán

8-

9-








#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése