Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. augusztus 21., vasárnap

VESZÉLYHEYLYZETEK GYERMEKKORBAN



VESZÉLYHELYZETEK GYERMEKEKNÉL
Vészhelyzetek gyermekkorban
Minden szülő tart attól, hogy gyermeke egyszer nagyot esik a biciklivel, félrenyel egy mogyorót, vagy súlyos fertőzést kap el. A kérdés az, hogyan lehet felismerni, hogy nagy a baj, hogyan állapítható meg gyorsan, milyen állapotban van a kicsi? Mikor kell hívni a háziorvost, mikor a mentőt? 
A gyermekkori betegségek jelentős része hirtelen kezdetű, és gyorsan változnak a tünetek. Ezért előfordul, hogy a döntést időközben felül kell bírálni, pl. azt a hasmenéses gyereket, aki a délelőtti orvosi viziten még otthon ápolható állapotban volt,  délutánra kórházba kell vinni.
Néhány gyakran előforduló helyzetről olvashatnak az alábbiakban, olyanokkal, amikkel bármikor találkozhatunk akár otthon, akár oviban, akár a játszótéren. Kérjük tekintsék ezt egy első merítésnek a gyermek elsősegélynyújtás terültén.
Eszméletvesztés

Az eszméletvesztés mindig ijesztő. Számos okból kialakulhat, esetenként nem is nyilvánvaló, hogy miért. Gyakori az ájulás és a lázgörcs, viszonylag gyakoriak a balesetek, ritkábbak a mérgezések, a hőguta, az agyhártya- agyvelőgyulladás, cukorbetegség, és az agy különböző betegségei. Bármilyen okból is alakult ki eszméletvesztés, a hétköznapi ájulás kivételével komolyan kell venni és azonnali teendőket igényel. Különösen az elhúzódó és/vagy légzészavarral járó eszméletvesztés veszélyes.
Első teendők.
§  Ha nem fekszik, akkor helyezze óvatosan vízszintes, nem puha felületre.
§  A légzés ellenőrzése. Ha nem lélegzik, haladéktalanul kezdje meg a befújásos lélegeztetést. Ha baleset következtében alakult ki az eszméletvesztés, figyeljen a nyaki gerinc védelmére.
§  Ha nem sérülés miatt történt az eszméletvesztés, akkor fektesse stabil oldalfekvő pozícióba. Ne hagyja magára, figyelje meg folyamatosan.
§  Rángógörcs esetén lazítsa meg a ruhát a nyaka körül, hogy ne akadályozza a légvételt, elszürkülés, nyilvánvalóan súlyos légzészavar esetén végezzen befújásos lélegeztetést, amíg fenáll.
§  Hívjon mentőt. Abban az esetben, ha hétköznapi ájulás történt, akkor ne.

Amit nem szabad tenni.
§  Ne akarja megállítani a rángatózást. Csak sérülést lehet vele okozni.
§  Ne dugjon a görcsölő gyermek szájába semmit. Hátratolhatja a nyelvet és elzárhatja a levegő útját.
§  Ne pofozgassa, ne tartsa víz alá. Ezek is csak fokozzák a sérülés esélyét.

Lázgörcs.
6 hónapos és 5 éves kor között fordul elő ez a kórálapot. Eredetét illetően megoszlanak a vélemények, de elsősegély szempontjából ugyanúgy kell eljárni, mint egy epilepsziás görcsnél (ld. fent). A lázgörcs alapvetően jóindulatú betegség, a görcsroham majdnem mindig néhány percig tart és gyorsan rendeződik a gyerek állapota. Ettől persze ez egy ijesztő jelenség. Fontos, hogy a lázgörcs jelentkezése esetén nem a lázcsillapítás fogja megoldani a problémát, legfontosabb a biztonságba helyezés és a légzés biztosítása, leginkább óvatos oldaltfektetéssel. A lázgörcs ismétlődhet, de szerencsére ez csak kb. 30%-ban következik be. A lázgörcs ismétlődését nem lehet korai lázcsillapítással megakadályozni.
Ájulás.
§  Többnyire tartós egy helyben állás alkalmával vagy hirtelen felálláskor fordul elő. Sokszor émelygés, hányinger, szédülés, verejtékezés előzik meg. Az eszméletvesztés néhány percig tart, majd gyorsan szűnik. Oka a véreloszlásváltozás miatt létrejött vérnyomáscsökkenés és pulzusszámcsökkenés következtében kialakuló csökkent agyi véráramlás. Megelőzhető, ha hosszabb ideig tartó álláskor időnként megmozgatja magát, vagy ha kerüli a fekvő helyzetből való hirtelen felállást. Serdülőkön, lányokon gyakoribb. Az elájult gyermeket óvatosan vízszintbe kell fektetni, lábait kissé megemelni.


Stabil oldalfektetés
Alapelvek.
§  A száj alul legyen, hogy a folyadék szabadon távozhasson.
§  A testhelyzet legyen stabil. Csecsemőnél ehhez szükséges lehet pl. egy kispárna, hogy megtámassza a hátát.
§  A légzést semmi ne akadályozza.
§  Figyeljen a gerinsérülés lehetőségére.

Affektív apnoe.
§  Kiskorban, általában 3-4 éves korig fordul elő. Hirtelen ijedtségre, érzelmi ingerre a gyerekek egy része ilyen reakcióval reagál. Mintha bentakadna a levegő, sokszor meg is merevednek egy pillanatra, van aki el is ájul. Erős ingerek, pl. ráfújás, hideg víz megszakíthatják a folyamatot. Ijesztő, de veszélytelen jelenség.
Hívjon mentőt minden esetben:
ha a gyermek nem lélegzik vagy nehézlégzése van vagy lilásszürke a bőre,
bármilyen baleset után eszméletlenség, zavartság, hányás, nagyobb nyílt seb, folyamatos és/vagy lüktető vérzés lép fel, erős fájdalma van. Nyaksérülés után, ha fájdalmat, merevséget észlel a sérülés helyén.
láz, fejfájás, hányás, nyaki merevség előfordulásánál,
hirtelen kialakult rángógörcsnél, eszméletlenségnél,
mérgezés esetén.

Hat ötlet, amely sürgős helyzetben segítség
Készítsen listát a vészhelyzetben használható telefonszámokról (a könyv végén segítünk összeállítani), és tartsa magánál. Külföldön a helyi számokról is tudakozódjon.
Tartson otthon elsősegélydobozt, amely tartalmazza a legfontosabb gyógyszereket, kötszereket, eszközöket.
Helyezzen el jól látható házszámot otthon, hogy ha szükséges, a mentő könnyen megtalálja.
Rögzítse gyermekéről a következőket:
Az eddig megkapott oltások (oltási könyv).
A korábban lezajlott, vagy jelenleg is fennálló fontosabb betegségek listája, dokumentációja.
Ha szed gyógyszereket, akkor mit, mennyit, miért.
Van-e allergiája, és ha igen, mire.
Mi a vércsoportja.
Magassága, testtömege.
Tanítsa gyermekét arra, mikor és hogyan kell mentőt hívni.
Tanuljon meg újraéleszteni.
Vészhelyzetek csecsemőknél és kisdedeknél

           
Az újszülöttek, kiscsecsemõk még nem tudnak védekezni balesetek esetén, olyanok, mint egy kis zsák. Helyváltoztatást még nem végeznek, ebbõl következik, hogy a sérüléseket leginkább „passzívan” szenvedik el, környezetük okozza ezeket a helyzeteket: leejtjük õket, rájuk ejtünk valamit, stb.. Éppen ezért néhány óvintézkedést érdemes betartani. Ezek betartásával a kockázat elfogadható szintre csökkenthetõ.
1.    Soha ne hagyja a kicsit a pelenkázóm vagy más olyan helyen, ahonnan leeshet. Nem tudhatja, hogy icereg-mocorog, éppen mikor dönt úgy, hogy megfordul. Ennek az életkornak tipikus sérülésformájáról van szó.
2.    Ha kicsit nagyobb tesó is van, úgy másfél-három éves, egyik szeme mindig legyen rajtuk. Lehet, hogy a nõvér vagy a báty olyan játékot akar játszani a kicsivel, amit õ még nem képes játszani, pl. labdázni. El lehet gondolni, mi kalajmajka lehet ebbõl. Puszta segíteni akarásból is lehet gond, ha a nagyobbikunk egyszerûen gyakorolja szociális szerepét: sír az öcsi, õ pedig ahogy azt anyutól látta, kiveszi az ágyból. Ennél a korosztálynál (1,5-3) fordul elõ leggyakrabban a „féltékenységbõl elkövetett gondatlan veszélyeztetés” is. Tapasztalatból tudom, hogy ezeket a reakciókat tudni kell kezelni. Ehhez sok türelemre és empátiára van szükség.
3.    Legyen óvatos a háziállatokkal. Nemcsak azért, mert kedvenceink is lehetnek féltékenyek, és erre sajnos évrõl évre hallunk elborzasztó történeteket, hanem azért is mert az állatok a kisgyermekekhez hasonlóan nem tudják felmérni, mit bír a gyermek. Késõbb persze õk lehetnek a legnagyobb haverok, külön családi platformba tömörülve.
4.    Triviálisnak tûnhet, és szinte szégyellem leírni, de mégis muszáj: autóban csak a gyerekülésbe bekötve szabad szállítani a csemetéket. Az ülés legyen megfelelõ méretû és minõségû. Sajnos még mindig látok számomra hátborzongató eseteket, amikor a szülõk kényelembõl nem kötik be a gyerekeket. A mi családunkban sok mindent szabad a gyerekeknek, de a gyerekülésnél nem volt pardon. Jelenleg ott tartunk, hogy õk szólnak, ha véletlenül elinduláskor még nincsenek bekötve. Fontos, hogy az üléseket elõírásszerûen használjuk, mert csak így nyújtanak védelmet. Bár többségük berakható a jobb elsõ ülésbe, én jobb szeretem a babákat hátul látni az autókban. Ennek két oka van. Egyrészt hátul nem okoz gondot a légzsák, másrészt a legtöbb súlyos sérülés az itt utazókat éri, az oly talányos magyar nyelv nem véletlenül aggatta rá az anyósülés nevet.
  Apropó légzsák. A modern autókban szériafelszerelés több-kevesebb „védõlufi”, és ez nagyon jól van, így sokkal biztonságosabbak az új autók. De! A gyermekeken komoly, akár életveszélyes sérüléseket okozhatnak, ezért nem szabad az ilyen autókban 12 éves kor alatt az elsõ ülésen utazni.


#1 Dr.BauerBela
Fontos Fontos tanácsok a gyermekek gyógyszeres kezeléséhez
tanácsok a gyermekek gyógyszeres kezeléséhez
A legtöbb gyógyszer csak akkor biztonságos és hatásos, amennyiben a szervezetbe történő bejuttatása adott időközönként és specifikus dózisokban történik. Amikor az orvos felír egy gyógyszert vagy egy vény nélkül kapható gyógyszer szedését javasolja gyermeke számára, a következő fontos tanácsokra érdemes mindig emlékeznie. 
·                 A gyógyszereket gyermekek elől elzárva és csak a látókörükön kívül szabad tárolni.3 Soha ne felejtse el a gyógyszerek tárolóinak kupakját visszahelyezni.2
·                 Adagolás. Az orvos által felírt és a vény nélkül kapható gyógyszerek helyes adagolása egyaránt függ a gyermek életkorától és testsúlyától,4 ezért győződjön meg róla, hogy az orvos és a gyógyszerész is tisztában legyen gyermeke testsúlyával.
·                 Használati útmutató. Győződjön meg róla, hogy ismeri – és megérti – a gyógyszer használati útmutatóját és benne a következőket: mekkora adag gyógyszer adható a gyermekének, milyen gyakorisággal, és mennyi ideig tarthat a kezelés.5 Ha a gyermek kettő vagy többféle gyógyszert szed egyidejűleg, mindig ellenőrizze a gyógyszerek betegtájékoztatóját, hogy meggyőződjön arról, hogy a gyermek nem kapja ugyanazt a hatóanyagot több gyógyszer révén. Amennyiben több orvostól kér tanácsot, győződjön meg róla, hogy mindegyikük tisztában van azzal, hogy a gyermek mikor és mennyi gyógyszert kapott, hogy a dózis megduplázása vagy egy dózis kihagyása elkerülhető legyen.
·                 Hatások/mellékhatások. Mielőtt gyermekének adná a gyógyszert, tájékozódjon a lehetséges mellékhatásokról, amelyeket a termék betegtájékoztatójában találhat. A gyógyszer beadását követően figyelje gyermekén az esetlegesen megjelenő szokatlan tüneteket.
·                 Gyógyszerkölcsönhatások. Győződjön meg arról, hogy a gyógyszerésze tudja, hogy gyermeke milyen egyéb gyógyszereket szed, és legyen tudomása a családban esetlegesen előfordult allergiás problémákról is.
·                 Ne szakítsa meg a kezelést – amennyiben az orvos így rendeli. Az antibiotikumok esetében például a teljes mennyiséget be kell venni, még akkor is, ha gyermeke látványosan jobban van, mielőtt az antibiotikum teljesen elfogyna.6 Erre azért van szükség, mert az esetlegesen megmaradó baktériumok a gyógyszer abbahagyása után újra szaporodni kezdhetnek, és ezáltal a betegség visszatérhet, ha a teljes adag antibiotikum nem került beszedésre.6 Ha orvosa vagy gyógyszerésze azt javasolja, hogy a teljes mennyiséget be kell venni – akkor a teljes mennyiséget be kell venni.
·                 Csak a gyermek számára felírt gyógyszert használja. Soha ne adjon be gyermekének bárki mástól származó gyógyszert.3 Még abban az esetben sem, ha a betegség ugyanaz, az egyes embereknek ugyanis eltérő gyógyszerekre lehet szükségük, és eltérő módon reagálhatnak a gyógyszeres kezelésre. Csak az orvos tudja, hogy mi a leghatékonyabb kezelés.
·                 Ügyeljen a helyes adagolásra. Ha a gyógyszer csomagolásán feltüntetett javasolt dózis eltérő egységekben van magadva (evőkanál, teáskanál, milliliter, uncia), mint az a kanál vagy fecskendő, amely Önnél rendelkezésre áll, ne próbálja meg átszámolni a mértékegységeket. Kizárólag azt a mérőedényt használja a dózis kimérésére, amit a gyógyszerhez mellékeltek, vagy amit orvosa vagy gyógyszerésze is javasolt. Az is fontos, hogy ne használja az egyik gyógyszerhez mellékelt mérőedényt egy másik gyógyszer kimérésére. Kérjen gyógyszerészétől olyan, pontosan megjelölt kanalat vagy fecskendőt, amit kifejezetten gyógyszerek adagolására fejlesztettek ki.
·                 Ne használjon lejárt szavatosságú gyógyszert. Mielőtt bármilyen gyógyszert adna gyermekének, mindig ellenőrizze le a gyógyszer lejárati idejét, és ne adja be a gyógyszert, ha annak szavatossági ideje lejárt. A lejárt szavatosságú gyógyszerektől a betegtájékoztatóban leírtak szerint kell megszabadulni.3


#1 Dr.BauerBela

Posted by Dr. Bauer Bela at 22:43 345
APÁNAK ALKALMATLAN
Apának alkalmatlan?
A bántalmazó férfi




http://1.bp.blogspot.com/-_N5A0kUiuk0/VcgvqO-qe_I/AAAAAAAAYNY/JtA0nuo7arI/s320/DSCN1608.JPG

Theaodore M. Hesburg azt mondja: „A legfontosabb, amit egy apa tehet a gyermekeiért, hogy szereti az anyjukat.”
A munkám során nagyon sokféle apával találkoztam már. Mi felnőttek összehasonlítjuk az apákat, és megpróbáljuk definiálni, hogy ki a jó apa és ki nem az. A gyerekek azonban nem hasonlítják össze az apjukat más apákkal (legalábbis bizonyos életkorig nem), hanem az egyetlen mai apjukat hasonlítják a tegnapihoz.
Milyen személyiség a bántalmazó?
Szögezzük le: a legtöbb bántalmazónak (legyen az férfi vagy nő), nincs a külvilág által érzékelhető pszichés problémája. Nincsen több gondjuk az intimitással, mint másoknak, nem gyengébb az impulzuskontrolljuk, mint másoknak. A klinikai vizsgálatok szerint a bántalmazók képesek nem bántalmazó eszközöket használni, csak éppen a gondolkodásmódjuk miatt nem akarnak.
A személyiségük szociopátiás vagy pszichopátiás tüneteket mutat, manipulálnak és kihasználnak másokat, hajlamosak az erőszakra, mások megfélemlítésére. A kapcsolataik felületesek, őszintétlenek, a partnereiket rendszeresen megcsalják. Holtzworth-Munroe és Meehan 2004-es kutatási eredményei szerint a legtöbb bántalmazó az intim kapcsolataira korlátozza az erőszakot. Csak olyankor mutatnak külső személyek felé is erőszakot, ha valaki kívülről bele akar avatkozni abba, ahogyan a partnerükkel vagy a gyermekükkel bánnak.
Milyen bántalmazási típusok vannak?
·         A tekintélyelvű
A bántalmazó szülő többnyire tekintélyelvű. Elvárja, hogy vakon engedelmeskedjenek neki, és nem tudja elfogadni, ha a párja vagy a gyermek mást gondol, mint ő, még akkor sem, ha érvekkel próbálják meggyőzni. A kritikát egyáltalán nem viseli el, többnyire nem tud bocsánatot kérni, és nem képes figyelembe venni, hogy a gyermekének mire van szüksége. A bántalmazó szülő gyakran ingadozik a „majd én megmutatom, hogy ki az úr a háznál” állapot és a gyermek elhanyagolása között, tehát kiszámíthatatlan. A legtöbb bántalmazó a fiúkat veri, a lányokat szóban bántalmazza, megalázza.
Az fiú, akinek az apja hatalmi szóval nevel, nagyobb valószínűséggel fog nőket bántalmazni. Még nagyobb a valószínűsége, hogy bántalmazó lesz, ha azt látta, hogy az apja veri az anyját.
·         A felelőtlen, elhanyagoló
Az elhanyagoló típusú bántalmazó kevésbé vesz részt a gyermeknevelésben, szívesen hagyja azt az anyára. Kevesebb ölelést, érintést ad, a gyereket gyakran tekinti koloncnak. Gyakran provokál veszekedést, hogy elmehessen otthonról, de ne derüljön ki, hogy előre megbeszélt programja van. Ritkán köt kompromisszumot, nem mond le a saját egyéni igényeiről a családi kötelezettségek javára. Nem ismeri a gyerek tanárainak a nevét, orvoshoz nem viszi a gyermeket, nem tudja milyen vágyai, élményei, tervei vannak a gyerekének.
Az elhanyagoló bántalmazó akkor érdeklődik a gyermek iránt, ha dicsekedni, büszkélkedni lehet vele.
·         Aki aláássa az anya-gyerek kapcsolatot
A bántalmazó viselkedése azt üzeni a gyermekeknek, hogy az anyjuk megérdemli a sértéseket, a megalázást, és nem érdemel tiszteletet. Megvetendő ember, akinek nem kell szót fogadni, akit nem kell tisztelni. Lehet becsmérelni, kifigurázni, gúnyolni, nevetségessé tenni vagy megalázni.
Sok bántalmazó családban felnövekvő gyermek megüti az anyját serdülőkorában.
·         Az egoista
Az egoista bántalmazó saját magát tekinti viszonyítási pontnak. Nem alkalmazkodik a gyermeke igényeihez, nem vesz részt a gyermek gondozásában, amikor a gyermek kicsit nagyobb, elvárja, hogy a gyermek szolgálja ki őt. Nem tűri a játék zaját, mindenkinek csendben kell maradnia, amikor ő pihenni akar. Minden engedetlenséget megtorol, a gyermekeit tárgyaknak tekinti. Jellemző, hogy teátrális jelenetekkel hozza a családtagok tudomására a sikereit vagy a frusztrációit. Gyakran szánalmas vagy önpusztító szerepet játszik, öngyilkossággal fenyegetőzik, így állandóan a család figyelmének a középpontjában áll.
A bántalmazó manipulálja a családtagokat. A bántalmazónak van egy tipikus viselkedése, mégpedig az, hogy megfelelően tud viselkedni, amikor megfigyelik őt. Nyilvános helyen, gondoskodó, figyelmes, sőt gyengéd is lehet. Humoros, amíg egy kívülálló is jelen van.
Mit okoz a gyermeknek az anyát bántalmazó apa?
A leggyakoribb hatások, amelyek a bántalmazó apa mellett élő gyermekekben jelen vannak:
·                     PTSD – Poszttraumás Stressz Szindróma
·                     alvás zavarok
·                     félelmek
·                     koncentrációs zavarok
·                     rémálmok
·                     alvajárás
·                     szorongás
·                     ingerlékenység
·                     magányosság
·                     bűntudat
·                     aggódóvá válás
·                     tanulási zavarok
·                     beszédzavarok
·                     állatkínzás
·                     kétszer nagyobb esély, hogy bűnelkövetővé válnak
·                     visszahúzódó vagy agresszív társas viselkedés
·                     Stockholm szindróma
Ha a te gyermeked is érintett, mert bántalmazó kapcsolatban élsz, feltétlenül kérj segítséget önmagad és a gyermeked számára is. Sajnos a bántalmazás következményei akkor is hatnak, ha a gyermek születése után véget ért a bántalmazóval a kapcsolat. A bántalmazás közvetett vagy közvetlen megélése egész életre meghatározza a bántalmazott személyiségét. Szükséges a bántalmazás feldolgozása, és a tudatos életvezet #1 Dr.BauerBela


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése