Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. augusztus 27., szombat

Alattomos szembajok: fontos az ellenőrzés



Alattomos szembajok: fontos az ellenőrzés
Forrás: Weborvos
Születéskor 21 dioptriához képes alkalmazkodni szemünk, 45 évesen már csak hármat korrigál. Sokan hiszik, hogy tökéletes a látásuk, ennek tudatában ülnek az autóba, dolgoznak, majd amikor leülnek az ellenőrzőtábla elé, akkor derül ki, hogy nem látják a fekete vonal feletti számokat, amely pedig a jó látás kritériuma.  A jó látás napi teljesítőképességünkre és életvitelünkre is hatással van. Befolyásolja gyermekeink olvasási és tanulási képességét, a gépkocsivezetést, az információszerzésünk kényelmét és pontosságát. Ennek ellenére csak a népesség kis része vesz részt rendszeresen szemvizsgálaton.
A rendszeres szemvizsgálat pedig már gyerekkorban ajánlott, felnőttkorban 45 éves kor után pedig évente célszerű részt venni, annál is inkább, mert negyven éves kor környékén elkezdődik látásunk természetes romlása. Látásunk ugyanis az életkorral egyenes arányban romlik. Születéskor 21 dioptriához képes alkalmazkodni szemünk, 45 évesen már csak hármat korrigál. A legtöbb embernek ebben a korban lesz szüksége szemüvegre az olvasáshoz. Az alkalmazkodóképesség teljes hiányát 65 évesen érjük el, ebben a korban megnő a szürkehályog felbukkanásának veszélye.
A szem sok, az egész testet érintő rendellenességekről is árulkodik, pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, de szemvizsgálattal kimutathatók a szürke- vagy zöldhályog és a maculadegeneráció kialakulásának tünetei is. Ha a távollátást nem fedezik fel idejében, már 3 éves kor körül, akkor elveszíthetjük térlátásunkat, a kezelés elmulasztása kancsalsághoz is vezethet. Nincs tehát olyan életkor, amikor felesleges a szemvizsgálat.

Korrekció és megelőzés szemvizsgálattal
A látásproblémák vagy szembetegségből, vagy a szem optikai rendszerének fénytörési hibájából fakadnak, mely utóbbiak egyénre szabott szemüveggel vagy kontaktlencsével jól korrigálhatók. Ha a szem a retina (látóhártya vagy ideghártya) elé fókuszálja a fénysugarakat, akkor rövidlátásról, ha a retina mögé, akkor túllátásról beszélünk. Az előbbieknek „mínuszos", utóbbiaknak „pluszos" lencsére van szükségük.

A jó látás feltétele az optikailag tökéletes lencse és a megfelelő korrekció. Az ehhez szükséges szemvizsgálatot a szemorvos vagy az optikai üzletek diplomás optometrista szakemberei is elvégzik. Az optometrista ellenőrzi a látást, megméri a fénytörési hibát, majd a legmegfelelőbb típusú lencsét ajánlja. Szembetegségre utaló jel esetén szemészhez küldi a pácienst.
A szemüveg és a kontaktlencse is egyedileg készül, az adott szemre szükséges törőerővel (dioptriával), az arcra és szemre illesztetten. Az előre gyártott, kész szemüvegek használatának az a veszélye, hogy a polcról leakasztott szemüveg nem illeszkedik mindkét szem igényéhez: ilyen hiba lehet, hogy nem megfelelő a dioptria, mert a két szem eltér egymástól, vagy hiányzik a cylinder komponens. A kész szemüveg elhelyezkedése sem személyre szabott, ezért előfordulhat, hogy nem megfelelő a lencsék centrálása, azaz nem felel meg a szembogarak távolságának (pupillatávolságnak). Fennáll a veszélye, hogy a szemüvegkeret nem illeszkedik megfelelően az arcra: magassági eltérés van a lencse közepe és a szembogár között, a lencsék dőlése nem megfelelő, rossz a szaruhártya-szemüveglencse távolság. Ezeknek a hibáknak szédülés, fáradtság, gyengébb látásfunkció lehet a következménye.

Felnőttkorban is több olyan szembetegség van, amely alattomosan, tünetek nélkül vagy kevés tünettel kezdődik, és akár előrehaladott látásromlás is kialakulhat, amikor a beteg panaszt észleli és szemorvoshoz fordul. Ilyen a zöldhályog, amely 60 éves kor fölött népbetegségnek számít, és ilyen a cukorbetegség szemészeti szövődménye a diabeteszes retinopathia is. A súlyos látásromlás mindkét esetben csak időben történő felismerés esetén és kezelés alkalmazásával kerülhető el. Az időskori maculadegeneráció (az éleslátás helyének korral járó elfajulása) féloldali jelentkezés esetén sokáig rejtve maradhat, pedig ha időben felismerjük, akkor a száraz típusban megelőzésre, a nedves típusban kezelésre van lehetőség. Mivel az említett három szembetegség a hazai vaksági statisztikában vezető helyen áll, nagyon fontos, hogy előfordulásukat csökkentsük, a látásromlást és a vakságot megelőzzük. Ennek legfontosabb lehetőségei a szemvizsgálat és a szűrés.

Figyeljünk gyermekeink látására is
Magyarországon a gyermekek látását újszülött korban szűrik teljes körűen, ezután iskoláskorban. Gyermekeink látását pedig rendszeresen javasolt ellenőrizni, már akkor is, amikor még nem mutatkozik meg a probléma a gyengébb eredményekben, fáradékonyságban. Ma már több betegség jól kezelhető és megelőzhető, de például a tompalátóság csak akkor gyógyítható, ha a gyermek 6 éves kora előtt felismerjük, és foglalkozunk vele. Ekkor kell felismerni a szem fejlődési-rendellenességeit, a veleszületett, valamint a korai életkorban kialakuló öröklődő szembetegségeket, gyulladásokat, a súlyosabb fénytörési hibákat, a kancsalságot és tompalátóságot.

Néhány rendellenességet a szülő is észrevehet. Az alábbiakban néhány egyszerű módszert mutatunk be:
Ha a két szem nem párhuzamos (kifelé vagy befelé fordul a tekintet) orvosi kontroll szükséges.
• A gyermek szemmozgását is könnyen ellenőrizhetjük. Normális esetben a gyermek szeme előtti fényforrás képe a szaruhártyától szimmetrikusan tükröződik. Ha eltérést fedeznek fel, érdemes szakértőhöz fordulni.
Takarja le a gyermek egyik szemét, ha ezt a csemete nem tűri el, akkor fennáll a gyanú, hogy a másik szemével rosszul lát.
3-4 éves korban külön-külön takarja le a gyermek szemeit, mutasson kedvenc könyvéből kisméretű képeket. Ha a kicsi jól lát, akkor meg tudja nevezni őket.
Figyeljen arra is, hogy:
• a gyerekek napi 4 óránál többet ne töltsenek képernyő előtt,
• ha számítógépeznek, tartsanak óránként 10 perc szünetet,
• a számítógép-monitortól 40-60 cm-re üljenek.
• ne nézzék túl közelről a TV-t, legalább 3-4 méterre legyenek.

Amit a lencsékről tudni kell
Ugye, már Önnel is megesett, hogy kínosan tájékozatlannak érezte magát egy-egy helyzetben, amikor döntenie kellett, de nem állt rendelkezésére az összes információ. Mi most szeretnénk segítséget nyújtani a szemüveglencsék világában való eligazodáshoz.

A hagyományos egyfókuszú lencse egész felülete egy bizonyos dioptriával készül, ezért 40 év felett csak azoknak jó, akik vagy csak távolra vagy csak közelre (olvasásra) kívánják használni. Amennyiben valaki egyszerre közel és távollátó is, akkor két szemüvegre lesz szüksége, ha egyfókuszú lencsét választ.
Ma már szerencsére elkerülhető a közel és távollátó szemüveg váltogatásából fakadó kényelmetlenség, mert a korszerű technikával csiszolt lencsék két vagy akár többfajta látásproblémát egyszerre tudnak korrigálni.

A bifokális lencsének két fókusza van: felső része a távolra nézést segíti, az alsóval pedig közelre látunk jól. Ha azonban túl nagy a különbség az alsó és a felső rész erőssége közt, a hirtelen váltást az agy nem tudja elég gyorsan feldolgozni. Ráadásul az olvasási távolság normálisan 30-50 cm, távolra nézésről pedig 5 méteren túl beszélhetünk. Mi van, ha valaki 0,5 és 5 m közt sem lát jól?
A legkorszerűbb megoldás a progresszív vagy multifokális lencse. Ez minden pontján a látási távolságnak megfelelően segíti a szemet. A távoli és közeli látómezőket progresszív rész köti össze, melynek dioptriája fentről lefelé haladva változik. Kis fejbiccentéssel egyszerűen megtaláljuk azt a pontot, ahol tisztán látjuk az adott távolságot.

A lencsék készülhetnek üvegből és műanyagból. A műanyag könnyebb, rugalmasabb, ezért nehezebben törik. Sajnos azonban mindennek ára van: a törésálló műanyag könnyebben karcolódik. Ezt viszont felületkeményítő bevonattal küszöbölhetjük ki. A lencsebevonatok egyébként is kényelmünket szolgálják: lehetnek fényre sötétedők vagy színezettek, vízlepergetők, tükröződéscsökkentők, UV-szűrősek vagy akár a monitor előtt ülők számára kifejlesztett anyagúak.

Korszerű lencsékkel több legyet üthet egy csapásra és a használat során is kevesebb lesz a gondja. Jó bevonatokkal pedig óvhatja szeme egészségét, és meghosszabbíthatja szemüvege élettartamát. Vásárlásnál célszerű rákérdezni arra is, hogy a lencse ára egy darabra vagy egy párra vonatkozik.

Az optometrista által végzett szemvizsgálat lépései
- A páciens adatainak felvétele, informálódás a látással kapcsolatos panaszokról;
- A szem abszolút fénytörési hibájának – dioptriájának megállapítása auto-refraktométerrel (objektív látásvizsgálat);
- A vizsgálat idején viselt szemüveg adatainak meghatározása;
- Próbalencsék nélkül táblaolvastatás - a nyers visus megállapítása, mely a szemüveg nélküli látás minőségére utal;
- A teszttáblák és próbalencsék segítségével a monocularis (egyszemes), majd a binocularis (kétszemes) látáshoz szükséges dioptria megállapítása;
- A páciens igényeinek megfelelően a távoli-, közeli- és szükség esetén a speciális tevékenységhez használt szemüvegének adatainak meghatározása (szubjektív látásvizsgálat);
- Olvasópróba elvégzése, ha közeli szemüvegre is szükség van;
- Ha orvosilag javasolt, a színlátás vizsgálata és a szemmozgató izmok működésének ellenőrzése;
- A szemlencse általános állapotának vizsgálata és a szürkehályogra utaló jel ellenőrzése;
- A pupillák közötti távolság mérése szemtükör segítségével hogy a szemüveg optikailag tökéletes legyen;
- Az eredmények rögzítése a számítógépes nyilvántartásban, illetve a páciens kártyáján, valamint a következő vizsgálat időpontjának meghatározása;
- A vizsgálattal számos, az egész szervezetet érintő betegség (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás) már kezdeti stádiumában felismerhető, ezért fontos a szemfenék (retina) vizsgálata.
A képzett, diplomás optometrista betegségre (szürkehályog, zöldhályog) utaló jel esetén szemészhez küldi a pácienst, aki kezeli a szembetegségeket.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése