Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. augusztus 14., vasárnap

A gyermekkori hajhullás okai

A gyermekkori hajhullás okai

A gyermekkori hajtépés hátterében sokkal másabb problémák állhatnak, mint egy felnőttnél. Kezelése is teljesen másképpen történik. Az apró jelzésekre oda kell figyelni, mert ha nem foglalkozunk velük, az a gyermek teljes hajvesztésével is járhat.

Amennyiben a gyermek feje viszket, és pikkelyesen hámlik, akkor lehet gondolni a pikkelysömörre, ami sajnos örökletes betegség. A tünetek hátterében akár vírusos fertőzés, baktérium okozta megbetegedés, esetleg élősködők jelenléte is állhat. Ezek súlyosnak nem tekinthető betegségek, de ha elhanyagoljuk kezelésüket, akkor súlyosbodhatnak, és a haj teljes elvesztését is okozhatják.

Kisgyermekkorban sajnos nem ritka a mérgezés által okozott hajhullás. A csecsemők sok mindent vesznek a szájukba, és sokszor nyúlnak a szájukhoz, ezzel sok kórokozót és mérget juttatnak be a szervezetükbe, a szervezetük pedig hajhullással és gombásodással reagál erre. De nem csak ettől lehet mérgezést kapni. Sajnos nagyon sok szülő átesik a másik oldalra, ha a gyermeke napi vitamin igényéről van szó, és sokszor túl sok vitamint adnak gyermeküknek.

Serdülőkorban fennállhat a hirtelen jelentkező hormonális változás. Ilyenkor gyakori betegség, ami elég komoly hajhullást okozhat, a fejbőr gombásodása. Ez egy nagyon alattomos betegség, mert a lappangási ideje majdnem egy hét, és addig a fiatalok körbe fertőzhetik egymást. Nem kell megijedni, a kezelése sokkal egyszerűbb, mint amit a betegség neve sejtet, a legfontosabb, hogy soha ne hagyja kezeletlenül a gombás részt, mert felülfertőzést okozhat, és foltos hajhullást eredményezhet.

Gyermekkori hajtépés!


A hajtépés, és az egyéb kényszeres pótcselekvések, például körömrágás, hajcsavargatás, bőrtépés gyerekkorban minden esetben a szülőktől, és leginkább az anyától való elszakadás félelmére vezethető vissza. Ne aggódjon, mert általában a picik gyorsan kinövik. Sajnos legtöbbször lányoknál fordul elő.

Hajtépés közben a gyerekek nincsenek tisztában megnyilvánulásaikkal. Minden esetben legyen türelmes gyermekével. Ha az elmagyarázás nem használ, és a gyereknél továbbra is fennáll ez a probléma, tanácsos elvinni pszichológushoz, a saját magunk megnyugtatására is.


GYERMEKKORI HAJTÉPÉS/TRICHOTILLOMÁNIA/

1-

2-




#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése