Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. augusztus 24., szerda

Vírusok: „new tudni, mi rejtőzik a bokorban”



Vírusok: „new tudni, mi rejtőzik a bokorban”
Az iskolakezdéssel elindult a vírusos időszak, amely kora ősszel végigfut az egész országon. A gyerekek az új közösségben új vírusokkal is találkoznak, amit aztán hazavisznek, és a szülők, nagyszülők is megbetegedhetnek. Erős immunrendszerrel hamar át lehet esni a betegségen, később antibiotikumokra is szükség lehet. Az őszi influenza még nem támadott, de „nem tudni, mi rejtőzik a bokorban.”
Kora ősszel, amikor a gyerekek új közösségbe mennek a nyári szünet után, mindig találkoznak új baktériummal, vírussal, amely aztán végigfut az egész kollektíván Szerencsére ilyenkor még erős a gyerekek immunrendszere, így 2-3 nap alatt túlesnek a betegségen .
Kis számban is veszélyes
A szakértők szerint sok olyan vírus van, amelyek ellen nem lehet védőoltással védekezni, és ezek esetében egy mód van csupán: „alapos szappanos kézmosás, amely nem tartozik a gyerekek erősségei közé” –
További probléma a szakértő szerint, hogy ezek a vírusok már kis számban is fertőznek: „míg a szalmonellózishoz 5-700 ezer darab kell, addig a vírus esetében elég 10, 50, hogy a szervezetbe kerüljön, ahol megtelepszik, szaporodik, és betegséget vált ki.”
Később súlyosabb
A folyamat azonban nem ér véget a gyerekeknél: az óvodából, iskolából hazaviszik, és így a szülőket és nagyszülőket is megfertőzik –. Ebben az időszakban tehát a vírusos megbetegedés „végigfut az országon.”
A szakértők szerint komolyabb problémákat okozhatnak a vírusok, ha egy későbbi időpontban, vagy más megbetegedés mellett kerülnek a szervezetbe, amikor már amúgy sem olyan erős az immunrendszer. Ilyenkor a vírusok „előkészítik a terepet a további bakteriális felülfertőzéseknek is, melyek rosszabbak, hosszabb lefolyásúak, és az esetek többségét antibiotikummal kezelik” –
A gyerekek a legfogékonyabbak egyébként a hepatitisz A-ra, azaz májgyulladásra is, bár erre létezik védőoltás, és többnyire jóindulatú megbetegedéssel jár: egy sárgasággal járó megbetegedés mellett 8-10 tünetmentes átvészelés jellemző – értékelte a szakértő
Nem tudni, mi rejtőzik a bokorban
Előre nem lehet megmondani, hogy az influenza mikor jelenik meg, ugyanis nagyon „sunyi” betegség. A járvány folyamatát több minden lassíthatja: ha sokan átestek már az adott influenza-típuson, illetve ha sokan kapták meg a védőoltást. Ezek a jellemzők ugyanis a szakértő szerint zsákutcát jelentenek az influenza számára.
Idén egyébként még nem mutattak ki őszi influenzát, de „nem tudni, mi rejtőzik a bokorban” –
Jelenleg a rotavírus – amely az iskolai kollektívákban felszaporodik - fertőzhet leginkább a szakértő szerint. Ez egy hasmenést okozó vírus, van azonban ellene védőoltás, amelyet hat hónapos korig kell beadatni.
Emellett az adeno- és a calicivírus is okot adhat aggodalomra, ezek ugyanis „most kezdenek mocorogni”. Előbbi vírus általában felső légúti megbetegedéseket, utóbbi pedig hányást, hasmenést okoz, „ősszel kezdődik a szezonja, és leginkább szociális intézményekben, kórházakban okoz nagy riadalmat.”
Összességében szeptember végére „a nagy bumm” lezajlik – tette hozzá a szakértő -, majd egy nyugodtabb időszak várható, és csak ezután következik az influenza, illetve az óriássejtes légúti vírus.
Jól sikerült szúnyogirtás
. Ha ugyanis a szúnyogokat nem irtják megfelelően, és a késő nyári, kora őszi időszakra nagy számban fennmaradnak, a vadmadarakról nagyobb eséllyel vihetik át a vírust az emberekre –.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése