Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. augusztus 24., szerda

A BŐR MESZESEDÉSRŐL/CALCINOSIS CUTIS/



Mi a calcinosis cutis vagy bőr meszesedés ??

A kalcium lerakódása a bőr, a bőr alatti szövetekben, az izmok és a zsigeri szervekben fordulhat elő. Ez az állapot igen gyakran fordul elő a bőrben, ahol az úgynevezett calcinosis cutis vagy kután meszesedés.
Mi okozza calcinosis cutist?
Calcinosis cutis  négy fő típusa szerint okoz klinikai tüneteket. Disztrófiás calcinosis cutis olyan területen fordul elő, ahol sérült, gyulladt, daganatos vagy nekrotikus a  bőr. Szöveti károsodás lehet a mechanikai, kémiai, fertőző vagy egyéb tényezők következtében. A szérum kalcium és foszfát szint normális.  Acalcinózis okai a következők lehetnek: Sérülések, pattanások, visszerek, fertőzések.
    Daganatok (pilomatrixoma, ciszták, a bazálsejtes karcinóma és mások)
    Kötőszöveti betegség (dermatomyositis, szisztémás sclerosis, cutan lupus erythematosus)
    Örökletes kötőszöveti  betegségek(Ehlers-szindróma, Werner-szindróma, pseudoxanthoma elasticum, Rothmund-Thomson-szindróma)
 Primer vagy szekunder hyperparathyreosis
 Paraneoplasztikus hypercalcaemia
 Romboló csontbetegség, például Paget-kór
 Tej-alkáli szindróma
 Túlzott D-vitamin bevitel
 Sarcoidosis
    
Krónikus veseelégtelenség
A  tünetek a calcinosis cutis esetében változnak a kiváltó ok szerint.. Sok esetben az elváltozások fokozatosan fejlődnek ki, és gyakran tünetmentesek is lehetnek. Az elváltozások rendszerint mint fehéres / sárgás papulák, plakkok vagy csomók a bőr felületén.  Egy egyedüli elváltozás alakul ki, bár több elváltozások megjelenése gyakoribb. Elváltozások is érzékennyé válhatnak és fekélyt is  okozhatnak és krétaszerű krémes anyagot ürithetnek, amely főleg kalcium-foszfát, kis mennyiségű kalcium-karbonátot tartalmaznak.

Az újjak elváltozásai fájdalmasak  lehetnek,  és egyeshelyeken korlátozhatják a  mobilitást és a mozgást valamint merevítik a bőrt. Súlyos esetekben cutan üszkösödés is előfordulhat.

1-



2-



3- 


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése