Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. augusztus 2., kedd

A kicsiket is fenyegeti a gyógyíthatatlan Crohn-betegség

A kicsiket is fenyegeti a gyógyíthatatlan Crohn-betegség
A kicsiket is fenyegeti a gyógyíthatatlan Crohn-betegség
A túlzott tisztaság is okozhatja
Több oka is lehet, ám sokat tehetsz a megelőzés érdekében.

A Crohn-betegség valójában a bélgyulladás egyik válfaja - jellemzően a vékonybél alsó szakaszát, illetve a vastagbelet érinti, de akár a teljes emésztőtraktuson is jelentkezhet. A tudomány jelenlegi állása szerint sajnos nem gyógyítható.

Jobb esetben gyógyszeres kezeléssel és meglehetősen szigorú diétával karbantartható, rosszabb esetben műtétre van szükség, melynek során kiiktatják az érintett bélszakaszt - ám a probléma más bélszakaszokon ismét megjelenhet. A Crohn-betegség a fiatal felnőttek mellett főként a gyerekeket veszélyezteti. Tudd meg, mit tehetsz a megelőzésért!
Mi okozza?
A betegség eredetét illetően a szakemberek között sem teljes az egyetértés. A hajlam feltehetőleg öröklődik, legalábbis ezt látszik alátámasztani a vérrokonok közötti 20%-os ismétlődési kockázat.
Egyes feltételezések szerint bizonyos kórokozók okozzák a bélgyulladást - a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a MAP-baktérium - Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis - a főbűnös. A kórokozó első lépésben a marhákat támadja meg, majd a tejükkel vagy húsukkal, esetleg az állatok trágyájától ne kellőképpen megtisztított zöldségekkel vagy gyümölcsökkel kerül az emberi szervezetbe. A helyzetet súlyosbítja, hogy a MAP-baktérium rendkívül ellenálló a hőkezeléssel szemben, és akár több hónapos inaktív időszakot követően is támadásba lendülhet.
Egyes kutatások szerint az étrend is szerepet játszhat a kór kialakulásában: a kevés zöldséget és gyümölcsöt, illetve halat fogyasztó kicsik nagyobb eséllyel jelentkezik a Crohn-betegség.
Vitatott, hogy van-e összefüggés a lelkiállapot és a Crohn-betegség között. A megfigyelések szerint pszichoterápia hatására a betegek testi tünetei is enyhülnek - így könnyen elképzelhető, hogy már a betegség kialakulásához is hozzájárul a pszichés terhelés.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése