Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. augusztus 4., kedd

Fontos tanácsok a gyermekek gyógyszeres kezeléséhez

Fontos tanácsok a gyermekek gyógyszeres kezeléséhez
A legtöbb gyógyszer csak akkor biztonságos és hatásos, amennyiben a szervezetbe történő bejuttatása adott időközönként és specifikus dózisokban történik. Amikor az orvos felír egy gyógyszert vagy egy vény nélkül kapható gyógyszer szedését javasolja gyermeke számára, a következő fontos tanácsokra érdemes mindig emlékeznie. 
·                 A gyógyszereket gyermekek elől elzárva és csak a látókörükön kívül szabad tárolni.3 Soha ne felejtse el a gyógyszerek tárolóinak kupakját visszahelyezni.2
·                 Adagolás. Az orvos által felírt és a vény nélkül kapható gyógyszerek helyes adagolása egyaránt függ a gyermek életkorától és testsúlyától,4 ezért győződjön meg róla, hogy az orvos és a gyógyszerész is tisztában legyen gyermeke testsúlyával.
·                 Használati útmutató. Győződjön meg róla, hogy ismeri – és megérti – a gyógyszer használati útmutatóját és benne a következőket: mekkora adag gyógyszer adható a gyermekének, milyen gyakorisággal, és mennyi ideig tarthat a kezelés.5 Ha a gyermek kettő vagy többféle gyógyszert szed egyidejűleg, mindig ellenőrizze a gyógyszerek betegtájékoztatóját, hogy meggyőződjön arról, hogy a gyermek nem kapja ugyanazt a hatóanyagot több gyógyszer révén. Amennyiben több orvostól kér tanácsot, győződjön meg róla, hogy mindegyikük tisztában van azzal, hogy a gyermek mikor és mennyi gyógyszert kapott, hogy a dózis megduplázása vagy egy dózis kihagyása elkerülhető legyen.
·                 Hatások/mellékhatások. Mielőtt gyermekének adná a gyógyszert, tájékozódjon a lehetséges mellékhatásokról, amelyeket a termék betegtájékoztatójában találhat. A gyógyszer beadását követően figyelje gyermekén az esetlegesen megjelenő szokatlan tüneteket.
·                 Gyógyszerkölcsönhatások. Győződjön meg arról, hogy a gyógyszerésze tudja, hogy gyermeke milyen egyéb gyógyszereket szed, és legyen tudomása a családban esetlegesen előfordult allergiás problémákról is.
·                 Ne szakítsa meg a kezelést – amennyiben az orvos így rendeli. Az antibiotikumok esetében például a teljes mennyiséget be kell venni, még akkor is, ha gyermeke látványosan jobban van, mielőtt az antibiotikum teljesen elfogyna.6 Erre azért van szükség, mert az esetlegesen megmaradó baktériumok a gyógyszer abbahagyása után újra szaporodni kezdhetnek, és ezáltal a betegség visszatérhet, ha a teljes adag antibiotikum nem került beszedésre.6 Ha orvosa vagy gyógyszerésze azt javasolja, hogy a teljes mennyiséget be kell venni – akkor a teljes mennyiséget be kell venni.
·                 Csak a gyermek számára felírt gyógyszert használja. Soha ne adjon be gyermekének bárki mástól származó gyógyszert.3 Még abban az esetben sem, ha a betegség ugyanaz, az egyes embereknek ugyanis eltérő gyógyszerekre lehet szükségük, és eltérő módon reagálhatnak a gyógyszeres kezelésre. Csak az orvos tudja, hogy mi a leghatékonyabb kezelés.
·                 Ügyeljen a helyes adagolásra. Ha a gyógyszer csomagolásán feltüntetett javasolt dózis eltérő egységekben van magadva (evőkanál, teáskanál, milliliter, uncia), mint az a kanál vagy fecskendő, amely Önnél rendelkezésre áll, ne próbálja meg átszámolni a mértékegységeket. Kizárólag azt a mérőedényt használja a dózis kimérésére, amit a gyógyszerhez mellékeltek, vagy amit orvosa vagy gyógyszerésze is javasolt. Az is fontos, hogy ne használja az egyik gyógyszerhez mellékelt mérőedényt egy másik gyógyszer kimérésére. Kérjen gyógyszerészétől olyan, pontosan megjelölt kanalat vagy fecskendőt, amit kifejezetten gyógyszerek adagolására fejlesztettek ki.
·                 Ne használjon lejárt szavatosságú gyógyszert. Mielőtt bármilyen gyógyszert adna gyermekének, mindig ellenőrizze le a gyógyszer lejárati idejét, és ne adja be a gyógyszert, ha annak szavatossági ideje lejárt. A lejárt szavatosságú gyógyszerektől a betegtájékoztatóban leírtak szerint kell megszabadulni.3


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése