Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. június 18., szombat

HIZIK A GYERMEK-VÁLTOZTASSON A SZÜLŐ

HIZIK A GYERMEK, VÁLTOZTASSON A SZÜLŐ

A szülők szerepe rendkívül fontos a gyerekek étkezési szokásainak kialakításában. Ha meghízik egy gyerek, az a szülő felelőssége. Naponta tennünk kell a család és a gyerekek egészségéért, mert a gyerekkorban megtanult megfelelő életmód adja meg a hosszú, egészséges élet alapját.

Felejtsük el a diéta szót, mondjuk és próbáljuk ki helyette az egészséges táplálkozást, meg a rendszeres testmozgást. Unalmasan hangzik? Lehet, de csak így őrizhetjük meg a gyerekek egészségét és testsúlyát.

Ne akarjuk egyik napról a másikra megreformálni a gyermek életét és étrendjét, apró trükkökkel próbáljuk rávenni az egészséges ételek elfogadására.

Mi az egészséges?

A répa mindenképpen egészséges, különösen a nyulaknak. Miért van vajon az, hogy az egészséges táplálkozásról mindenkinek az ízetlen saláták jutnak az eszébe? Pedig ennél sokkal színesebb a paletta: gyümölcsök végtelen mennyiségben, zöldségek, gabonafélék (rizs, köles, bulgur), tésztafélék, sovány húsok, halak, tejtermékek, és igen, zsírokat is tartalmaz, mert erre is szüksége van a szervezetünknek, főként jó minőségű olaj vagy vaj formájában. Ezek az ételfajták tartalmazzák mindazokat a vitaminokat, amire a gyerekeknek és tulajdonképpen a felnőtteknek is szükségük van.

De az tény, hogy az egészséges táplálkozásba nem férnek bele a legmagasabb kalóriájú ételek, így például a jégkrém, a sajtburger és a mozizós cuccok – vagy csak nagyon ritkán. Nem kell örökre elfelejteni azokat, de nem is lehet felnőni rajtuk. Legyünk szigorúak, heti egy alkalomnál többször ne ehessen a – főleg túlsúlyos – gyerek gyorsétteremben.

Muszáj tanulni Nagyon nehéz úgy egészséges ételeket főzni, hogy magunk sem vagyunk tisztában az egészséges táplálkozás alapelveivel. Az is tény, hogy olyan korban élünk, amikor az evés sokkal nagyobb jelentőséget kapott, mint korábban, hiszen minden földi jót el akarnak nekünk adni. De enni és táplálkozni – két különböző dolog. Ehhez viszont meg kell ismerkedni szervezetünk működésével, a tápanyagokkal, az arányokkal, az egészséges főzési technikákkal.

Lássuk be, elég fontos kérdés, hogy milyen minőségű ételeket eszünk, mivel építjük vagy romboljuk a szervezetünket.

Nassoljon gyümölcsöt
Egy banán, egy narancs, egy alma, pláne apróra vágva és összekeverve, telitalálat. Tegyen hozzá néhány szem diót, egy kis kókuszt és kész is a pazar gyümölcssaláta. Még csak nem is drága, viszont laktatóbb, mint egy csoki a büféből.

Mi van a tányéromon?
A legjobb módja az egészséges táplálkozás rögös útjára való rálépésnek, ha mindig ügyelünk arra, hogy a tányérunk felét zöldségek töltsék meg. A másik felét osszuk ketté: az egyik negyedre fehérje, azaz hús, tojás, bab kerüljön, a maradékra pedig szénhidrát, vagyis rizs, tészta, krumpli. Ha pizzát eszik a család, kérjenek fejenként egy szeletet, és egyenek hozzá egy doboz salátát.

Ne zárjunk ki egyetlen ételt sem Nagyon rossz ötlet tinikorban kiiktatni bizonyos ételeket. Az egészségnek sem tesz jót, és fura viszonyba kerülhet a gyerek az ételekkel, ha egyes fajtákat bűnösnek kiáltunk ki. Nem szabad, hogy félelemmel vagy haraggal gondoljon az ételekre. Amúgy is reménytelen dolog kontrollálni, mit eszik a gyerek, ezért partneri együttműködésre van szükség, érezze, hogy megbízunk benne, nem kell eltitkolnia, ha néha elcsalja a diétáját. De másnap akkor vissza kell fognia magát.

A mozgás nélkülözhetetlen. Nincs annál szomorúbb látvány, mint amikor a gyerekek, akiknek lételemük kellene, hogy legyen a mozgás, képtelenek intenzívebb testmozgásra, annyira eltunyulnak. A szülő feladata, hogy beépítse a gyerek életébe a mozgást. Ha nem is példamutatással, legalább azzal, hogy szán rá pénzt, időt, és elviszi a gyereket sportfoglalkozásokra.

Sportoljon együtt a család! A szülő feladata, hogy korlátozza azt az időt, amit a gyerek a tévé és a számítógép előtt tölt. Válasszanak olyan sportot, amit együtt is végezhetnek. A legjobb a kerékpározás, az úszás, a túrázás, a tánc, alakítsanak a szomszédokkal vagy az osztálytársakkal focicsapatot, és hetente kétszer focizzanak. Ne teljen el úgy hétvége, hogy nem töltöttek el időt a szabadban, akár kertészkedéssel, sétával, kirándulással. Nem kell bonyolítani, irány a legközelebbi erdő, sportpálya. Ha törekszik az egészséges életmódra, ha megválogatja az ételeit, ha rendszeresen mozog, akkor az ön gyermeke ezt a példát látja.


Kedves Szülő!

Ha ön kövér, ha mindig az alakjáról és a súlyáról beszél, de nem tesz érte semmit, mert egészségtelen ételeket eszik, és órákat tölt tévézéssel, lustálkodással, akkor az ön gyermeke is ezt a példát fogja követni.

HASZNOS TANÁCSOK KÖVÉR SZÜLŐK GYERMEKEINEK
1. Mit igyon a gyerek? A túlsúlyos gyerekek esetében sürgősen el kell felejteni a cukros, szénsavas üdítőket. Helyette vissza kell szoktatni a gyerekeket a vízre, a gyümölcsteára, a jeges teákat úgyis imádják, a cukrot helyettesítsük természetes édesítővel, mézzel vagy sztíviával. A gyümölcslevekkel is érdemes csínján bánni, keressük az alacsony kalóriatartalmú verziókat. Egy 30 kiló feletti gyereknek is meg kell inni naponta legalább 1 liter folyadékot.

A gyerekek gyakran összekeverik a szomjúságot az éhséggel. Aki elegendő folyadékot iszik, az nem tömi egész nap a hasát.

2. Szerettessük meg a levest! A zöldségben gazdag levesek (a tészta felesleges) rostban gazdagok, félig megtelítik a gyomrot, és ami a legfontosabb, egészséges, nem hizlaló táplálékkal. Aki eszik levest, már nem tud annyit enni a második fogásból.

3. Készítsük együtt az ételt Talán nagyobb lesz a gyerek érdeklődése a zöldségek, gyümölcsök iránt, ha együtt készítik el a salátát vagy a gyümölcssalátát. A gyümölcssalátához adjunk zsírszegény joghurtot, egy kiskanál müzlit, így a ropogós ínyencség biztosan kedvére lesz a gyereknek.

4. Mi legyen az édességekkel? Nehéz kérdés. Semmi esetre se tiltsa el a gyereket az édességektől, inkább ismertesse meg kalóriaszegény verzióikkal, mint például a diétás pudingok, a light jégkrémek. Ha van ideje és kedve sütni, keressen az interneten energiaszegény, cukormentes sütirecepteket.

5. Ne tartson otthon nassokat! Soha ne tároljon otthon édességeket, mert el fognak fogyni. Legyen a hűtőben zsírszegény joghurt, sajt, saláta, gyümölcs. Csak ezekből lehessen válogatni. Mindig legyen az asztalon friss gyümölcs, fogyasszák együtt, a jó példa ragadós.

6. Kenyérfélék Ismertesse meg a gyerekkel a barna, teljes őrlésű, magvas kenyereket, elsőre nem biztos, hogy fog tetszeni, de hátha sikerül. Süssenek otthon együtt egészséges kenyeret, nem akkora fáradtság, mint hinnénk, és óriási élmény lesz az egész családnak.

7. Rendszeres étkezés A reggeli vagy a vacsora, illetve a hétvégi ebédek legyenek biztos pontok a család életében. Együtt, egy jót beszélgetve, mindenkinek jobban esik az étel, még a zöldségek is.

8. A reggeli kihagyhatatlan Szoktassa rá a gyereket, hogy reggelizzen. Teljes őrlésű kenyeret, nem cukrozott müzlit (jól meg kell nézni!) tejjel, gyümölccsel. Aki reggelizik, sokkal energikusabb a nap folyamán, és kevesebbet is eszik, nem szabad, hogy a vacsora legyen a legbőségesebb étkezés.



9. Gyorséttermek? Érdemes kerülni, amíg lehet, úgyis eljön az idő, amikor a kortárs társasággal bemegy. Nincs annál lehangolóbb, mint amikor a vasárnapi ebéd hamburger és sült krumpli az óvodás, kisiskolás gyereknek.

10. Ne étellel jutalmazzunk! A jó viselkedés jutalma soha ne csokoládé legyen, és a büntetés se az édesség megvonása. Az érzelmeinket szóban vagy simogatással, öleléssel fejezzük ki, ne édességet tömjünk a gyerekbe.

11. Ne erőltessük az evést Fogadjuk el, ha a gyerek azt mondja, nem éhes. A gyerek étvágya nagyon hullámzó, könnyen megnő, könnyen csökken. Emiatt felesleges aggódni, egy egészséges kis kamasz nagyon jól érzi, mire van szüksége. Viszont, ha a kóros soványságra utaló evési zavarokat fedezünk fel a lányoknál, sürgősen forduljunk pszichológushoz.

Miért egyszerűbb helyesen táplálkozni, mint állandóan diétázni?

A szigorú diétázás egyáltalán nem ajánlott 18 év alatt. Mivel a szervezet még sok szempontból fejlődésben van, így szakszerűen és hatásosan diétázni, főleg nagyon nagy túlsúllyal, mindenképpen orvosi felügyelet alatt ajánlott. Ha nagyon elhízott a gyerek, akkor elkerülhetetlen egy szigorú táplálkozási rend kialakítása és betartása, persze ehhez a szülők felelősségteljes hozzáállása és segítsége is nélkülözhetetlen.
Minden radikális tinidiéta maga után vonja a csontsűrűség csökkenését, ami majd később fog gondot okozni, csontritkulás formájában. 12 és 17 év között szilárdul meg a csontok 90 százaléka, így ez az időszak egyáltalán nem alkalmas arra, hogy megvonjuk a szervezettől a kalciumot, a D-vitamint, amelyek lényegesek a csontok növekedéséhez. A durva, éhezéses gyermekdiéták hallatlanul nagy károkat okozhatnak a serdülő lányok szervezetében. Felborul a menstruációs ciklusuk, szélsőséges esetekben a méh sem fejlődik ki rendesen, ami lehetetlenné teszi a későbbi gyermekvállalást. Persze ki gondol erre 14 évesen, amikor csak olyan sovány szeretne lenni, mint a topmodellek.
A szigorú diéta során nem jut a szervezetbe elegendő folsav és vas, ami pedig vérszegénységhez vezethet. Ez rontja mind a fizikai, mind a szellemi tevékenységet, ennek következtében leromlik a tanulmányi eredmény is.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése