Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. február 19., szombat

A DACKORSZAK ISMÉRVEI

--A DACKORSZAK ISMÉRVEI-

A dackorszak életkori sajátosság, s az első ilyen időszakot a gyermek két-három éves korában éljük meg.Olykor a gyermeknevelés egy nehéz periódusa ami kiboritja a gyermek környezetét,az állandó tiltakozó-NEM-el. Ha belegondolunk, ez érthető a gyermek részéről, hiszen amíg nem tudott beszélni, főként sírással fejezte ki, ha valamit el akart érni, vagy tudatni a környezetével. Azt is megszokta, hogy ezzel kivívta a figyelmet. Két-három éves korukra megtanulnak ugyan beszélni, de még gyér a szókincsük, idegen számukra, hogy szavakkal értessék meg magukat. Ehhez időre van szükség. A legtöbb szülőnek fejtörést okoz, mit is tegyen, ha a kicsire rájön a hiszti. Keressük a legjobb megoldást, amely minden gyermeknél más, és nincs aranyszabály. Jómagam a minnél kevesebb tiltást javasolom. Ami megengedhető, arra ne mondjunk nemet, s ha mégis muszáj, kerüljük a „nem” szót. Tapasztalat, hogy a szülők túl gyakran, és általában indokolatlanul is használják a „nem szabad” kifejezést, amivel felesleges korlátokat állítunk, a gyermek pedig nem érti, és még kíváncsibbá teszi a tiltás.
- Inkább tereljük el a gondolatait, kössük le a figyelmét mással, vagy magyarázzuk meg, hogy amit akar, hogyan lenne megengedhető, vagy értessük meg vele az ő nyelvén a mi szempontunkat. Akkor nincs mivel dacolni. Semmiképpen ne ragaszkodjunk elképzelt nevelési elveinkhez, a szüleinktől hozott mintákhoz, hiszen gyermekünk egyéniség, okosabb, ha megismerjük, és terelgetjük őt –az általa is elfogadott kis ösvényén..
A gyermek személyisége akkor fejlődik egészségesen, ha kellő figyelmet kap, ha azt érzi, hogy ő ugyanolyan fontos, mint a többi családtag. Ennek ellenére adódhatnak helyzetek, amikor ideig-óráig háttérbe szorul – mondjuk, vendégek vannak nálunk, vagy dolgozunk -, és mindenáron szeretné elérni, hogy vele foglalkozzanak. S ha ezt nem sikerül elérnie, jön a hiszti.
Ebben az esetben hatásosnak bizonyulhat, ha hagyjuk, hogy kitombolja magát. A gyerek bevet majd mindent: gurgulázva zokog, szívszorítóan sír, tombol, és földhöz veri magát. Hatásos lehet, ha ilyenkor magára hagyjuk, és magunkat megerősítve kibírjuk, amíg lecsillapodik. Megdöbbenve tapasztaljuk majd, hogy amint rájön, hogy ez az út nem vezet eredményre, abbahagyja, és mosolyogva előjön egy labdával, vagy az ölünkbe ül. Akkor viszont figyeljünk rá, játsszunk vele egy kicsit, hogy rögződjön benne az élmény, amely szerint a hiszti helyett célravezetőbb a békés út. Ez a felismerés és minta hasznos lehet számára a későbbi életében, az első lépés két értékes tulajdonság: az önuralom és az empátia kialakulása felé.

A szülők számára is fontos, hogy leszoktassuk a gyermeket a hisztiről, hiszen ha ezzel eléri, amit akar, rendszeresen - útközben, villamoson, üzletben, vendégségben – alkalmazza majd, amely rendkívül kellemetlen. Láthatunk ilyet nap mint nap az utcán vagy éppen más helyen, s mivel minden szem rájuk szegeződik, a szülő is elveszíti türelmét, kiabál, ráver a fenekére, fenyegetően bánik vele, és még da cosab. Ettől a gyerek még jobban sírósabbá válik. Éppen ezért tanácsosabb, ha gyermekünket otthon neveljük, s akkor elkerülhetjük az ilyen helyzeteket, amelyek egyébként a kicsinek is megrázóak.
S ne higgyük, hogy ha a gyermek elérni a négy-öt éves kort, akkor elfelejthetjük a dackorszakokat, mivel a tinédzserkor tartogat még számunkra lázadó, dacos időszakot. S a tanácsolható recept ebben a korban is, hogy ne vegyük fel a kesztyűt, őrizzük meg nyugalmunkat, forduljunk figyelemmel és türelemmel a gyermek felé még akkor is, ha ez látszólag nem is hoz eredményt. Később hálás lesz érte, és emlékezik majd rá A dackorszakban lévő gyermek sokszor az orvosi vizsgálat alkalmával egy cirkuszi mutatványhoz hasonlitható.Az egészségügyi személyzettől kezdve az összes jelenlévő csaladtagokkal hol szórakoztató hol groteszk jellegü egyedi jellegü mutatvényt rögtönöz a gyermek megnyugtatására-Ő jómaga még hangosabban üvölt akaratlanul kiüritve a várótermet is.

Szeretett és mélyen tisztelt profeszorom,tanitómesterem PROF DR.SZENTKIRÁLYI ISTVÁN ilyenkor a következő tanácsot adta-távolits elmindenkit a rendelőből,mert ha a gyermeknek nincs egy.eggyütérző támasza,megszeppen,elhallgat és lehetővé válik az orvosi vizsgálat elvégzése.De előadódhat az a lehetőség is hogy a –süvölvény-egész gyermekkorára elkerüli a rendelőnek a környékét is.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése