Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. február 22., kedd

MANDULAGYULLADÁS-PENICILLIN

-A PENICILLIN A MANDULAGYULLADÁS SZUVERÉN GYÓGYSZERE.

Ha valaki megkérdezné tőlem hogy az orvosi gyógyitó tevékenység eredményessége szempontjából milyen határkövet jelölnék meg az orvostörténelemben, következőt válaszolnám-egy FLEMMING/a penicilin felfedezője/előtti és az azutáni korszakot.De talán tovább mennék,véleményem szerint az emberiség történetének egyik legáldásosabb felfedezése volt.53 év tapasztalatával a tarsolyomban és kb 6o-7o évvel a felfedezés után még mindig azt kell mondanom hogy a penicillin a gyermekgyógyászat kezelési arzenáljában még mindig megőrizte kizárólagos helyét bizonyos betegségek kezelésében és még ma is az antibiotikumok-Édesanyja-

Az elmúlt évben jelent egy dolgozatom-Szatmár város kórházainak a története 13oo-tól kezdve.Ehhez a dolgozathoz gyűjtöttem dokumentációs anyagot és megrenditő adatokat olvastam-a 18-dik század elején egy skárlát járvány következtében 487 gyermek halt meg szatmár megyében.A gyermekhalál mindig utánozhatatlan döbbenetként hat,és ha ehhez az emberi,orvosi tehetetlenség dermesztő érzése is társul a kép érzelmi vetülete még drámaiabb.

Annak idején FLEMMING egy kis szuterén helységben jutott a nagy felfedezésre.Jóformán még kezelni sem tudta ezt a orvostudományban szinte egyedülálló felfedezést-Görög származásu felesége-menedzselte-és védte az akkor is létező-cápák-rohamától a különben is szerény,lelkiismeretes,titulusok nélküli gyakorló orvost.Egy-Isteni szikra- és már a következő évben a –penészgomba kivonatával-már egy súlyos fertőzéksekben szenvedő, elveszetnek itélt angol harci pilótát mentett meg 1o ezer egység penicillinnel Egyiptomban.

A kétkedők,irigyek,álnokok hada kénytelen kelletlen le kellet tegye a zászlót és meg kellet hajoljon a kissé félszeg de emberségében egydülállót alkotó orvos előtt.Sajnos a szellemi hitványság –csúcsán-ülők már lassan a nevét is elfelejtik,helyébe eszement érdemtelenek kerülnek.

Mint serdülő középiskolás én még megértem az –antibiotikum éra-előtti időszakot-amikor a fekete szinü vöröskereszttel jelölt lovas mentők hangos csengetéssel szatmár poros utcáin szálitották a skárlátos gyerekeket-Az illető házra vörös cédulát ragasztottak a tiltó járványtani szöveggel.Akkor még csak aszpirin.szulfamidok,hashajtók és kámfor sziverősitők szerepeltek a gyógyitó listákon.

A felfedezés engem már mint első éves orvostannhalgatót talát..Értelmileg,szakmailag és érzelmileg a felfedezés végigkisérte egész pályámat.A-penicilin diadalutját-értem meg. Katasztrofális,kétségbeejtő helyzetekben volt mihez folyamodjak és mindig megbizható támaszt kaptam,a beteg gyermek felépült,Ilyenkor mindig eszembe jutott egy –EMBER- a maga orvosi szerénységével és azzal a páratlan szellemi felvillanással ami csak századokban vagy évezredekben adatik meg valakinek.

6o év elteltével a penicilin még mindig szuverén antibiotikum egyes megbetegedések kezelésében.Az orvosi rendelőkben szinte napi megbetegedés a tüszős mandula gyulladás.Ennek egyedülálló megbizható gyógyszere a penicilin-/ha tüszős mandulagyulladás nincs kellőképpen kikezelve bekövetkezhetnek a szövődmények.a helyi vagy általános szövődmények,a második betegség-vesegyulladás,rheumás láz stb.

Egységes álláspont a tüszős mandulagyulladás kezelésében mindmáig az hogy a penicilin a betegség –elektiv-gyógyszere és ezt az álláspontot az orvosnak,valamint a szülőnek is el kell fogadnia.Mikor Hollandiában voltam egy klinikai tapasztalatcserén és közhasznu problémákról értekeztünk a kollégámmal a következőket mondta-Hollandiában már nem létezik a rheumás láz mert következetesen penicilin injekcióval kezelik a gennyes mandula gyulladást.

Ha ettől eltérünk a következő következményekkel számolhatunk-

-bekövetkezhet a második betegség ami a mandulagyulladás következménye,ez lehet vesegyulladás,vagy heveny reumás láz.

-a kórokozó a vérbe hatol és szeptikémiát okoz

- de meg kell emliteni a következő szomszédos limfás szervek szövődményeit is.

-mandula körüli tályog-a hátsó garatfali tályog-vagy az életveszélyt okozó mély nyaki tályog,ezek a lehetőségek ma már sokkal ritkábbak,de előfordulnak a helytelen kezelések következtében.

A gyakoribb változat az amikor az injekciós kezelés elkerülése végett,főként a szülők befolyására széles hatókörü antibiotikumokat adogolnak, szájon keresztül jó borsos árat fizetve érte..

Ezek nem specifikus kezelések-a kórképet ideig-óráig elaltatják,a gyermek állapota javul,lassan leláztalanodik-de sápadtabb,kedvetlenettebb marad,étvágytalanabb egyszóval sokkal elhuzódóbb és bizonytalanabb a gyermek gyógyulása.Zavaró körülmény az orvosnak az is hogy a garat kóros elváltozásai gyógyultnak látszanak,de az áll-alatti nyirokcsomók megnagyobbodása és fájdalmassága –árulkodó tünetek lehetnek egy lezajlott és nem kellőképpen kikezelt gyennyes mandulagyulladásra.

Ilyen esetekben a gyermek 2-3 napos penicilin kezelés után szinte-kivirul-

Máskor a helytelen kezelés egy gyennyes góc állapotát tartósitja,krónikussá válhat a betegség, aminek a mandula műtéti eltávolitása lehet a következménye-Mindezek vonatkoznak a garat és torok mandula gyennyes gyulladásaira is.

Egyébként a penicilin szuverén gyógyszer a skárlát,ótvar /impetigó/gócos vesegyulladás,a tüdőgyulladások és agyhártya gyulladások egyes formáinál.

Tehát ne bacsüljük le a penicilint a számos iparilag túlreklámozott széles hatáskörü,drága,úgymond –csodatevő-antibiotiotikumokkal szemben.

Használjuk a érzékenység kizárása után szakszerüen és bizalommal a penicillint az orvosi előirás szerint..

Dr.Bauer-Kismama-blog-

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése