Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. február 23., szerda

A HELYTELEN ANTIBIOTIKUM KEZELÉSEKRŐL

A HELYTELEN ANTIBIOTIKUM KEZELÉSEKRŐL

Szatmáron a –hidontúlon- nevelkedtem ,udvaros,kertes ,családi házban..Mindennapos részese voltam a levegő,napfény áldásos hatásának és a mozgás gyermekkori örömeinek.Annak idején nem voltak tömbházak,nem ismertük az antibiotikumokat.Ha egy évben egyszer,kétszer- meghültünk-ágyba dugtak bennünket,fórró teát itattak velünk,aspirint,vagy piramidont kaptunk-kiizzadtunk- és 3-4 napig pocoltunk a a tollpihés dunna alatt..Igy érlelődött a mi immunrendszerünk.Jött az urbanizáció a betonketrecekkel és azoknak a kelletlen járványtani hatásaival és ma már a H1N1 virus halálthozó kaszásként sétál közöttünk válogatva áldozatait. Majdnem egy évszázad távlatából tekintve gyökeresen megváltozott az emberi patológia-

Más időket élünk manapság- a korai közösségi élettel járó gyakori léguti fertőzések következtében már kisgyermekkorban igen gyakori az antibiotikumokkal való kezelések száma.Számos esetben a szülők orvosi javallat nélkül,saját kezdeményezésre adják gyermeküknek az antibiotikumokat. A gyógyszeripar érdekelt a mind újjabb és újabb készitmények piacra vitelére.Az ember már felismerési zavarokban szenved,csak kapkodja a fejét a „cilinek” inváziójának korszakában.

A rosszmájuság gyanújának elkerülése végett, azt el kell mondani hogy nagy részük nagyhatékonyságú, és eredményes,életmentő,.szakavatott kezekben.

Az őszinte szakemberek azonban kimondják, hogy nagy a valószinüsége annak,hogy a megismételt antibiotikum adagolás is hozzájárul az immunitás kialakulásának a gátlásához.Ez az egyik oka annak is hogy már kisgyermekkorban több megnövekedett mandulát észlelünk mint régebben,és következményképpen nagyobb a mandulakivétel kisértése..

A mi gyermekkorunk idején még nagyon korlátolt lehetőségek álltak a kezelő orvos rendelkezésére./lázcsillapitók,szulfatiazol készitmények stb/ Számos gyermekkori megbetegedéseknél állt az orvos tehetetlenül a sokszor halálos kimenetelü fertőzéseknél,és tétlenül nézte végig egy ártatalan lény elmulását.

Az antibiotikumok felfedezése mindmáig utólérhetetlen vivmánya az orvostudománynak-De minden csoda három napig tart,a kórokozó bakteriumok is kezdték kialakitani a számunkra is bonyolult védekező mechanizmusaikat-Ellenállnak bizonyos antibiotikumoknak,amik aztán hatástalanná válhatnak, hovatovább mind nagyobb számban.Ezt figyelembe véve a kezelő orvos eleinte az adagokat emelte, majd később mind újabb és újabb antibiotikum származékokat alkalmaz a mindennapi ténykedésben..De lassan bekövetkezik az ördögi körforgás végterméke is-nagyon sok kórokozó válik ellenállóvá és eggyúttal hatástalanná is, az adott kórképek kezelésében amelyeknél addig hatásos volt.

Ma már sok gyakorlati és elméleti tudásra van szükség , hogy el tudjunk igazodni ebben az előre nem látható kavalkádban.

A gyakorló orvoslás egyik nagyon nagy problémája,az antibiotikum kezelésekkel történő visszaélés, leküzdése a mindennapi gyógyitó tevékenységben. ig Nem elég az egyes antibiotikumok mellékhatásait megelőzni. A nagy púp a hátunkon,a visszaélés az antibiotikumokkal,a mind hatékonyabb készitményekre való törekvés,ami sok ellentmondásos helyzetet teremthet egy betegség lefolyásában..

Sokan vagyunk részesei ennek a folyamatnak,ugyanakkor felelősei is. Kutatóktól,a gyártók,aversenyszféra,forgalmazók,orvosok,betegek,szülők,mindmegannyian lelkiismereti rangra kell emeljük ezt a kérdést.

Ki kell azért hangsúlyoznom azt a tényt hogy az antibiotikumos kezelés elsőszámu felelőse „A GYÓGYITÓ ORVOS”.

Nem tisztem ezt a nagy felelősséget és az ezzel járó hibahatárokat elemezni.

Jómagam mint gyakorló gyermekorvos a szülők,a környezet gyakoribb gondatlanságból vagy tájékozatlanságból elkövetett hibáiról szeretnék szólni és néhány gyakorlati tanácsot adni ami, az antibiotikum kezelést illeti:

1. Az antibiotikumkezelést az orvos a helyes diagnózis feláállítása után javasolja

- nem adagolunk antibiotikumot – vaktában-bármilyen természetü lázas betegség leküzdédére/mert például a szomszéd gyermekének is ezt irták fel,vagy egy más betegség alkalmával jól hatott

- az antibiotikum kezelésnél nagy hiba a „láz = fertőzés = antibiotikum kezelési” séma alkalmazása.

- az orvosi előirás szerint, be kell tartani a kezelés ritmusát,az előirt adagot, a kezelés tartamát

- a szülőnek kötelessége informálni az orvost 24-48 óra után a beteg gyermek állapotának az alakulásáról

2. Nem kezdünk kezelést saját ötleteinkre támaszkodva,lázas fertőző megbetegedéseknél,gennygyülemeknél amig azok nincsenek sebészileg ellátva/pl-megnyitva/

3. A szügséges bacteriológiai próbák elvégzése nélkül

4. Nem adagolunk antibiotikumokat saját kezdeményezésből,enyhe lázas betegségeknél amik ágynyugalomra és egyerü tüneti kezelésre meggyógyulnak

5. Ne tegyünk próbálkozásokat az antibiotikumok cserélgetésére/hátha jobb lessz !hátha jobban használ!

6. Ne adagoljunk antibiotikumot megelőzésképpen/pl egy egyszerü hülésnél a mandula gyulladás vagy tüdőgyulladás megelőzésére

7. Az orvos nem irhat fel antibiotikumot a szülők befolyása alapján

Dr.Bauer-Kismama-blog-

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése