Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. február 27., vasárnap

DR.BAUER-KISMAMABLOG

-A KRÓNIKUS HASI FÁDALMAK ÉRTÉKELÉSE

GYERMEKKORBAN.-

Számos gyermeknél akiket rendelésre hoznak,a hasi fájdalmak visszatérő jellegüek.Az úgymond hasfájós gyermekeket sokszor elmarasztalják hogy-kényeskednek-és környezetük is elhanygolja a gyermek panaszait.Pedig a gyermek valóban szenved és panaszainak reális de nem felfedezett hasüri okai lehetnek vagy vannak-

A gyermek nem tudja panaszait értékelhetően elmondani úgy hogy annak teljesen meggyőző ereje legyen,a hasi fájdalmakat pedig nem tudja olyan pontosan körűlhatárolni mint egy felnőtt.Ebben a helyzetben a gyakorló orvos is nehéz helyzet elé van állitva-Igen sok alkalommal tanácstalanul áll egy-egy eset előtt-Bélféregnek minősitve a fájdalmak eredőjét,többszörös eredménytelen féregűző kezelést irnak elő,ami nem mindig ártalmatlan-Mások, számos esetben vakbéleltávolitást eszközölnek a beteg gyermeknél.

A krónikus hasi panaszok gyakoriságát szemléltető statisztikai adatok az anglo-xaxon irodalomban kimutatták hogy minden tizedik gyermek visszatérő hasi fájdalmakról panaszkodik.Tehát a szakirodalmi berkekben égetővé vált a kérdés az okok tisztázását illetően.

Nyilvánvalóvá vállt hogy a német MORO által leirt –Köldökkólika-csak egyes esetekben állja meg a helyét/a 4-5 éves koru, általában elkényeztetett

gyermekeknél köldökkörüli erős hasfájásra panaszkodik a gyermek,amivel inkább a környezetét zsarolja.

Az 195o-6o-as években APLEY amerikai gyermekgyógyász 15-2o% ban azt állitja hogy a fájdalmaknak szervi bántalom áll a hátterében.MALAFOSS francia szerző a szervi részvételt ettől magasabbnak itéli és 35-4o % -ra itéli.

MONDOR neves francia sebész emlitte egyik betegét aki a következőket nyilatkozta-Én kis gyermekkoromtól kezdve- eszek,szenvedek és hányok-Ennek a 45 éves betegnek, egy gyermekkora óta nem felfedezett patkóbél felődési rendellenesség okozta a panaszait.Több esetben, egy műtét vagy boncolás mutatja ki az okát.egy egész életen át tartó szenvedésnek.Jómagam 25 éven át foglalkoztam ezzel a nehéz fejezetével a gyermekgyógyászatnak kutató munka jelleggel.A vizsgált.gyermekek száma ezren felül volt.

A szakmai tevékenységem során nagyon zavart, hogy egyes esetekben az ilyen természetü panaszokat képtelen voltam megnyugtatóan orvosolni-Rendre hozták a gyermekeket hogy fáj a hasuk.ha megkérdeztem hogy hol-a kis paciens a tenyerét a hasára tette és azt mondta hogy- itt-Ilyenkor lettem aztán –totál káros-mert itt van előttem a hasüreg a sok hasüri szervvel-hol kezdjem, milyen vizsgálatokat végezzek el stb.

Hosszas tájékozódás és tépelődés után igyekeztem olyan kivizsgálási rendszert bevezetni ebbe a szövevényes patológiába/főként a szelektiv radiológiai vizsgálatokat kiváló radiológus kollégámmal aki elhagyott bennünket-Dr.Lőrinczy Dengeziccsel/aminek segitségével el tudtunk igazodni ebben a nehezen hozzáférhető fejezetben-pl-az epehólyag, patkóbél,hasnyálmirigy fejlődési redellenességei amelyek,nem járnak aggasztó klinikai tünetekkel.A fekély betegség,a patkóbél gyulladásos megbetgedései,az epehólyag veleszületett elváltozásai és más természetü kórképek.

Ilyen előzmények után mint a tudomány történelemben megannyiszor szügségszerüvé vált egy új részágazatnak a gyermek-gasztro-enterologiának a megjelenése.Ennek a feladata hogy a gyermekkori visszatérő hasi fájdalmainak okaival is foglalkozzon. kutató munkával rendet teremteni.A meglévő kivizsgálási lehetőségek kiegészitéseképpen ujakat kell bevezetni,mindez érvényes a vese és kiválasztó rendszerre is..

.

A szülőknek ezeket a hasi panaszokat a helyükön kell értékelni.Nem szabad a kérdést azzal elintézni hogy nyafogós a gyermek,vagy kényeskedik,esetleg válogatós.El kell kerülni azt is hogy az állandó hasfájós gyermek konfliktus helyzetet tartson fenn akár a családban akár az iskolában.

De akkor feltevődik a kérdés,milyen esetekben forduljon egy szakintézethez a szülő.

Megfigyeléseim szerint a következő esetekben-

1-Ha a hasi fájdalmak tartama körülbelül 1-4 év-minden kezelés ellenére.

2-Ha a fájdalmakat a gyermek mindig ugyanazon a ponton jelzi

3-Azokban az esetekben amikor a fájdalomhoz a következő emésztőrendszeri tünetek társulnak-hasi puffadás,hangos felböfögés,gyakran megismétlődő hányinger,hányás/olykor csillapithatatlan jelleggel,az étvágy csökkenése egészen a teljes étvágytalanságig,lepedékes nyelv,bűzös lehellet,

egyes esetekben hasmenés,migrénes fejfájás,az iskolai teljesitmény csökkenése,álmatlanság,magatartási és viselkedési zavarok.

4-Amikor a gyermek még a legszórakoztatóbb játékokat is abba hadja,mert az éhségérzete megvan,asztalhoz ül de néhány falat elfogyasztása után teltségérzésről panaszkodik, amihez fájdalom és szubiektiv hányinger érzés társul. A szülők sokszor felületesen itélik meg ezeket a tüneteket..

5-A hányásnak olykor csillapithatatlan jellege van-ilyenkor főként 1o éves kor után nélkülözhetetlen egy igen kompetens radiologiai

kivizsgálás.

6-A szülőknek meg kell figyelni a hasi fájdalom értékelésénél a következőket-a fájdalom intensitása-erőssége,ami lehet az enyhe és olykor kibirhatatlanság határai között,a fájdalmas időszakok ismétlődéseinek periódusai,a fájdalom összefüggésének a táplálékfogyasztással vagy az evéssel.

Megpróbáltam összegezni a visszatérő hasi fájdalmak igen nehéz fejezetének a kérdéskörét egy rövid történelmi áttekintéssel,valamint felhivni a szülők figyelmét azokra a tünetekre amiknek észlelésénél.megfelelő,profil értékü szakellátást kell igényelni.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése