Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. február 16., szerda

VISELKEDÉSI -GÉN-KÓDEX

VISELKEDÉSI GÉN KÓDEX

MOTTÓ-Gyermekgyógyászként volt alkalmam végigkisérni számos emberi sors alakulását , a zsenge gyermekkortól kezdve,a felnőttkorig,egyszersmind a szellemiségük jellemük,viselkedési módjuk alakulását a közösségekben amikben éltek.

A XXI-dik század embere ha valamit ad magára, be kell tekintsen a saját és mások genetikai kelléktárába.Ezt a kelléktárat tapasztalatom szerint,alakitani lehet,de alapvetően megváltoztatni nem.A hajlamok ,nemcsak az orvos- genetikailag jól látható és érzékelhető kórképekre jellemzők, hanem a szellemiség,lelkiség úgy mint a - a jó vagy rosszindulat,agreszivitás,irigység avagy a segiteni akarás,a szeretet,az erkölcsi limitek betartása,a jellem,gerincesség.stb-

Az hogy kivel állsz szembe az életed folyamán –egy hiszékeny naiv örökös prédájával a társadalomnak-vagy egy –mindenre fittyethányó,öncélu,fondorlatos rókával,vagy éhes farkassal-már a kezdetben szükséges körülhatárolni.

-Annak idején amikor valakinél hosszasan vagy megismétlődően egy-egy rossztulajdonság mindúntig visszatért,a környezete azt mondta-hogy benne van a vérében- vagy ilyen volt már kicsi korában is és nem tudtam kiverni belőle a rosszat mondják a szülők.Ezeket a létező -viselkedési modeleket- már századokra,évezredekre visszamenően kibölcselkedte az emberi társadalom. A szeretetet árasztó és szeretetre méltó ember az marad egész életében,ugyanúgy mint ahogy a másokat bármimódon megröviditők széles tábora.

A genetikai csomag alján még rosszabbizü, dolgokat is lehet találni-ami már anyagilag és erkölcsileg is ártalmas a közösségekre.

.Hajlamosak vagyunk arra hogy a gének-ilyen jellegü vonatkozásait/ a jó,kiváló,életrevaló/ csak bizonyos kategóriáju embercsoportok-történelmi kellékének tekintsük-Pedig a mindennap becsapott,áthazudott emberek bölcsesége, sok esetben döntőbb, az emberi eggyütlét szabványrenszerét tudtosan kijátszó, köntösök mögé rejtőzött-álnokhad-bűneinél.

Mint kezdő gyermekorvos nem akartam hinni a determinizmus kitételeiben.Azt vallottam hogy a pedagógia,a környezet megoldhatja az esetek többségében, az ilyen jellegü problémákat.

Hosszú emberi és orvosi tapaszatalatom abban a hitben győzköd már manapság,hogy minden egyén magán hordja a –genetikai védjegyét vagy emblémáját-viselkedési,magatartási vagy akár erkölcsi kódexében.

Úgy gondolom hogy egyedül a céltudatos alkotás és munka, esetleg egy nagyon feddhetetlen iskolai és családi környezet tartós hatása alakithat,modulálhat egy személy társadalmi viszonyulási alapjain.

Azzal a célzattal vetettem papirra ezt a néhány gondolatot,hogy ezeket felidézve életünkben sok kellemetlenségen és lelki kényszer-

szerhelyzeten tudunk átlépni, ezen ma is létező tények ismeretében.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése