Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. november 29., vasárnap

A HIV FERTŐZÉS TÜNETEI



A HIV-fertőzés tünetei
Ha felmerül a gyanú, hogy HIV-fertőzött, a legbiztosabb a HIV-teszt, de az alábbiakban felsoroljuk a legjellemzőbb tüneteket.


A vírus szervezetbe kerülésétől számított 1-2 hónapon belül a betegek 40-90 százalékánál influenzaszerű tünetek jelentkeznek, ez az ún. akut retrovírus szindróma (ARS). Előfordul azonban az is, hogy a HIV-fertőzött évekig tünetmentes marad.

Láz

Általában enyhe influenzaszerű panaszok kíséretében jelentkezik, mint a fáradtság, a duzzadt nyirokcsomók és a torokfájás.

Fáradtságérzet

Ez jellemző lehet a HIV korai és kései tüneteire egyaránt

Ízületi és izomfájdalmak, duzzadt nyirokcsomók

Az ARS-t gyakran tévesztik össze az influenzával, hiszen hasonlók a tünetek. A nyirokmirigyek (hónaljban, lágyékban, nyakon) mint az immunrendszer részei begyulladnak, ha fertőzés áll fenn.

Torok- és fejfájás

Ezeket is csak a tünetek összefüggésében lehet ARS-ként azonosítani. Ha a közelmúltban kockázatos szexben vett részt, a HIV-teszt a legbiztosabb önmaga és mások érdekében.

Bőrkiütések

Mind a korai, mind a késői fertőzésre jellemzők.

Émelygés, hányás, hasmenés

A fertőzés korai szakaszában az érintettek 30-60 százalékánál jelentkeznek ezek a tünetek.

Fogyás

Ez már az előrehaladottabb betegségre jellemző tünet, részben a súlyos hasmenés következménye. Ha több mint 30 napon át tart a hasmenés, láz és gyengeség, ami a testsúly 10 százalékának elvesztésével jár, HIV-fertőzésre lehet gyanakodni.

Száraz köhögés

A makacs köhögés, ami nem reagál a gyógyszeres kezelésre, a súlyos fertőzöttekre jellemző.

Tüdőgyulladás

A köhögés és a fogyás súlyos tüdőgyulladás előjele is lehet, a legyengült immunrendszer miatt az egyébként ártalmatlan baktérium is okozhat tüdőgyulladást.

Éjszakai verítékezés

A HIV-fertőzés kezdeti szakaszában a betegek mintegy felénél jelentkező tünet, később gyakoribbá válhat és független a szoba hőmérsékletétől.

Körömelváltozások

A köröm vastagodása, behajlása, hasadása vagy elszíneződése a kései tünetek közé tartozik, gyakran gombafertőzés (candida) eredménye.

Gombafertőzés

A későbbi fázisra jellemző a szájpenész, amit a candida fertőzés okoz.

Zavartság, a koncentrálás nehézségei

A kognitív problémák a HIV-vel kapcsolatos demencia jelei, általában a betegség kései szakaszára jellemző.

Szájon és a nemi szerveken jelentkező herpesz

Mind az ARS-ra, mind a HIV-fertőzés kései szakaszára jellemzők a fekélyek. A herpesz önmagában is a HIV-fertőzés kockázati tényezője.

Zsibbadás, gyengeség

A kései HIV-fertőzötteknél előfordulhat a kezek és a lábak zsibbadása, az ún. periferális neuropátia, ami a kezeletlen diabéteszben is előfordul.

Szabálytalan menstruáció

Az előrehaladott HIV-betegség növeli a szabálytalan ciklusok kockázatát, ilyen például a ritkább és enyhébb menzesz, de ez a súlycsökkenéssel is összefüggésben lehet.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése