Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. november 8., vasárnap

SAJGÓ TEST-MEGGYÖTÖRT LÉLEK



Sajgó test, meggyötört lélek - bántalmazott gyermek

Mindkettő hosszútávú káros következményekkel jár, mivel a gyerek felé azt az üzenetet hordozza, hogy nem szerethető, az igényei nem fontosak, és a testével nem önmaga rendelkezik.

Érzelmi erőszak

Érzelmi erőszaknak számít minden olyan cselekmény, amely a gyerekben tehetetlenségérzetet, zavarodottságot, félelmet vagy bűntudatot kelt.

Leggyakoribb példái a gyerek sértegetése, megszégyenítése vagy megalázása (gyakran más családtagok vagy idegenek előtt is), képességeinek, hobbijainak vagy barátainak leszólása, elhagyással, örökbeadással vagy egyéb ijesztő dologgal való fenyegetése, a gyerekkel való kiabálás, ordítozás vagy trágár beszéd, berendezési tárgyak dobálása, a gyerek számára fontos tárgyak összetörése, fokozott és indokolatlan kontroll vagy rettegést kiváltó viselkedés a gyerek mindennapi cselekedetei kapcsán (ruházat, barátok, iskolai jegyek folyamatos és elnyomó felügyelete), stb.

Gyerek elleni érzelmi erőszaknak számít a gyerek anyjának bántalmazása is, akár a gyerek előtt, akár titokban (pl. a másik szobában vagy fojtott hangon) történik.
Testi erőszak
Testi (fizikai) erőszaknak számít minden olyan cselekedet, amely a gyerek teste, illetve testi integritása ellen irányul. Ide tartozik a gyerek rázása, dobálása vagy lökdösése, megpofozása, kézzel vagy bármilyen tárggyal való megütése, megrúgása, fojtogatása, megégetése, leforrázása vagy hidegnek való kitevése, szobájába vagy egyéb helyre való bezárása, a lakásból való kizárása, alvás-, táplálék- vagy folyadékmegvonással történő büntetése, stb.
Szexuális erőszak
Az érzelmi és a testi erőszakkal ellentétben a gyerekek szexuális bántalmazását nem mindig kíséri nyílt kényszerítés és erőszak. Az elkövetők gyakran nyílt vagy burkolt zsarolással, kedveskedéssel vagy megtévesztéssel veszik rá a gyerekeket a szexuális cselekményekben való aktív részvételre, ezért az ilyen cselekményeket a szexuális visszaélés vagy abúzus kifejezésekkel szokták megnevezni.
A felek életkorából és a gyerek függő helyzetéből adódó hatalmi kiegyensúlyozatlanság miatt a felnőttek és a gyerekek közötti mindennemű szexuális kapcsolat káros és elfogadhatatlan, még akkor is, ha a gyerek a beleegyezését adta.
A szexuális erőszak tipikus példái: a gyerek intim testrészeinek fogdosása vagy rávétele, hogy valakit ilyen helyeken érintsen meg, a gyerek előtti maszturbálás, pornográf felvételek nézésére vagy abban szereplésre való kényszerítés, szexuális cselekményekre való rábírás, behatolás.
A gyerekeket a leggyakrabban nem idegenek molesztálják szexuálisan, hanem családtagok és közeli ismerősök (szomszéd, családi jó barát, tanár, pap)
http://www.patikamagazin.hu/betegszervezetek/cikkek/cikk/81/9.
Amennyiben az elkövető szülő vagy nevelőszülő tehát olyan bizalmi személy, akinek mind erkölcsileg, mind hivatalosan az lenne a feladata, hogy védje és óvja a gyereket , a szexuális erőszakot incesztusnak nevezzük.
Az incesztus nemcsak azt jeleni, hogy a gondozó megerőszakolja a gyereket vagy egyéb súlyos szexuális cselekményt követ el vele; hatásaiban nem kevésbé káros az úgynevezett incesztuózus hangulat, amikor a gyereket valamelyik szülő folyamatosan szexualizálja: fejlődő testét szexuális töltettel nézi vagy ilyen megjegyzéseket tesz, nem engedi, hogy a gyerek magára zárja az ajtót öltözés vagy a fürdőszobai teendői alatt, a gyerek számára zavaróan meztelenkedik, féltékenyen felügyeli és kikérdezi a gyerek másik nemmel folytatott viszonyait, promiszkuitással vádolja (pl. Biztos minden fiúval lefekszel.), stb.
Elhanyagolás
Az elhanyagolás valamely alapvető szülői feladatnak való nem-megfelelést jelenti, amikor a gyerek alap testi és lelki igényei figyelmetlenség vagy szándékosság miatt nem kerülnek kielégítésre:
·         táplálkozás: a gyerek nem kap enni, kiszárad, pénz és segítség nélkül egyedül kell gondoskodnia bizonyos étkezésekről),
·         ruháztatás: nincs az évszaknak megfelelő ruhája, ruházata piszkos vagy elhanyagolt,
·         működőképes és élhető életkörülmények biztosítása: a lakás mocskos és bogaras, nincs fűtés, az alapvető higiénés funkciók nem működnek, áttekinthetetlen rendetlenség uralkodik, a gyereknek nincs saját élettere a játékhoz és a tanuláshoz,
·         az életkori sajátosságokat nem figyelembevevő feladatokra kényszerítés: háztartásvezetés vagy kisebb testvérek gondozásának átruházása, gyerek tanulmányi haladásának akadályozása vagy nyomon követésének elmulasztása,
·         szeretetmegvonás: nem figyelni a gyerek örömeinek, bánatainak figyelmen kívül hagyása, közös programból való kitiltás, szeretetmegvonással büntetés, szobába zavarás, vagy bezárás,
·         az egészség veszélyeztetése: a gyereket nem orvoshoz vinni, amikor beteg, allergiájának nem megfelelő ételekkel etetni, testi adottságait vagy fogyatékát nem figyelembe vevő elfoglaltságokra járatni) stb.
A bántás nem mindig bántalmazás
Sokszor felmerül a gyereket nevelő felnőttekben a kérdés, hogy ha néha megpofozza a gyerekét vagy kiabál vele, akkor ő is bántalmazó szülő? Aggodalomra azonban nincs ok: a bántalmazott gyerekek világosan és pontosan elkülöníthetők az alapvetően szeretetben és biztonságban élő gyerekektől.
Az a gyerek, akivel gondozója alkalmanként fáradtsága, idegessége vagy türelmetlensége miatt kiabál, még nem okvetlenül bántalmazott, hiszen ez önmagában nem bántalmazás, csak bántás.
Bántalmazásnak azt nevezzük, amikor valaki:
·         a)Visszatérően és rendszeresen ugyanazokat a bántásokat követi el egy rábízott gyerek ellen.
·         b)A gyerek bántását jogosultságérzéssel vagy a gyerek rosszaságával magyarázza, ezért a bántalmazást nem bocsánatkérés és a jövőbeli szülői viselkedés megváltozása követi, hanem további hasonló szülői túlkapások.
·         c)A gyerek kimutathatóan lelkileg és gyakran testileg is sérül.
Egy egészséges és felnőtt személyiségű szülő büntetetés helyett magyaráz, mert nem a gyerek frusztráló viselkedése által keltett dühe irányítja, hanem az a tudatos döntés, hogy számára minden körülmény között a gyerek boldogsága és biztonsága az elsődleges szempont.
Ha egy gyereket bántalmaznak, viselkedésében és gondolkodásában egy sor eltéveszthetetlen tünet jelenik meg: tehetetlenséget, rettegést, megalázottságot és bűntudatot érez, és ezek az érzések a szülői feloldás hiányában az évek során átveszik az irányítást a gyerek személyiségszerveződése és világlátásának alakulása fölött.
A gyerekbántalmazás hatásai
·         Testi következmények:
o    Sebek, zúzódások, törések
o    Az állandó rettegés és bizonytalanság okozta pszichoszomatikus betegségek: hasmenés, fejfájás, orvosi ok nélküli súlyos megbetegedések, allergiák kialakulása.
·         Lelki és viselkedésbeli következmények.
o    Elmagányosodás, gátlásosság, belső rosszaságtudat és bűntudat, hamis én kialakulása ( Ha az emberek megtudnák, valójában milyen vagyok, mindenki eltaszítana. ),
o    agresszió a kortársakkal,
o    öngyilkosság fontolgatása vagy öngyilkossági kísérletek,
o    szökési kísérletek,
o    drog- vagy alkoholfogyasztás, bűncselekmények és bandák felé sodródás.
·         Felnőttkori hatások
o    Depresszió, elmagányosodás,
o    nehézkes vagy nem létező intim kapcsolatok,
o    alkohol vagy drogfüggőség, ismételt önveszélyeztetés (pl. újabb bántalmazó kapcsolatok nem elhagyása).
Mit tehetek, ha tudom, hogy egy gyereket bántalmaznak?
Az első feladat a gyerek biztonságának megteremtése amennyire lehet, a nem-bántalmazó családtagok maximális bevonásával. Ez bizonyos esetekben elég jó megoldás lehet, ám sokszor nincs a közvetlen környezetben olyan mozgósítható családtag, vagy éppen ők jelentik a veszélyt. Ilyenkor külső segítségre lesz szükség: akár a rendőrség, akár a gyerekjóléti szolgálatok munkatársainak személyében.
Fontos tudni, hogy a 2003. márciusában született 2003/13-as számú rendőrfőkapitányi intézkedés értelmében a rendőrség köteles minden családon belüli erőszakra utaló esetben a helyszínre kivonulni, és amennyiben kiskorúak is érintettek, adatlapot felvenni az ott látottakról, amelyet a helyi gyerekjóléti szolgálatnak tovább kell küldeniük.
Ha az itt leírtakon túl további kérdései vannak, az alábbi elérhetőségeken léphet kapcsolatba segítő szakemberekkel:
·         területileg illetékes gyermekjóléti szolgálat,
·         területileg illetékes rendőrkapitányság áldozatvédelmi referense,
·         NANE Egyesület segélyvonala: 06 80 505 101 ( minden este hattól tíz óráig)

  http://www.patikamagazin.hu/betegszervezetek/cikkek/cikk/81/9

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése