Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. november 10., kedd

MIT TEGYEK HA LUSTA A GYERMEKEM



Mit tegyek, ha lusta a gyermekem?




Kövess bennünket a Facebook-on

Lusta a gyerekem, és nem tudok vele mit csinálni! Egész nap csak ül, fekszik, és nem érdekli semmi. Melyek a lustaság gyökerei, és hogyan lehet hatni a lusta gyerekre? Létezik-e lusta gyerek?

  • Mi a lustaság?

„A lustaság nem más, mint pihenés elfáradás előtt” mondja Jules Renard. A keresztény vallás szerint a fő bűnök egyike. De a lustaság nem egy dologból áll.

Lustaságnak értelmezik sokan a halogatást is, mikor rendelkezésünkre áll minden, hogy megtegyünk valamit, de mi várjuk a kedvező pillanatot. Véleményem szerint a lustaság az nem egyezik meg a halogatással, csupán a külső szemlélő számára.

E mellé még olyat is olvasni a neten, hogy az orvosok a lustaságot betegséggé akarják nyilvánítani.

  • Akkor mi is a lustaság?

A lustaság oka, hogy nincs megfelelő motivációnk. Ha lenne bennünk elég tűz, akkor mindent megvalósítanánk az életben.

  • Miért olyan fájó nekünk szülőknek, ha a gyermekük lusta?

  • Mert féltjük, hogy nem fog megbirkózni az élet nehézségeivel.
  • Mert eszünkbe jut, hogy mi mindent halasztottunk el az életünk során, amiről lemaradtunk, és ettől szeretnénk megóvni a gyermekeinket.

  • Mi a lustaság oka?

  • A kellő nagyságú motiváció hiánya. Ha nincs, ami lázba hozza a gyermeket, akkor nem is fog tenni érte. Ez nem volt mindig így, amikor kicsi volt biztos, hogy sok dolog érdekelte, kíváncsi volt, hajlandó is volt tenni azért, hogy a kíváncsiságát kielégítse. Azt érdemes megkeresni, hogy mi történt azelőtt, hogy elvesztette volna a gyermeke a belső érdeklődését. Ez lehet a nyitja annak, hogy képesek legyünk oldani a jelen állapot lustaságát.
  • „Megvan mindenem, nekem nem kell érte tennem, és ez természetes!” Hiába szülők szorgalma, kitartása. Az nem megy át csak úgy magától a gyerekekbe. Ha nem tanítjuk meg nekik, hogyan éljenek meg az élet nehézségei közepette, akkor lehet bármekkora vagyon, amit rájuk hagyunk, hamar lába kél, mert nem értékelik a mögötte álló erőfeszítést. Ezekben a helyzetekben a szülő mindent megtesz a gyermekéért, hogy neki jobb legyen. Csak a gyermek nem tanul meg gondoskodni magáról.
  • Lustaság ellenállásból. Az a helyzet áll elő, mikor a gyermeknek a próbálkozásait letörjük, vagy nagyon a mi elképzelésünk szerint akarjuk irányítani őt. Ekkor a gyerek átmegy passzív ellenállásba, ezzel próbálja nevelni a szüleit.
  • Félelem a felnőtté válástól. Tipikus kamaszkori félelem. A gyermek ki akarja élvezni a gyermekévei utolsó időszakát. Kevesebb benne az önbizalom, így nem a bulizós figurát választja, hanem otthon ül, és révedezik magába.
  • Lusta tanulni. Ez egy specifikus lustaság, hiszen nem az élete minden területére terjed ki a lustaság, hanem csak a tanulásra. De alapvetően igaz rá minden eddig felsorolt forma is. Nincs kellően erős motiváció a tanuláshoz. (Miért is lenne, hiszen senki nem mondja el, hogy mi a tanulás értelme.) Megvan mindenem, miért is tanuljak? Ellenállok nektek vagy a tanároknak, juszt sem!
  • Lusta vagy csak fáradt?
Az ember nem gép. Szüksége van megállásra. Ha úgy érzi, hogy a gyermeke valami miatt leáll, érdemes először megkeresni a megállás okát. A pihenés néha csodákat művel. Az is lehet, hogy a gyermek nem mer szólni, hogy fáradt, mert fél a szülei haragjától. Találjuk meg azt a pontot a gyermekünknél, mikor félre kell tenni a #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése