Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. november 25., szerda

MIT NASSOLJON A GYERMEK



Mit nassoljon a gyerek?
A nassolás alapvetően egy rossz szokás, amit lehetőleg el kell kerülni, és amire jobb, ha nem szoktatjuk rá a gyereket sem. Persze az édes élet és a gyerekkor nem szólhat örökké a szigorú étkezési szabályokról, és időnként mindenkinek jár egy kis jutalomfalat – de nem mindegy, hogy mikor és mennyi.
Számos olyan desszert és finomság létezik, amelyek kielégítik még a legínyencebb gyermek ízlését is, de eközben nem egészségtelenek. Az első dolog, amire a nassolással kapcsolatban oda kell figyelni az, hogy ha már a rendes, napi étkezések között majszol a gyerek – vagy akár mi magunk –, akkor ilyen nasi kerüljön a keze ügyébe. Van néhány nagyon is szerethető és egyszerű nasitippünk: ezekkel a „fogásokkal” nyugodtan megkínálhatod a gyereket időről időre, ha rájön a majszolhatnék.

Miért nassolunk?
Mielőtt azonban mutatnánk néhány könnyen elérhető és egészséges nasit, nézzük meg, vajon miért is olyan fontos, hogy folyton rágcsáljunk valamit? A nassolással az ember az egyik legalapvetőbb szükségletét elégíti ki – a boldogság ás örömérzet utáni vágyat. Az étel és maga a rágás az egyik legelemibb forrása ennek: már a csecsemőknél is megfigyelhetjük, hogy nem csak akkor végeznek szopómozgást a szájukkal, ha éhesek, hanem akkor is, ha éppen nyugtalanok vagy feszültek, mert a nyammogás, cuppogás és az evést imitáló tevékenység megnyugtatja őket éppúgy, mint a szájukba dugott cumi vagy a saját ujjuk. A táplálkozás, illetve az ahhoz hasonló orális tevékenységek ugyanis biztonságérzetet kölcsönöznek. Idővel azonban ezekről le kell mondanunk, hiszen nem elfogadott, hogy valaki még felnőtt korában is az ujját szopja, ha éppen a komfortérzete ezt kívánja. Ahogy növünk, ezt a cselekvést ezért felváltják a „legális” örömök, és az ujjunk helyett mást teszünk a szánba: jobb esetben különféle ropogtatnivalókat, apró örömöket nyújtó édességeket, és persze ezeknél sokkal károsabb dolgot is, például cigarettát. A dohányzásról éppen ezért is olyan nehéz leszokni, mert nem a nikotinhiány az elviselhetetlen a dohányos ember számára, hanem annak az orális élvezetnek és a szokásnak az elmaradása, hogy a cigit a szájba teheti és néhány percen keresztül ott tartja.
Nem mi kezdtük
A nassolás elemi igény, ezért aztán nagyon könnyű rászokni – különösen olyan körülmények között, ahol az étkezésekben nincs rendszer, és a szülők nem fordítanak elég figyelmet az egészséges táplálkozásra, vagy éppen maguk is a nassolás példáját mutatják a gyermekeiknek – például azzal, hogy az esti televíziózás elmaradhatatlan részévé teszik a különféle finomságok rágcsálását. Összességében tehát a nassolás az örömszerzésről szól, és egy könnyen felvehető, de annál nehezebben leküzdhető szokásról. A nassolás az emberi természet része, amit jól megfigyelhetünk különböző természeti népeknél is: sokuknál teljesen egyedi, saját nassolási „alapanyagaik” és szokásaik alakultak ki az évezredek alatt, amelyek olyan fontosak számukra, hogy némelyikhez még szent rituálék is kapcsolódtak. A legközismertebb példa erre az észak-amerikai indiánok hagyományos nasija, amit csiklefa, másként zapotafa (Achras zapota) nyugtató hatású, gumiszerű nedvéből nyertek. Ennek továbbfejlesztett formája az egész világon elterjedt – ma úgy nevezik, hogy rágógumi.

Egyszóval a nassolásról nehéz lemondani. De ha már ez a dolog így alakult, akkor legalább arra figyeljünk oda, hogy mit és mikor nassolunk: az alábbi nasik például nem csak örömet okoznak, de normális keretek között fogyasztva az egészségnek is jót tesznek. És még egy fontos dolog elöljáróban a „nasireceptekhez”: a nassolást gyakran a szomjúság elfojtására használjuk, ezért mielőtt majszolni kezdenénk, inkább igyunk meg egy pohár vizet, és nassolás közben se feledkezzünk meg a szükséges folyadékpótlásról!
Nasitippek
Dió, mogyoró, tökmag és mandula
A legegyszerűbb nasik a már említett olajos magvak a maguk természetes állapotában – ezek ráadásul rendkívül egészséges és fontos tápanyagokat tartalmaznak, úgyhogy a fogyasztásuk kifejezetten ajánlott. Persze nem zsákszámra és nem egyfolytában…
Aszalt gyümölcsök
Szintén egyszerűen elérhető finomságok az aszalt gyümölcsök, de ezekkel óvatosan kell bánni, mert amellett, hogy értékes vitaminokban gazdagok, a cukortartalmuk is nagyon magas.
Popcorn
De van ennél is jobb ötletünk, amit minden gyerek imádni fog: a pattogatott kukorica. Ha teljesen natúr formában készítjük el, nem tartalmaz semmilyen káros összetevőt, és ha mértékkel fogyasztják, a súlynak sem árt, és akár lefekvés előtt is ehető belőle egy kevés, nem fogja megfeküdni a gyerek gyomrát. Vigyázat, ez egy nagyon addiktív nasi, úgyhogy ne túl gyakran készítsünk!
Házi jégrém
Egészséges natúr joghurtból és gyümölcsturmixból kiváló házi jégrémet csinálhatunk. Nem kell hozzá más, csak az összekevert alapanyagok és egy szilikon jégkrémforma, amibe a massza önthető, és persze egy pálcika. A mélyhűtőben nagyon sokáig tárolhatjuk ezt, és melegebb napokon, de télen is megkínálhatjuk vele a gyereket – imádni fogja! Ilyen jégkrémet tiszta gyümölcsléből is készíthetünk – ehhez legjobb, ha mi magunk facsarjuk ki a gyümölcsök levét.
Joghurtos finomságok
Legyenek a hűtőben alacsony zsírtartalmú tejtermékek (kefir, joghurt, túró), amiből gyorsan összeállítható gyümölcsös rizs vagy gyümölcsös túró. Feldobhatjuk a házi gyümölcsös, joghurtos, túrós finomságokat teljes értékű gabonával készült gabonapehellyel is!

„Saslik” friss gyümölcsből
Vágjunk fel falatnyi kockákra különféle gyümölcsöket: banánt, ananászt, kivit, almát, körtét, epret, mandarint, dinnyét – ami éppen a kezünk ügyébe kerül. Tűzzük fel ezeket tetszőleges sorrendben egy pálcikára úgy, mint a saslikot, majd csepegtessünk rá finom, olvasztott csokit – még ízletesebb, ha a csokiba keverünk egy pár csepp sütőrumot is.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése