Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. november 9., hétfő

MIÉRT OLYAN INDULATOS,AGRESZIV A GYERMEKEM



Miért olyan agresszív és indulatos a gyerekem? 

  
 










            






Az indulatos gyermek sokszor tanácstalanságot okoz a szülőnek: mit tegyen a nehezen kezelhető gyermekkel, aki különben értelmes, segítőkész, jó humorú, de egyik pillanatról a másikra indulatos, dacos, támadó lesz?

Amit szülőként tehetsz…
Meg kell értened a gyermek viselkedésének változásait és, hogy mi áll ezek hátterében. Tanuld meg, hogyan kell reagálnod, amikor – sokszor jelentéktelen dolgok miatt – dühkitörései vannak. A gyerekek érzelmi változásainak okát általában könnyű kitalálni. Lehet fájdalma, akár bűntudata, de ezt sosem fogod megtudni egy beszélgetésből – a gyermek érzéseit a magatartása tükrözi.
Amikor egy gyermek szomorú, magába zárkózik, vagy igen keveset árul el érzéseiről. Ha bűnösnek érzi magát, kerüli az emberek társaságát és a szobájába vonul. Ha mérges, tönkreteheti a játékait, kiabálhat veled, hozzád dobálhat különböző tárgyakat.
A gyerekek nem beszélnek állandóan az érzéseikről, de viselkedésükkel sokszor többet is elárulnak. Amikor a haragszanak, esetleg dühkitöréseik vannak, földhöz verik magukat és ez minden bizonnyal valamilyen problémára utal. Ezekből a jelekből a szülőknek tudniuk kell, hogy a gyermeknek segítségre van szüksége. Ha nem kezelik a problémát, a későbbiekben sokkal súlyosabbá válhat.
Az önuralom hatékony lehet a fent említett probléma kezelésében; némi információgyűjtés és kísérletezés sem árt. Ha szülőként aggódsz gyermeked viselkedési problámái miatt, büntetés helyett előbb próbáld felismerni a mögötte húzódó okokat. Próbálj választ kapni arra, hogy mi az oka, amiért így reagál gyermeked a különböző kihívásokra, mióta áll fenn ez a probléma és mit gondol, érez a gyermek az ilyen helyzetekben?

Mikor kell szakértő segítségét kérni egy agresszív gyerek esetében?
Vannak esetek, amikor a gyermek haragját nem lehet csupán a szülők támogatásával és megértéssel kezelni. Még nem érték el azt a fejlődési szintet, hogy nyíltan beszéljenek az érzéseikről. Ami azt illeti, ők nem is értik, mi történik velük. Ha az erőszakos viselkedés és a dühkitörések rendszeressé válnak, szakember segítségét kell kérni. Egy tanácsadó nem várja el egy gyermektől, hogy megnyíljon és pontosan leírja, mi okozza az agressziót és az indulatát. Ezek olyan részletek, amelyekre kizárólag néhány tevékenységet követően lehet fényt deríteni.
A gyerekek kedvelik a játékos tevékenységeket, melyeket a szakemberek intelligensen használnak az indulatok és az indulat kezelésére. Ha játékok segítségével tanítják pozitív értékekre és elfogadó magatartásra, sokkal hatásosabb, mintha csupán egy indulatkezelő tanácsadóval helyeznék szemtől szembe. Feladatlapokkal, kifestőkkel, kirakósokkal, sokkal érdekesebbé és kellemesebbé lehet tenni a gyermek haragjának és dühkitöréseinek kezelési folyamatát. Az is meglehet, hogy bizonyos programokban vesznek részt és ezt ők közben észre sem veszik.



A gyermeki agresszió kezelése
A gyermeki agresszió kezelésének fogalma nehezen magyarázható el egy kisebb gyermek számára. Lévén, hogy nincs tudatában a pontos érzéseinek, és nem tud gyorsan gondolkodni, valamint döntéseit tudatosítani. Egy agresszív gyereket, aki lobbanékony és tele van indulatokkal nagyon nehéz megtanítani egy hatékony tanulási tervre, amelyhez logikus gondolkodás szükséges.
Alapfontosságú a gyerekek indulatainak irányítása; meg kell tanulnia, hogyan viselkedjen megfelelően különböző helyzetekben. Tudnia kell, hogy teljesen normális, ha mérges, de azt is meg kell értenie, hogy ezt az indulatot nem szabad negatív módon használni.
Ha idejében megtanítják a gyerekeknek, hogyan kezeljék indulataikat ez pozitív hatással lesz számukra a jövőre nézve. Tevékenységek és ismétlődő gyakorlatok segítségével a gyerekek meg fogják tanulni kezelni az indulataikat. Mindehhez sok türelem kell, ám az eredmények előbb-utóbb jelentkezni fognak.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése