Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. június 27., hétfő

A TÉRKÉPNYELVRŐL

Térképnyelv tünetei és kezelése
Mi a térképnyelv?
A térképnyelv egy olyan betegség, amit már maga az elnevezés remekül jellemez: ha ránéznek a nyelvre, azt látják, hogy olyan, mint egy térkép. A tünetet az okozza, hogy a nyelv egyes területein ugyan jelen vannak a fehérebb területekkel szegélyezett papillák (normál esetben a nyelv mindenütt ilyen), míg más részekről ezek hiányoznak, helyükön fehéres szegéllyel rendelkező vörhenyesebb, vörösebb elváltozások láthatók. Ez ijesztő lehet, de a jelenség ártalmatlan, az esetek túlnyomó többségében semmilyen panaszt nem okoz, csak a fogorvos hívja fel rá a figyelmet.
A térképnyelv előfordulása
A térképnyelv előfordulási gyakoriságáról pontos adatok nem állnak rendelkezésre, de nagyjából 2 százalék körülire tehető.
A térképnyelv okai
Nem ismerik a térképnyelv kiváltó okát, a jelenség pedig bármikor kialakulhat, gyerekkorban és felnőttkorban egyaránt jelentkezhet. Nem tudni azt sem, hogy kockázatát mi fokozza, a kutatások ez idáig semmilyen biztos összefüggést nem mutattak ki. Például keresték kapcsolatát a pikkelysömörrel , mert megfigyelték, hogy előfordulása a pikkelysömörös betegeknél talán gyakoribb, de egyértelmű összefüggést nem találtak. Ugyan észrevették, hogy a stresszes életmódot folytató személyek is gyakrabban érintettek lehetnek, de biztosan kijelenteni ezt sem lehet. Feltételezik, hogy esetleg a cukorbetegséggel is kapcsolatban lehet a térképnyelv, de bizonyítani ezt sem sikerült.

A térképnyelvet a stresszes életmód is kiválthatja
A családi halmozódásra vonatkozóan sincs biztos információ, bár egyes irodalmak szerint hajlama lehet öröklött. Kerestek a jelenség kapcsolatát a dohányzással is, mert logikusnak tűnt, hogy az emeli a rizikót, de ezt sikerült abszolút kizárni.
A térképnyelv tünetei
Sok olyan érintett van, aki térképnyelvét észre sem veszi, arra csak fogorvosa hívja fel a figyelmet. A gyerekeknél minden bizonnyal gyakrabban fedezik fel az elváltozást, lévén szájukba a szülők is belenéznek.

A felnőttek saját nyelvükön jellemzően fogselymezés során észlelhetik a problémát. Az esetek többségében a térképnyelv a látványon kívül már problémát nem okoz. Külleme sokakat zavarhat, lévén jellemzően a nyelv nagy területén jelentkezik, amikor pedig észreveszik, ijesztő lehet. Ritkán, de a térképnyelv egyéb panaszt is okozhat: fájdalmat vagy nyelvégést, bár ezek inkább csak kellemetlenséget jelentenek, nem éles fájdalmat.
A térképnyelv diagnózisa
A diagnózis felállítása szemrevételezéssel történik, laborvizsgálatra és egyébre nincs szükség. A betegség jelei annyira egyértelműek, hogy mással összekeverni nem lehet.
A térképnyelv kezelése
Ha a látványon kívül más panasz nincs, akkor kezelésre sincs szükség, főleg mert maga a tünet külső beavatkozással nem szüntethető meg. Ilyen esetben arra kell figyelni, hogy az érintettek az irritatív ételeket és italokat kerüljék. Ha valakinek egyéb panasza is van, akkor utóbbiakat már nem csak elővigyázatosságból kell betartani, hanem azért is, mert a beteg érzi, hogy nyelvének nem tesznek jót a csípős és forró ételek, italok.

Ha már panaszok is jelentkeznek, például a nyelv érzékeny, ég vagy fáj, akkor érdemes a nyálkahártyát hámosítani, ami A-vitamin olajjal lehetséges. Ezzel naponta kétszer kell a nyelvet nagyon vékonyan bekenni. Egyes vélemények szerint hasznos lehet a cink is, amelyet belsőleg kell fogyasztani. A nagyobb fájdalmat nem jellemzőek, de ha mégis jelentkeznek, az egyszerű fájdalomcsillapítók segíthetnek.
A térképnyelv gyógyulási esélyei
A panasz nem feltétlen múlik el, sőt van, hogy a nyelv egyik oldalára a másikra "vándorol", növekedhet és kisebb is lehet.
A térképnyelv megelőzése
Mivel a panasz kiváltó oka nem ismert, nincs mód a megelőzésre. Emiatt csak olyan általános tanácsok adhatók, mint például a stressz kerülése, kezelése.
A térképnyelv szövődményei
A térképnyelvnek szövődményei nincsenek, az elváltozások teljesen jóindulatúak. Viszont, mint minden jóindulatú szájüregi nyálkahártya-elváltozást, három havonta ezt is érdemes megmutatni fogorvosnak . Erre főleg akkor van szükség, ha valaki nem tud lemondani az irritatív ételektől, amiatt pedig nyelve kicsit érzékenyebbé válik. A megfigyelésre viszont csak a biztonság miatt van szükség, az elváltozás nem fajul el.
Hasznos tudnivalók
A térképnyelvnek elég sok elnevezése van, az egyik latin neve például ugyanazt jelenti, mint a magyar. Emellett van más jelentésű latin neve és, és annak megfelelő angol is: ez már nem térképnyelvet, hanem gyulladásos nyelvbetegséget, vándorló nyelvgyulladást jelent. Nevében viszont hiába szerepel a gyulladás szó, nincs szó tényleges gyulladásról. Egyéb elnevezésekkel is illetik a jelenséget, de valamennyi ugyanazt a betegséget jelenti.

-IKONOGRÁFIA.

1-



2-



3-



4-



5-



6-






#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése