Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. június 19., vasárnap

A GYEREKNEVELÉS TIZ SZABÁLYA

A gyereknevelés 10 szabálya

1. Dicséret és jutalmazás
A leghatékonyabb jutalmazás a figyelmes odafordulás, az elfogadás, a dicséret és a szeretet. Sem az édesség, sem valamilyen különleges élmény, sem egy új játék nem feltétlenül jutalomértékű. A pontozótáblára adott csillag vagy egy különleges kiruccanás éppúgy alkalmas a jó magaviselet serkentésére, mint egy drága ajándék.
 2.  Következetesség
 Ha meghoztál és kimondtál egy szabályt, ne változtass rajta a békesség kedvéért, vagy mert valami zavaró dolog közbejött. Tégy róla, hogy a szabályt mindenki – a párod is és más gondozó is – betartsa és betartassa. A szabály az szabály.
 3. Napirend
Tarts rendet az otthonodban és tartsd be a napirendet is. Határozd meg a felkelés, az étkezések, a fürdés és a lefekvés idejét. Ezek a család életének sarokpontjai. Ha a napirand beállt, akkor már lehetsz rugalmasabb is, ha például szabadságon vagy. A napirend adja meg a családi élet keretét, de nem szabad túlságosan merevnek lennie.
 4. Korlátok és határok
A gyereknek tudnia kell, hogy viselkedésének korlátai vannak – van, ami elfogadható és van, ami nem. Neked kell kijelölnöd a határokat és korlátokat, és meg kell mondanod a gyereknek, hogy mit vársz el, és mit fogadsz el tőle.
 5. Fegyelem
Csak akkor maradnak a helyükön a korlátok, ha fegyelem van. Ez határozott és tisztességes – a fair play szabályainak megfelelő - kontrollt jelent. Meglehet, hogy ennek fenntartásához a tekintély hangján kell szólnod a gyerekedhez, hogy a figyelmeztetés, az üzeneted célba érjen. Ha ez nem elég, vannak más fogások is, amelyekhez folyamodhatsz, de ezek között büntetés ne szerepeljen.

6. Figyelmeztetés
A figyelmeztetésnek két formája van. Az egyik fajta az, amikor te vagy az a beszélő óra, aki szól a gyereknek, hogy közeledik a lefekvés ideje vagy hogy hamarosan tálalod a vacsorát. A másik eset, amikor figyelmezteted, hogy amit tesz, helytelen, nem fogadható el. Ez módot ad neki, hogy minden további fegyelmezés nélkül, önként változtasson viselkedésén.
 7. Magyarázatok
A kisgyerek nem érti, hogy mit akarsz tőle, hogyan kell és hogyan nem kell viselkednie, ha nem magyarázod el neki. Mondd és mutasd is meg, amire kéred, hogy biztosan föl is fogja. Ne adj túl bonyolult magyarázatokat és ne okolj meg mindig mindent. Amikor fegyelmezed a gyereket, az életkorának megfelelően mondd el neki, hogy miért teszed. Kérdezz rá, valóban érti-e a fegyelmezés okát.
 8. Önuralom
Nyugi! Te vagy a szülő, a főnök, és a Te kezedben van a kormánykerék. Ne reagálj dühvel a hisztizésre, és ne ordíts vissza, ha üvölteni kezd. Te vagy a felnőtt! Ne hagyd, hogy a saját kölykeid felhúzzanak!
 9. Felelősség
A gyerekkor arról is szól, hogy fel kell nőni. Hagyd meg nekik a maguk felelősségét ebben a folyamatban. Legyenek olyan dolgok, amelyeket kipróbálhatnak, apróságok, amelyeket megtapasztalhatnak, hogy önbizalmuk legyen, hogy maguktól is rájöhessenek mindarra, amire az életben szükségük lesz. Vond be őket a családi életbe! Arról azonban bizonyosodj meg, hogy az elvárásaid reálisak, ne tedd ki őket fölösleges félelmeknek vagy kudarcoknak.
 10. Lazítás
Ajándék időre, szabadidőre mindenkinek szüksége van – még neked is. Gondoskodj róla, hogy a gyerek lefekvéskor ellazuljon, feloldódjon: mesélj neki, engedd, hogy hozzás bújjon. Teremts magadnak, a párodnak és a többi gyereknek is lehetőséget a kikapcsolódásra. Legyen számukra is időd együttlétre, amikor kettesben vagytok és csak egymással törődtök.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése