Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. június 4., szombat

TIZENÉVES ÁLOMSZUSZÉK

Tizenéves álomszuszék






Aki éjszaka úr, legyen nappal is az!
Becsengettek az iskolában, a diákoknak pedig újra, nap mint nap csörög a vekker. A tinédzser korosztálynak pedig minden porcikájuk tiltakozik az ágyból való kikászálódás ellen. Minden kétséget kizáróan álmosak.

A pubertáskort elérve a biológiai ritmusuk megváltozik, igazi álomszuszékokká válnak. Gyakran szenvednek alváshiányban, biológiai órájuk nem a külvilághoz (család, iskola) igazodik. A kamaszok közismertek arról, hogy ugyan képesek éjszakázni, de aztán ember legyen a talpán, aki kitessékeli őket reggel az ágyból. Valószínűleg az Ön gyermeke sem kivétel ez alól. Természetesen mindez nem azért van, mert lusták vagy makacs kis ellenállók. Ennek a viselkedésnek fizikai oka van. Itt az ideje, hogy Önnek, mint szülőnek ne csak az elkeseredett küzdelem maradjon. Van esélye tinédzsere "menetrendjét" beállítani. Nézzük hogyan!
Belső ketyegő

Mindenkinek megvan a saját biológiai órája, mely fiziológiai folyamatait befolyásolja. A biológiai és élettani folyamatok nagy része egy természetes ritmusnak megfelelően változik. Ez a ciklus - mely körülbelül egy nap - a cirkadián ritmus. A szervezet cirkadián ritmusa befolyásolja a testhőmérsékletet, az alvást és az ébrenlétet, valamint a hormonális működések zömét. Serdülőkor előtt ennek a cirkadián ritmusnak köszönhetően a legtöbb gyerek este 8-9 óra körül elalszik. De a pubertás megváltoztatja a tinédzserek biológiai óráját, és ennek köszönhetően csak később lesznek álmosak - gyakran csak 11 óra körül vagy még később. Ha pedig még gyakran sokáig fent is van egy tinédzser, az még inkább megzavarhatja ennek a belső órának a működését.
Ha túl kevés az alvás
A tinédzsereknek átlagosan napi 9 óra alvásra van szükségük ahhoz, hogy éberségi szintjük napközben optimális legyen. Valójában ennyit, rendszeresen csak nagyon kevesen alszanak. A barátok, tévénézés, iskolai elfoglaltságok, házi feladat, vagy esetleg még egy diákmunka is elsőbbséget élveznek az alvással szemben. Valójában a kamaszok több mint 25%-a számol be mindösszesen 6 és fél óra vagy még kevesebb alvásról, az Amerikai Nemzeti Alváskutató Alapítvány adatai szerint. Olyan nagy ügy ez? A válasz egyértelmű IGEN! Az alvásmegvonásnak nagyon súlyos következményei vannak. A napközbeni álmosság megnehezíti a koncentrálást, tanulást, vagy akár az iskolában való ébren-maradást is. A túlzottan kevés alvás hangulatingadozást vagy akár viselkedési problémákat is eredményezhet. És akkor még nem is beszéltünk a volán mögött ülő álmos tinédzserekről, akik akár halálos balesteket is okozhatnak.
Behozhatatlan hiány
Logikus megoldásnak tűnhet, ha a kamasz hétvégén próbálja meg behozni az alváshiányát. Valójában ez nem sokat segít, sőt, a biológiai óráját még jobban megzavarja. Egy kierőszakolt korai lefekvés még visszafelé is elsülhet. Ha gyermeke túl korán lefekszik, még az is előfordulhat, hogy órákig csak forgolódik, mert nem tud elaludni.
A belső vekker beállítása
Mit tehetünk? Ne fogadja el, hogy gyermeke ki van szolgáltatva pubertáskori biológiai órájának! Tegyen lépéseket! Még ma!
  • Szabályozza a világítást! Ahogy közeledik a lefekvés ideje, sötétítse, tompítsa a fényeket, lámpákat. Az alvás idejére minden lámpát el kell oltani. Reggel pedig tegye ki természetes fénynek gyermekét, húzza el a függönyöket, vagy húzza fel a redőnyt. Ezek az egyszerűnek tűnő dolgok segítenek jelezni azt, mikor van itt a lefekvés és felkelés ideje. Mindannyiunk szeme előtt van a délutánig sötétségben "úszó" kamasz-szoba! Ez az, amiből nem szabad rendszert csinálni.
  • Ragaszkodjon a menetrendhez! Nyilvánvalóan nagyon nehéz, de próbálja arra buzdítani kamasz gyermekét, hogy minden nap ugyanakkor keljen és feküdjön - még ha a hétvége kivételt is képezhet. Rangsorolja kötelezettségeit, és fékezze a késő estig tartó társas elfoglaltságokat.
  • Vétózza meg a gyakori szundikálásokat! Ha gyermeke álmos napközben, egy fél órás szundikálás iskola után frissítő lehet. De a túl sok napközbeni szunyókálás csak még nehezebbé teszi az esti elalvást.
  • Fékezze a koffeinfogyasztást! Egy adag koffein nyilván segít a kamaszoknak is, hogy iskolaidőben éberebbek maradjanak, de a hatás múlandó. A túlzott koffeinfogyasztás pedig csak először élénkít, később fáradtságot, szorongást idézhet elő, és megakadályozza a nyugodt éjszakai alvást is.
  • Alakítsanak ki lefekvési rituálékat! Ösztönözze tinédzserét arra, hogy este, lefekvés előtt fél órával már csak pihentető dolgokat csináljon. Vegyen egy forró fürdőt, vagy zuhanyt, olvasson, és kerülje például a hangos zenét, videojátékokat, az éjszakába nyúló telefonos traccsolást, az internetet. A minimálisra kell csökkenteni azokat a dolgokat, melyek zavarhatják a gyerek alvását (például televízió a másik szobában), csakúgy, mint amikor még kicsi volt.
  • Hagyja magát befolyásolni, ha kell! Néhány napig hagyja, hogy a gyermeke akkor menjen aludni, mikor Ő szükségét érzi - bármilyen későn is van - de ragaszkodjon egy fix ébredési időponthoz. Aztán változtassa a lefekvés idejét, 10-15 perccel hozza előrébb naponta, mígnem elérnek egy elfogadható időpontot. Az altatók és egyéb gyógyszerek - kivételes eseteket leszámítva - nem javasoltak a serdülők számára.
Mi lehet még az oka?

Vannak esetek, amikor a túlzott napközbeni álmosság valaminek a jele, és többről van szó, mint a belső vekker ingadozásáról. Ilyenek lehetnek a következők:
  • Gyógyszer-mellékhatások. Sok gyógyszer - például allergia, depresszió, vagy figyelemzavar, hiperaktivitás kezelésére szolgáló szerek - okoz álmosságot.
  • Depresszió. A túlzott vagy éppen csökkent alvás(igény) gyakori jele a depressziónak.
  • Apnoe (átmeneti légzés-kimaradás). A görög apnoe szó a légvétel hiányát jelenti, alvási apnoé alatt pedig azt értjük, amikor alvás közben az ellazult garatizomzat átmenetileg összezárul - pár másodpercre, de akár egy percre is. Az ember ilyenkor nem kap levegőt, légzése leáll, majd hirtelen levegő után kapkod. Az agy ilyen vészhelyzetben felébreszti az alvót, mivel érzékeli az oxigénszint csökkenését. Ez sokszor csak felületes ébredés, amelyet az alvó észre sem vesz, ám reggel mégis fáradtan ébred, nappal pedig elbóbiskol.
  • Nyugtalan lábak szindróma. Az elalvást megelőzően a lábon különböző furcsa érzések, bizsergés, akár fájdalom észlelhető, amely mozgásra javul, ezért a beteg fel alá járkál, vagy mozgatja a lábát ágyban fekve, így azonban jelentősen megnehezül az elalvás, és gyakoriak az éjszakai ébredések.
  • Narkolepszia. Hirtelen, rohamokban jelentkező nappali álmosság a legfontosabb jellemzője a narkolepsziának. Az alvásrohamok monoton körülmények között is, tulajdonképpen bármikor felléphetnek. Fő tünete a kataplexia: a narkolepsziás beteg hirtelen elveszti izmainak tónusát, és a szó szoros értelmében lebénul. A beteg képtelen izmainak "parancsolni", magatehetetlenül csuklik össze. A kataplexiás rohamok váratlan helyzetben, rendszerint erőteljes érzelmek átélése közben (nevetés, sírás,) jelentkeznek, rövid ideig tartanak.

Ha minden igyekezet, és a fentebb vázolt praktikák ellenére is gyakori, hogy az Ön gyermeke a notórius iskolapadban alvó diák, keressenek fel egy szakembert.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése