Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. június 25., szombat

INYTÚLTENGÉS

Ínytúltengés
Orvosi név:
Gingiva-hyperplasia

A betegség lényege:
Az íny szövetelemeinek a gyarapodásával járó túltengés vagy szövetszaporulat, melynek hatására az íny részlegesen vagy teljesen elfedi a fogakat.

A betegség oka:
A kiváltó tényezők általában hormonálisak, pl.: terhesség, vagy serdülőkor idején figyelhető meg a betegség gyakrabban. Előfordulnak gyógyszer (leggyakrabban phenytoin, cyclosporin származékok, egyes esetekben kalcium csatorna blokkoló gyógyszerek, esetleg hormonális fogamzásgátlók) okozta elváltozások is.

A betegség tünetei:
Kezdetben a fogak közé terjedő íny szövete szaporodik fel és nyomul egyre feljebb a fogak mentén, majd a folyamat előrehaladtával az egész íny megnagyobbodik. A fogakat részlegesen vagy teljesen eltakarhatja az elváltozás. A szövetszaporulat feszes, de kevésbé vérző, mint az ínygyulladások általában. Az elváltozás lehet sima vagy egyenletes.

Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele és a betegvizsgálat mellett vérvizsgálatot végeztethet a hormonális elváltozások kivizsgálására.

A betegség várható kezelése:
A kiváltó okok kiküszöbölése után az elváltozások növekedése megáll. A szövetszaporulatot műtéttel kell eltávolítani, ha panaszokat okoz. Ez időlegesen javulást is okozhat azokban az esetekben, ahol nem derül ki a kiváltó tényező. Jó hatású lehet folsav adása és az alapos fogkő és lepedék eltávolítás a fogakról.

Javaslatok:
Rendszeresen járjon el fogorvosához és jelezze, ha ilyen elváltozást észlel.

A betegség várható lefolyása:
A betegség nem jár súlyos tünetekkel az esetek nagy részében. Ha az ok nem szűnik meg, a műtét után újra kiújulhat az eltérés.

Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
ikonográfia

1-



2-



3-




#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése