Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. június 23., csütörtök

Kullancsípés és megelőzése

Kullancsípés és megelőzése

A kullancsról:
A hazánkban a leggyakrabban előforduló kullancsfajta az Ixodes ricinus, amely a lombos erdőkben, füves, bokros területeken, városi játszótereken egyaránt megtalálható. Sajnálatos módon a – pete-nympha-imágó-érett kullancs – érési folyamaton átmenő kullancs minden átalakulás során egy-egy ízben szív vért. Az utolsó szívás után a nőstény több ezer petét rak, s elpusztul. A folyamat 1-4 évig tart.
Az eltávolításról:
Mielőbb, s amennyire lehet fojtogatás, összepréselés nélkül távolítsuk el a kullancsot, lehetőleg kullancscsípesszel, kés hegyével, vagy kullancs eltávolító kanállal (a szemcsipesz alkalmatlan eszköz, mert levághatja a portohot a fejről). Így elkerülhetjük, hogy a kullancs gyomrából a vírusok átkerüljenek szervezetünkbe. Van ugyan jelentősége a mihamarabbi eltávolításnak, mert az emberi fertőzés a vérszívás megkezdésével egyidejűleg már megkezdődhet. A fej bennszakadása veszélytelen, akár egy apró szálka, pár nap után kilökődik. Az ilyenkor erőltett eltávolítás során a csípés helye elkerülhetetlenül fertőződik. A bőrre felvihető kullancsriasztók esetében mindig vegük figyelembe, hogy hány órára nyújtanak védelmet. Az eltávolítás után hasznos Betadinnal lefertőtleníteni az érintett területet. A széles körű vélekedéssel szemben a poly B vitamin szájon keresztüli alkalmazása nem tartja távol a vérszívókat. Ne kenjen olajat, vagy bármi más anyagot a kullancsra, mert ezzel fokozhatjuk a bejutás esélyét.
Sajnos a megbetegédések felében a kullancsot, illetve a csípést sem fedezi fel a beteg.
A tünetekről:
A kullancs okozta megbetegedések zöme 2 héten belül jelentkezik. A leggyakrabban bőrpír, láz, fejfájás, vagy nyirokcsomóduzzanat utlhat a folyamatra. Az esetek kb. 20%-ában alakulnak ki ideggyógyászati tünetek.
A kullancsok által terjesztett megbetegedések a következők:
Lyme kór - ez ellen sajnos nincs védőoltás
Kullancsencephalitis ( vírusos agyvelő és agyhártyagyulladás)- egyetlen megelőzése az oltás!
Tularémia, Q láz, Babesiasis, Erchichiosis, TIBOLA, visszatérő láz, Bartonellosis
Mi ellen véd a kullancsoltás, s hogy alkalmazzzuk?
1 éves kortól felfelé oltással jól kivédhető a fertőzött kullancs vírusa okozta agyvelőgyulladás. A Lyme kór nem. Nem árt tudni, hogy a pasztörizálatlan fertőzött tej (pl. kecsketej) is terjeszti a megbetegedést. A vírus jól szaporodik gerincesekben és ízeltlábuakban is, a fertőzést viszont az ízeltlábuak közvetítik  (a kullancsok kb. 1 ezreléke fertőzött a vírussal). Egy héttel a csípést követően infljuenzaszerű tünetek lépnek fel, majd újabb egy hét után jelentkeznek a központi idegrendszeri tünetek. A gyermekeknél fenyegetőek az életminsőget hosszú távon is sújtó következmények, míg a legmagasabb kockázatú csoportot a szülők jelentik. A nagyszülőknél pedig az immunfunkció csökkenése miatt válik gyakoribbá a betegség.
Az oltás három alapoltást jelent, a későbbiekben emlékeztető vakcinák adása szükséges. Érdemes időben megtervezni az oltást, mert pl. egy héttel az iskolai tábor előtt nincs értelme elkezdeni a vakcinációt. Részletekért érdeklődjön a rendelőben.
Védekezés a kullancsok ellen:
védőoltás
zárt ruházat
kullancsriasztó készítmények - mindig olvassuk el a hatásrtartamot, s megfelelő időnként újra fel kell vinni a bőrre.
kullancsellenőrzés: hazaérkezés utántetőtől talpig átvizsgáljuk a gyermeket.

kullancseltávolítás
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése