Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. június 2., csütörtök

Komoly betegséget is jelezhet a böfögés

Komoly betegséget is jelezhet a böfögés
Csecsemőkorban gyakori panasz az étkezések után jelentkező bukás, más néven böfizés. Az esetek többségében átmeneti panaszról van szó, fontos azonban ismerni, hogy mit tehetünk a tünetek enyhítésének érdekében, illetve mikor forduljunk feltétlenül orvoshoz.
"Étkezés során az elfogyasztott táplálék a szájból a nyelőcsövön keresztül a gyomorba jut, majd útját a bélrendszer felé folytatja. Egyes embereknél azonban visszafelé is lejátszódik ez a folyamat" - magyarázza dr. Hidvégi Edit gyermekgasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. "A gyomor keverő mozgása során nemcsak a patkóbél felé jut a gyomortartalom, hanem, ha rossz a nyelőcső alsó záróizmának működése, vissza is folyhat a nyelőcsőbe, akár a garatig is. Ezt a jelenséget nevezzük refluxnak."

Az első hónapokban természetes a visszafolyás

A kis csecsemőknél ez a bukás jelensége, amelyet szinte minden anyuka tapasztalhat. Azért büfiztetik a babákat etetés után, hogy a sok lenyelt levegő ne feszítse túl a gyomrot, rontva a nyelőcső záróizmának záró funkcióját. Attól függően, hogy az anyatej vagy tápszer mennyi ideig volt a gyomorban, egészen folyékony állapotban, vagy - később - túrós csapadék formájában jöhet vissza a szájba, illetve köpheti ki a csecsemő.

Ez az első hónapokban szinte természetes dolog. Amíg a baba csak kis mennyiséget bukik vissza, fejlődése normális. A kis mennyiség nagyjából az etetés után 5-10 percig jelentkező, két-három kortynak megfelelő táplálékot jelent. A bukások egyik gyakori és igen egyszerű magyarázata, hogy a gyermek minden bizonnyal túlette magát, ilyen esetekben egyszerűen csak a felesleget böfizi fel.

Megfelelő súlygyarapodás esetén nincs ok aggodalomra
A gyakori bukások láttán az édesanyák azt gondolhatják, a pici nem tud eleget enni, ezáltal megfelelően fejlődni. Amennyiben havonta körülbelül 400-500 gramm súlygyarapodást tapasztalunk, nyugodtak lehetünk, gyermekünk megfelelően fejlődik. Természetesen a súlygyarapodás az első időszakban intenzívebb és bizonyos hatásokra, akár időjárás-változás vagy fogzás a gyermek súlynövekedése átmenetileg lelassulhat, azonban ha féléves korára eléri születési súlya kétszeresét, nincs ok aggodalomra.
Féléves kora után lehet aggódni

A bukások gyakorisága nagyjából a gyermek féléves korára fokozatosan csökken. Egyrészt ekkorra a gyomor záróizma megerősödik, másrészt a gyermek ennyi idősen már felül, így kevesebb időt tölt fekve, mely szintén bukást eredményezhet. Ezek mellett a hozzátáplálás során bevezetett sűrűbb táplálékoknak is köszönhető a kevesebb visszabukott étel.

Ha azonban az etetés során a csecsemő hátraszegi a fejét, fájdalmasan sír, rendszeresen nagyobb mennyiség jön vissza a gyomorból, illetve a gyermek súlyfejlődése is jelentős elmaradást mutat, akkor már refluxbetegségről beszélünk, és orvosi segítségre van szükség. Intő jel lehet, ha a gyermek nemcsak az étkezéseket követő 5-10 percben, de akár egy órával később is rendszeresen bukik.

Általában nincs szükség gyógyszerekre

A tünetek kivizsgálása minden esetben fontos. Egyrészt az orvosi vizsgálatot követően, amennyiben az orvos semmilyen rendellenességet nem állapít meg, az édesanyák megnyugodhatnak, illetve tanácsokat kaphatnak, melyekkel csökkenthetők a tünetek. Másrészt feltárulhatnak a gyakori bukás hátterében meghúzódó olyan egyéb súlyos betegségek is, mint például a gyomorszájszűkület. Ez a betegség 4-7 hetes fiúk körében fordul elő, kezelése sebészeti beavatkozást igényel. A súlyfejlődés elmaradásának más okai is lehetnek, melyek közül az egyik legegyszerűbb, ha a tápszert nem megfelelően - például túl hígra - készítik el.

A csecsemőkori bukás az esetek jelentős részében nem igényel gyógyszeres kezelést. Anyatejjel táplált babák esetében sajnos az anyai diéta nem segítheti a tünetek csökkentését, tápszeres csecsemőknél a sűrűbb, úgynevezett antireflux tápszerek adása ajánlott. A gyermeket naponta többször, kisebb mennyiségekkel tápláljuk, és az étkezéseket követő fél órában lehetőleg ne fektessük le. Érdemes az ágy fejrészét kissé megemelni, hogy a felső testfél fekvő helyzetben kicsit magasabban legyen. Ez is segíthet a refluxos panaszok csökkentésében, megszüntetésében. Ha ezek a módszerek nem bizonyulnak eredményesnek, akkor jön csak szóba a gyógyszeres kezelés. A babák refluxa általában fél-egyéves korra megszűnik.

Fontos a korai diagnózis

Jelenlegi ismereteink szerint a refluxot megelőzni nem lehet, családi hajlam mutatkozik ebben a betegségben is. A reflux pontos és minél korábbi diagnózisa a komolyabb szövődmények elkerüléséhez tehát különösen szükséges. A kezeletlen betegség a későbbi életkorokban kiválthat köhögést, sípoló légzést, orrfolyást, arcüreggyulladást, mellkasi fájdalmat. A nyelőcső nyálkahártya-felmaródása miatt vérzés léphet fel, később gyomorszájszűkület alakulhat ki. A reflux során visszajövő levegő böfögést, a savas gyomornedv a szájban is érezhető savanyú ízt, esetleg kellemetlen szájszagot okozhat, a szájba kerülő savas gyomortartalom pedig hosszú időn át hatva akár a fogzománcot is kikezdheti.




#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése