Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. június 29., szerda

FITYMA KÖRÜLI GONDOK/ http://www.drszokehenrik.hu/index.php?section=web../.

Fityma körüli gondok


Fitymaszűkület, fityma-letapadás és fitymagyulladás
Tapasztalom szerint az orvoskollégák és a szülők körében berögzötten, generációról generációra átadottan legtöbbször nagyobb a dolog körüli aggodalom, mint indokolt lenne. Nagyon sok a téves és eltúlzott megítélés.

Ha a szűken értelmezett definiciót vesszük, akkor az újszülött fiúk 70%-ának fitymaszűkülete van; ami azt jelenti, hogy a legtöbb csecsemőnél a fityma nem simítható a makk mögé. Nagyszámú felmérések azt mutatják, hogy ez az arány a pubertás korra természetes úton, mindennemű beavatkozás nélkül 4%-ra csökken. A nemi szervek, beleértve bőrüket is, a nemi érés kezdetéig gyakorlatilag „alvó“ területek. Nem aktívak, nagyjából a szervezet növekedésével együtt arányosan növekszenek. Kisiskolás korban aztán lassan „életre kelnek“, és a másodlagos nemi jellegek kialakulásával együtt gyorsabban növekszenek. Ilyenkor a viszonylag szűk bőr is ugrásszerűen fel szokott lazulni, és helyt ad a makk előbújásának. Nagyon ritka az olyan kötőszövetes gyűrű, mely nem lazul fel idővel. Tehát a legtöbb esetben kisgyerekeknél semmi különös tennivalónk nincs vele. 
Ez a fityma teljesen normális, látszik, hogy elég hosszú a bőr vége, látszik a húgycső eleje. Sőt a rendszeres húzogatással azt kockáztatjuk, hogy a még szűk bőr (akár fájdalommentesen is) kissé megreped, majd hegesen gyúgyulva még szűkebb lesz.

8-9 éves korig tehát bőven elegendő, ha a húgycső vége jól látható a bőr mögött, addig a fityma nem kell hátragördüljön a makk mögé!!!



Nem ritka a képen is látható fityma részleges lenövése (lemezes összetapadása) a makkal. Ez teljesen normális, ám néha a smegma tömegesebb visszamaradásához (fitymafaggyúhoz) vezethet. A smegmafelgyülemlés lehet egyszeri, tehát nem kell rögtön műtétre gondolni. Ilyenkor sok orvos erőteljesen, egészen vissza szokta húzni a bőrt a makkról. Az én tapasztalatom az, hogy ez lelkileg igen traumatizáló hatású gyerekre és szülőre nézve egyaránt. Nemritkán éppen ezután keletkeznek gyulladások. Az óvatosabb orvos a letapadást érzéstelenítő kenőcs felvitele után gombos szondával is leválaszthatja, ez kevésbé drasztikus beavatkozás.
A letapadás azonban évekig megmaradhatnak úgy is, hogy semmiféle zavart nem okoz, és nem ad okot beavatkozásra.
A makk rendszeres tisztítását csak a pubertás idejétől fogva ajánlom, vagy akkor, ha jelentős mennyiségű smegma képződik.
Ha gennyes gyulladás alakul ki, a makkhoz tapadt fityma általában magától leválik.

Azoknál a fiúknál, akiknek újra és újra fájdalmas fitymagyulladása van, vagy vizeletürítés közben a szűk nyílás valóban vizelet-elfolyási akadályt jelent, mérlegelendő a rövid altatásban végzett kis rutin műtét. 
Ha fitymagyulladás lép fel, az nagyon fájdalmas tud lenni. Sok kisgyerek a hasát fájlalja, és nem tudja pontosan megmutatni. Ezért hasfájós kisfiúknál mindig érdemes benézni a pelekába, alsógatyába is. A bőr ilyenkor ijesztően piros és duzzadt tud lenni.


Ne ijedjünk meg ettől. Pisilésnél különösen csíp, úgyhogy sokan visszatartják a vizeletüket, ami még jobban növeli a feszültséget.
A leghatékonyabb ilyenkor napi 3-6 x 10-15 perces meleg kamillafőzetes ülőfürdőbe ültetni a fiúcskát. Ez pisilésre ösztönöz, csökkenti a fájdalmat és nagyon jól csökkenti a gyulladást. Ne nagyon húzzuk vissza a duzzadt bőrt a makk mögé, mert megrekedhet, és elzárhatja a makk vérellátását (parafimózis).  A köztes időre folyamatosan egy körömvirág-oldattal, esetleg valamilyen enyhe bőrbarát fertőtlenitővel átitatott gézlapocskát tekerjünk a megduzzadt fütyire. Igy 1-2 napon belül látványos javulás érhető el. A fityma csúcsán elhelyezkedő gyulladások gyorsabban szoktak gyógyulni, mint a hátul ülők.

 ------------------------------------------------------------------
Az idézet forrása: http://www.drszokehenrik.hu/hu/blog/fityma-k%C3%B6r%C3%BCli-gondok http://www.drszokehenrik.hu/index.php?section=web...
#1 Dr.BauerBela

1 megjegyzés:

  1. Tisztelt Kolléga!
    Ez a cikk-részlet az én honlapomról lett idézve. Nagyon örülök annak, hogy írásaim terjednek. Kérem adja meg itt is az idézet forrását: http://www.drszokehenrik.hu/index.php?section=web...
    Köszönettel, üdvözlettel Ph.D. Dr. Szőke Henrik

    VálaszTörlés