Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. augusztus 15., csütörtök

ANYAJEGY-SZEMÖLCS-TYÚKSZEM

*ANYAJEGY *SZEMÖLCS *TYÚKSZEM

Az anyajegyek, a szemölcsök és a tyúkszem meghatározása a köztudatban erősen összemosódott. 

Az elmúlt húsz évben a rosszindulatú festékes anyajegyek előfordulása megháromszorozódott, melynek hátterében az emberek megváltozott életmódja (a barna bőr divatja, a szoláriumozás, a déli országokban tett egyre több nyaralás) és a bennünket érő erősödő ultraibolya sugárzás áll. Emiatt kiemelt fontosságú, hogy a laikusok is képesek legyenek időben felismerni a bőr kóros elváltozásait, és elfogadják a rendszeres szűrővizsgálat jelentőségét.
Az anyajegy genetikailag hordozott adottságunk. Már születésünk pillanatában jelen lehet, de a gyermekkorban is kialakulhat. 

A festékes anyajegyek, latin nevén naevus pigmentosus, általában barnás színezetűek, de lehetnek kékes-feketék is. Ezek a foltszerű elváltozások a bőrtől akár el is emelkedhetnek, olykor szőrszál is kinőhet belőlük. A barnás elváltozások kicsi, általában 5 mm-nél kisebb, kerek képződmények, esetükben ritkábban fordul elő rosszindulatú elfajulás. Szőrszál ritkán nő ki belőlük. 

Az anyajegyek másik csoportja kékesfekete fél-egy centiméteres tömött ép bőrrel fedett elváltozások, melyek általában a kézháton, alkaron fordulnak elő. Ezek az anyajegyek sokkal nagyobb odafigyelést igénylenek, mert ezeknél nagyobb a rosszindulatú elfajulás veszélye.
A szemölcsök vírus (human papilloma vírus, HPV) eredetű elváltozások. Megjelenésük függ az immunrendszer HPV-fertőzésre adott, egyénenként változó válaszától. 
A szemölcsöket gyakran tévesztik össze a test fokozott nyomásnak kitett területein kialakuló bőrkeményedéssel, a tyúkszemmel. 

A szemölcsök általában bőrszínű, fehéres, változatos méretű lapos, vagy bőrből kiemelkedő, olykor hegyes elváltozások, melyek megtalálhatóak csoportosan, vagy elszórtan, akár önállóan is. Előfordulásuk főként a kézen, nyaki régióban, a láb talpi felszínén, vagy speciális vonalas formában az arcon gyakori. Utóbbit kúszó szemölcsnekis nevezik, kisgyermekeknél gyakori ez a forma, amely a viszketés miatti vakargatástól alakul ki. 

A tyúkszemek általában a fokozott, kóros nyomásnak kitett területeken alakulnak ki. A népességben gyakori lábat érintő deformitások miatt többnyire a láb különböző részein /bütyök, kalapácsujj felett/ gyakori, megjelenésében hasonlít a nagyobb szemölcsökre.
Az anyajegyek meghatározói a forma és annak változásai. A bőrgyógyász is ezeket a tulajdonságait használja fel a rosszindulatú elfajulás megítélésére. A laikusnak sem árt azonban tudni mikor érdemes bőrgyógyászhoz fordulni. Évente legalább egyszer javasolt bőrgyógyászati szűrésen részt venni, panasz esetén a nyári időszakot megelőzően és annak végén is. 

A klasszikus tényezőket az angolszász irodalomban ABCD betűkkel jelölik. Az "A" asszimetriát, a "B" (border) szélet, a "C" (color) színt, míg a "D" (diameter) átmérőt jelöl. Ha az ismert anyajegyünk, ami eddig szimmetrikus, szabályos alakú volt, asszimetrikussá válik, vagy ha a szabályos széle kezd elmosódni, darabossá válni, vagy ha megszokott színe sötétebbé, egyenetlenebbé válik, vagy ha az átmérő növekszik, alapban eléri az 5 mm-t, akkor gondolni kell az esetleges elfajulás veszélyére. Ilyenkor mindenképpen tanácsos felkeresni bőrgyógyászunkat. Az ismertetett jeleken kívül akkor is mindig javasolt kikérni szakorvos tanácsát, ha az anyajegyet sérülés éri, vérzik, fokozott irritáció miatt folyamatosan gyulladt a környezete /piros, meleg udvar, fokozott viszketésérzet az anyajegy környékén/. 

A szemölcsök esetén is hasznos felkeresni terápiás tanács céljából a bőrgyógyászt, a fertőzés növekedésének, terjedésének megelőzése érdekében. Rosszindulatú elfajulás szemölcsök esetében ritkaság, de bizonyos fajtáiban (pl. a HPV egy fajtája okozta condilloma acuminatum). A szemölcsök irritálhatják a bőrt, így a folyamatos vakargatás (pl. kúszószemölcs) miatt mikrosérülések keletkeznek, melyen keresztül a mélybe juthatnak a leszakadt vírussal fertőzött sejteket, előidézve azok megtelepedését és elterjedését. 

Tyúkszem esetében bizonyos szakmák, pl. pedikűrös, előszeretettel metszik, vágják le annak egy részét, jóllehet ez csak átmeneti javulást okoz. A fokozott irritációnak, nyomásnak kitett területen ugyanis újraképződik a bőrkeményedés. Ilyenkor az irritáció okát kell megszüntetni, amihez néha már egy kényelmesebb cipő viselése is elegendő, olykor azonban ortopéd sebész beavatkozása is szükségessé válik.
 A meglévő anyajegyeknél a cél a rosszindulatú elfajulás, illetve ép bőrön a rosszindulatú festékes daganatok kialakulásának megelőzése. Meg kell említeni a fokozott kockázatú embereket, akik világos hajjal és szemmel, kimondott fehér bőrrel rendelkeznek. Ők már a legkisebb napsütésre is inkább leégnek, mint barnulnak. Fokozott kockázatúnak minősül az, akinek családjában halmozottan fordul elő a bőrrák, illetve akiknél nagyszámban (50-100) található atípusos festékes anyajegy. Általában a fokozott kockázatúaknál a gondos megfigyelés, az önellenőrzés és a rendszeres bőrgyógyászati kontroll mellet, ajánlatos az elfajulás egyik fő okának az UV sugárnak a kerülése, azaz a szoláriumok kerülése és nyáron is könnyű hosszú ujjú fehér ruha viselése. A napnak legjobban kitett területek - kézfej, alkar, az arcon az orr, ajak és fülcimpák, lábszár, lábfej - magas, legalább 20-as faktorú naptejjel való védelme.

A naptejek kiválasztásánál nemcsak bőrtípusunkat, hanem a napon töltött órák számát, napszakot is figyelembe kell venni. Ha nem tudunk dönteni az nekünk ideális faktorról, és a naptej csomagolásán sincs információ, akkor érdemes úgy kalkulálni, hogy egy átlag bőrű ember esetében a szokásos nyári napon főidőben minimum a 8-as faktor szükségeltetik kb. 20perc napozáshoz. Azonban inkább becsüljük fölé a faktort. A reklámozott vízhatlan naptejeket előnyét ne vegyük figyelembe, úgy kezeljük fürdés után, mintha lemostuk volna. Arról se feledkezzünk meg, hogy a napozás délelőtt 11 és délután 2 óra között a legveszélyesebb! 

Mivel fertőzésről van szó, a szemölcsökkel kapcsolatos védelem alapja a higiénia. A kézen előforduló szemölcsök vírusait a mindennapi kontaktus útján kapjuk meg és adjuk tovább. Ennek megelőzése érdekében kiemelkedő fontosságú a megfelelő kézmosás. A lábon előforduló talpi szemölcsök vírusait általában a fürdők, zuhanyzók vizes padlóiról kapjuk meg, így ajánlatos a papucsok viselése, illetve a fokozott lábhigiénia. Mivel a vírusok felázott bőrbe könnyebben jutnak be, így izzadós lábúaknál ajánlatos a nehezen szellőző műbőr, sűrűn szőtt műszálas illetve a szorosan zárt cipők kerülése. 

A tyúkszem kialakulásának elkerülése érdekében lehetőleg ne viseljünk olyan cipőt, amely a lábat nyomja, vagy túl szűk. A kialakult ortopédiai deformitások műtéti kezelésére is szükség lehet.

Az anyajegyek képes változatai


1-Kék anyajegy

2-Halo-anyajegy

3-Veleszületett multilokuláris anyajegy

4-Pigment dudoros veleszületett anyajegy

5-Achromatic/szintelen/anyajegy/

6-Normál veleszületett anyajegy

7-Szőrzettel boritott veleszületett anyajegy

8-Lipomatozus/zsirtartalmu/anyajegy

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése